Siirry sisältöön

Musta Hevonen

Kansi”Musta Hevonen – Ydinvoima ja ilmastonmuutos” on laaja, perinpohjainen ja kattavasti lähdeviitoitettu kirja koskien ilmastonmuutosta ja eri keinoja sen hillitsemiseksi, eritoten ydinvoimaa.

Ilmastonmuutoksen hillitseminen näyttää tutkimusten valossa yhä epätoivoisemmalta urakalta. Länsimaiden tulisi vähentää päästöjään useamman prosentin vuosivauhtia, mutta esimerkiksi Saksan kunnianhimoinen ilmastopolitiikka on 2000-luvulla päässyt alle prosentin vuotuisiin päästövähennyksiin. Keskustelussa mukana olevat keinot; energiatehokkuus ja -säästö sekä uusiutuvat energianlähteet, eivät ole käytännössä missään päässeet riittäviin tuloksiin. Tarvitaan jotain muutakin, ja nopeasti. Voisiko tämä ilmastotaistelun musta hevonen olla ydinvoima?

***

Ydinvoimasta on keskusteltu ja kirjoitettu paljon. Keskustelua on kuitenkin ohjannut pitkälti ydinvoiman vastaisuudelle syntyneiden ympäristöjärjestöjen retoriikka ja iskulauseet, enemmän kuin tutkimus ja tosielämän todisteet, sekä toisaalta ydinvoimayhtiöiden hajuton ja mauton yritysviestintä.

Musta Hevonen pyrkii tuomaan keskusteluun mukaan tutkittua tietoa ymmärrettävästi, puolueettomasti ja kattavasti lähdeviitoitetusti. Kirjassa keskustellaan esimerkiksi seuraavista kysymyksistä:

Mikä on ilmastonmuutoksen tämän hetken tilanne? Mitä parin viime vuosikymmenen aikana on tehty kasvihuonekaasupäästöille, ja mistä ne oikein syntyvät? Mitkä ovat todennäköiset trendit jatkossa?

Miten ydinenergiaa tuotetaan, millaisia reaktorit ovat tänään, huomenna?

Onko ydinvoima hidasta, kallista, likaista ja vaarallista? Vai onko ydinvoima turvallista, nopeaa, puhdasta ja kilpailukykyistä? Vai jotain siltä väliltä?

Mitä voimme tehdä ydinjätteelle, ja mitä se edes on? Kuinka vaarallista säteily on?

Ovatko ydinvoimalat pommitehtaita, ja mitä ydinaseiden valmistamiseen oikeastaan tarvitaan? Kumpi tulikaan ensin, ydinaseet vai ydinenergian siviilituotanto?

Mitä Three Mile Islandilla, Tšernobylissä ja Fukushimassa oikeastaan tapahtui, ja miksi? Ja mitä sitten?

Onko meillä eettistä oikeutusta käyttää ydinvoimaa? Vai onko meillä eettinen velvollisuus käyttää kaikkia keinoja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi?

Kirjan esipuheen on kirjoittanut Esko Valtaoja.

Kirjan tiedot:
Kirjan nimi: Musta Hevonen
Alanimi: Ydinvoima ja ilmastonmuutos
Kustantaja: Kustannusosakeyhtiö Kosmos
ISBN: 978-952-7144-17-6
Sivumäärä: 320

***ARVIOITA JA JUTTUJA KIRJASTA***

15.6.2016 Huomenta Suomi / Enbuske 360 – Keskustelu kirjan teemoista.

15.6.2016 Leo Straniuksen blogi kirjasta ja yllämainitusta tv-keskustelustamme. ”Musta hevonen on hyvin argumentoitu ja lukemisen arvoinen kirja.”

17.6.2016 Talouselämän kirja-arvio (kuva). ”Hattua pitää nostaa. Partasen ja Korhosen toinen kirja ydinvoiman merkityksestä maailman ilmaston lämpenemisen estämisessä on ensimmäistä kirjaa perusteellisempi, huolellisempi ja harkitumpi”. ”Ydinvoimaan liittyviä pelkoja kirjoittajat käsittelevät asiallisesti. Samalla he ovat mestareita suhteuttamaan asioita”. 

30.6.2016 Kirjavuorenpeikko luki ja arvosteli Mustan Hevosen. ”Musta hevonen on toistaiseksi paras puheenvuoro aiheesta suomen kielellä. Siksi se kannattaa lukea.

Lokakuu 2016 – Kirja-arvio ympäristöasiantuntija-lehdessä (e-lehden sivu 23). ”Hyvä ja ajatuksia herättävä lukupaketti ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi

Advertisement
%d bloggaajaa tykkää tästä: