Siirry sisältöön

Liuskeöljyn tuotanto huipussa nyt? Shale oil peaking?

15 maaliskuun, 2015

oil2015

See briefly in English below the Finnish text.

EIA:n lyhyen aikavälin poraus ja tuotantoraportti ennustaa, että maalis-huhtikuulla Yhdysvaltojen liuskeöljyn tuotanto tulee lisääntymään noin 1000 barrelia/päivä. Eli ei käytännössä ollenkaan.

Ottaen huomioon öljyn edelleen matalan markkinahinnan ja sen että lähes kolmannes porauskalustosta on Yhdysvalloissa pantu hyllylle, tämä voi tarkoittaa, että tuotanto kääntyy laskuun, ainakin joksikin aikaa.

Epävarmuustekijöitä on toki paljon; EIA:n ennuste ei välttämättä osu kohdalleen (mutta se voi olla myös optimistinen), kyse voi olla satunnaisesta vaihtelusta (joskin viime vuonna samaan aikaa kasvu oli voimakasta), öljyn hinta voi noustessaan taas alkaa lisätä tuotantoa (jossain vaiheessa) ja niin edelleen. Liuskeöljyä on kutsuttu maailman uudeksi ”keinu”-tuottajaksi, joka säätelee tuotantoaan hinnan mukaan, joten nyt selviää miten hyvin siltä onnistuu alaspäin säätö, kun hinnat ovat pudonneet (vaikka historiallisesti melko korkeat ovat edelleenkin).

EIA:n raportti julkaistiin 9.3.2015 ja kolme päivää sen jälkeen Pohjois-Dakotasta ilmoitettiin, että Bakken -alueen tuotanto putosi jo tammikuussa 3,3 % (-40 000 bpd). Lähde WSJ.

Mielenkiintoista nähdä miten tilanne kehittyy, tämä artikkeli on siis myös tilanteen seurantaa varten.

*** English – Is shale oil peaking?***

EIA reported that it forecasts shale oil will grow by a meager 1000 bpd in march-april. This, in addition to deep cuts in operating drilling platforms (around a third), low oil prices, could well mean that shale oil in North America is peaking right about now. Just three days after the report was published (9th March) North Dakota announced that Bakken’s production fell in January by 40 000 bpd, or 3.3% (WSJ).

It will be interesting to see how this will develop, and what will happen with oil prices as the news spread and if EIA’s forecast holds true, or is even too optimistic. Will the world’s new ”swing producer” – shale oil – manage to swing down its production as well as it swung up in the last three-four years? How soon will the industry cries for less regulation and taxes etc. come and who will use the ”save the jobs” -argument first?

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: