Siirry sisältöön

Onko Bakkenin liuskeöljyn tuotanto romahtamassa?

27 huhtikuun, 2015

Olen kevään aikana tarkastellut öljyn hintaromahduksen mahdollisia (tai todennäköisiä) seurauksia useaan otteeseen:

Tämä kirjoitus on jälleen yksi palanen tilanteen seurannan mielenkiintoiseen palapeliin.

IEA:n veikkailua ja tilastoa Bakkenin tuotannosta

Bakkenin alue tuottaa noin 1,3 miljoonaa tynnyriä päivässä (mbpd), eli karkeasti 1,4  % maailman öljystä. Se on ollut yksi niistä harvoista alueista, joiden tuotanto on viime vuosina kasvanut, sillä se on ollut Yhdysvaltojen liuskeöljybuumin pääalueita.

Nyt tuotanto siellä on kuitenkin kääntynyt laskuun. Tuotannon piikki oli 2014 joulukuussa, ja helmikuussa se oli vajonnut viime syyskuun tasolle. Mutta onko se jopa romahtamassa? Muutama tilasto antaa syitä olettaa tuotannon laskun ainakin jatkuvan, ja kenties kiihtyvän.

Liuskeöljyn tuotannon alkaminen on noin kolme kuukautta porausta ”jäljessä”. Vuoden ensimmäisen neljänneksen tuotannon kehitys peilaa siis edellisvuoden viimeisen neljänneksen porausaktiviteettia. Porausaktiviteettia voi seurata sekä aktiivisen kaluston määrän että uusien porattujen lähteiden määrän kehityksenä (joka ottaa huomioon myös porausnopeuden).

Vuosineljänneksittäin uusien lähteiden määrä (keskiarvo / kuukausi):

Ajanjakso Poratut lähteet
Q1 2014 211
Q2 2014 217
Q3 2014 237
Q4 2014 208
Q1 2015 151

Q4 2014 porausmäärä on siis johtanut tuotannon pieneen putoamiseen 2015 alkuvuodesta, joten tasaiseen tuotantoon tarvitaan todennäköisesti yli 200 porattua lähdettä kuukaudessa. Q1 2015 porausmäärän vaikutus tulee näkymään huhti-kesäkuussa 2015. Alla vielä alkuvuoden porausmäärät kuukausittain:

Kuukausi Poratut lähteet Kalusto ka
Tammi 2015 186 188
Helmi 2015 142 133
Maalis 2015 125 108

Ensimmäisen neljänneksen 151 keskiarvo peittää alleen sen, että trendi on voimakkaasti laskeva. Tulevaan tuotantoon vaikuttavat toki muutkin asiat kuten sää, lähteiden laatu, yhtiöiden päätökset laittaa poratut lähteet tuotantoon tai odottaa (kenties nousevia hintoja) jne, joten kovin tarkkoja tai pitkälle meneviä johtopäätöksiä näistä ei kannata vetää. Trendi on kuitenkin suhteellisen selkeä: alkuvuoden porausmäärien perusteella Bakkenin tuotanto voi hyvinkin jatkaa putoamistaan käynnissä olevalla vuosineljänneksellä. Tällä hetkellä porauskaluston määrä alueella on pudonnut 88:aan.

Saman tyyppinen, joskin hitaampi, trendi porauskalustossa on nähty myös Eagle Fordin ja Permianin alueilla (nämä kolme aluetta yhdessä tuottavat valtaosan Yhdysvaltojen liuskeöljystä).

***
Lähteitä tiedoille: www.dmr.nd.gov/oilgas/stats/statisticsvw.asp

Advertisement
3 kommenttia
 1. Minusta on aika selvää, että tuotantomäärät seuraavat raakaöljyn hinnan kehitystä. WTI raakaöljy saavutti viime vuonna huippunsa heinäkuussa.

  Mielenkiintoista on myös seurata, mikä on tuotannon hintajoustavuus. Hinta on nyt puolittunut vuoden takaisesta ja niin näyttäisi myös porattujen kaivojen määrä.

  • Jep, tosin kun on viimeisen puolen vuoden aikana lueskellut kansainvälisiä julkaisuita, niin aika monessa on julistettu että ”öljy halpenee mutta tuotanto kasvaa, ei siis hätää!” Ikään kun eivät ymmärtäisi että tähän asiaan liittyy jonkinlaisia viiveitä (tai ymmärtävät, mutta haluavat syystä tai toisesta hämärtää).

   Siihen, milloin markkina taas tiukkenee, eli kysyntä virkoaa ja saavuttaa hetkeksi karanneen tuotantokapasiteetin, tässä etsitään vastausta, tai merkkejä, ihan mielenkiinnosta.

 2. Asiasta hieman sivuun, mutta nyt kun puhutaan liuskeöljystä, niin onko kirjoittajalla tai blogin muilla lukijoilla käsitystä siitä, kuinka hyvin vesisäröstystekniikka soveltuu Suomen kallioperään?

  Öljyä tai kaasua ei tietenkään löydy, mutta geotermistä lämpöä sieltä voisi saada.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: