Siirry sisältöön

Öljyntuotannon näkymät synkistymässä

5 maaliskuun, 2015

Parin päivän aikana tuli useampi pienempi uutinen öljyyn liittyen, joten kokosin ne omaksi artikkelikseen kevyellä yhteenvedolla.

Helsingin Sanomat aloitti eilen uutisoimalla:

Lukoilin suuromistaja: Venäjän öljyntuotanto tulee supistumaan rajusti

Tämä johtuu hänen mukaansa yhtiöiden vähentyneestä poraustoiminnasta, joka puolestaan johtuu öljyn hinnan laskusta ja Venäjälle asetetuista talouspakotteista. Ennuste on tähän mennessä synkin mitä on kuultuy: jopa 800 000 b/d tuotannon väheneminen parin vuoden aikana (määrä vastaa neljä kertaa Suomen päivittäistä kulutusta). Samalla Venäjä on viime vuosina keskittynyt investoimaan öljyputkien rakentamiseen lähinnä Kiinan suuntaan. Venäjän energiaministeriö ei puolestaan usko öljyntuotannon putoavan. Tulee hieman mieleen Neuvosto-aikaiset öljyntuottajien tuotantomäärä-vaatimukset, joihin yhtiöiden vaadittiin pääsevän hinnalla millä hyvänsä (tämä hinta oli esimerkiksi kenttien vaurioituminen).

YLE uutisoi puolestaan tänään:

Libyan öljy-yhtiö varoittaa sulkevansa kaikki öljykentät

Libyan tuotanto on vuoden sisällä ensin noussun 200 000 barrelin tasosta lähelle 900 000 barrelia päivässä, ja sen jälkeen alkanut taas laskea vauhdilla 500 000 barreliin viime vuoden lopulla. Nyt tuotanto uhkaa paikallisten levottomuuksien / sisällissodan vuoksi loppua lähes kokonaan. Viime vuoden aikana öljymarkkinoilla oli kuitenkin niin paljon löysää tuotantoa, johtuen globaalista heikosta taloudesta ja tuotannon lisäyksistä esimerkiksi Yhdysvalloissa, että Libyan rajut heittelyt eivät merkittävästi vaikuttaneet öljyn hintoihin, tai lähinnä niiden laskuun.

ASPO-järjestön puheenjohtaja Kjell Aleklett linkitti blogissaan puolestaan tänään Art Bergmanin kirjoitukseen otsikolla:

Tight Oil Production Will Fall 600,000 Barrels Per Day By June

Porauskaluston määrään ja tiukan (liuske)öljyn tuotannon hupenemisnopeuteen perustuvassa analyysissään Art laskeskelee, että puolen vuoden sisällä Jenkkien liuskeöljyn tuotanto voi pudota 550 000 – 650 000 bpd. Viimeisen puolen vuoden aikana porauskaluston määrä on pudonnut Pohjois-Amerikassa nopeammin mitä se putosi 2008-2009 suuren taantuman yhteydessä tapahtuneen öljyn hintaromahduksen seurauksena. Porauskaluston määrä on pudonnut 1931 -> 1358 alle puolessa vuodessa.

Halpa öljy on myös piristänyt kulutuspuolta, ainakin Jenkeissä. Alkuvuoden bensiinin kysyntä oli siellä noussut karkeasti 700 000 barrelia päivässä verrattuna vuoden takaiseen tilanteeseen. Jos maailman talous alkaa elpyä halvan polttoaineen siivittämänä, alkaa myös maailman öljyn kulutus elpyä. Tämä, yhdistettynä yllämainittuihin tuotantopuolen ongelmiin, voi syödä tuotannon löysän varakapasiteetin markkinoilta nopeastikin. Näiden seikkojen valossa tilanne vaikuttaa samantyyliseltä, mitä tapahtui 2008-2009.

Advertisement
4 kommenttia
 1. Bloombergin toissapäiväinen varsin perusteellinen analyysi antaa hieman toisen kuvan. Alhaisen öljyn aika jatkunee pitkään.

  http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-03-03/l-shaped-oil-recovery-flattens-v-shaped-market-optimists?hootPostID=d717a3d0f48036942020f8186eff6f99

  Minusta analyysin olennainen huomio on, että liuskeöljyn tuotantoprosessi on tuonut markkinoille distruptiivisen elementin eikä perinteinen tuotantomääriin perustunut analyysi ole enää toimiva menetelmä.

  USA:n liuskekaasutuotanto on aivan omalla dekaadillaan verrattuna blogissa mainittuihin uutissähkeisiin, noin 4 300 000 bpd. Ero perinteiseen löysään öljyyn on se, että liuskeöljyn tuotanto on hyvin hintajoustavaa.

  Yleisesti tiedetään, että yksi kaivo ehtyy huomattavan nopeasti liusketuotannossa. Uusia kaivoja on siis helppo ja nopeaa jättää puolivalmiikso, mikäli hinta laskee alle kannattavuusrajan. Vastaavasti tuotantoa on helppo lisätä öljynhinnan noustessa.

  • Kiitos Ville, mielenkiintoinen artikkeli.
   Liuskeöljy tosiaan on ollut tämä ”swing-producer” viime aikoina. Muutama juttu Bloombergin mainitsemien lisäksi on kuitenkin syytä muistaa/ottaa huomioon:
   – Millä hinnalla mikäkin määrä porauskalustoa on kannattavaa? Parhaat yhtiöt pysyvät pinnalla nykyisilläkin hinnoilla, mutta heikoimmat olivat ongelmissa jo kauan sitten. Missä hinta-pisteessä kokonaistuotanto kasvaa, on se mielenkiintoinen juttu.
   – Näitä ongelmia on osittain peitetty sillä että osa öljystä on myyty futuureina, eli vaikka markkinahinta on laskenut, osasta tuotantoa on saatu ”vanha” hinta.
   – Liuskeöljyn kokonaisvarannot on aika rajalliset. EIA laittoi sen tuotantohuipun vuosikymmenen lopulle perustuen noin 100 USD hintaan, ja USGS arvioi että Montereyn öljy ei tuolla hinnalla ole vielä tuotettavissa (siellä noin kaksi kolmannesta kokonaisvarannoista).

   Sitten on tietysti vielä se että mikä on ”korkea” hinta ja mikä ei. Pidemmän historian valossa nykyhinnatkin ovat erittäin korkeat, mutta viimeisen 5 vuoden hintoihin nähden alhaiset. Millä hinnalla globaali talous (ja öljyjano) kasvaa mitäkin vauhtia (joka kasvu riippuu tietysti paljon myös muista asioista). Yksi jota tuossa ei mainittu listassa on Irakin kohtalo, sillä suurin osa seuraavien vuosien öljyntuotannon kasvusta pitäisi tulla sieltä, mutta maa on edelleen tosi levoton ja jäljessä tavoitteistaan.

 2. jukka permalink

  Pienten öljyfirmojen pudotuspeli on kaiketi alkanut:

  American Eagle is the third oil-and-gas company to recently enter a grace period with bondholders after skipping payments as persistent low oil-and-gas prices have hurt a number of companies that produce these commodities.

  BPZ Resources Inc. didn’t repay $62 million in bonds at maturity on Monday, and Quicksilver Resources Inc. missed a $13.6 million payment on its bonds less than two weeks ago. Each said it might need to file for chapter 11 bankruptcy.

  http://www.wsj.com/articles/american-eagle-energy-skips-interest-payment-1425409042

  The company’s [Whiting’s] increased exposure to declining energy prices and heavy debt load have taken a toll on its shares, which are down more than 60% from their high last summer. Whiting isn’t the only oil producer buffeted by the sharp drop in the price of crude, and it is not the only one seeking a buyer either. Penn Virginia Corp. , which drills for oil and gas in Texas, Oklahoma and Pennsylvania, is exploring a sale after its stock declined and its reserves lost value

  http://www.wsj.com/articles/whiting-petroleum-seeks-buyer-amid-plunge-in-crude-prices-1425690205

Trackbacks & Pingbacks

 1. Onko Bakkenin liuskeöljyn tuotanto romahtamassa? | Kaikenhuipun blogi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: