Siirry sisältöön

Öljyn globaali kysyntä voimakkaassa kasvussa

16 huhtikuun, 2015
Brent-öljyn viiden vuoden hintakehitys 15.4.2015

Brent-öljyn viiden vuoden hintakehitys 15.4.2015

Öljyn hintojen pudotus on rauhoittunut muutaman kuukauden ajan, ja hinnat ovat jopa nousseet hieman. Kirjoitin jokin aika sitten näkymistä, joiden mukaan hinnoilla voi olla jatkossa yhä enemmän nousupaineita, ja nyt vaikuttaa siltä että merkkejä on lisää, joten päivitän hieman tilannetta.

Isot järjestöt (IEA, EIA, OPEC) ovat ennustanet tälle vuodelle maltillista, noin 1 mbpd kulutuksen kasvua edellisvuoteen. Tämä alkaa alkuvuoden tilanteen perusteella näyttää alakanttiin arvioidulta, sillä pelkästään Yhdysvaltojen (+720 000 bpd alkuvuodesta keskimäärin) ja Intian (+400 000 bpd vuoden takaiseen nähden) yhteenlaskettu polttonesteiden kulutus alkuvuodesta on kasvanut yli yhdellä miljoonalla barrelilla päivässä. Lisäksi Kiina on kasvattanut tuontiaan (+900 000 bpd viime joulukuussa verrattuna edelliseen 11 kuukauteen, siellä draiverina on ilmeisesti kuluttajien lisäksi hallinnon strategisten varmuusvarantojen kartuttaminen halvoilla hinnoilla joka voi toki hiipua yhtä nopeasti kuin alkoikin). Myös monet muut maat ovat lisänneet kulutustaan (esimerkiksi Brasilia, Etelä-Korea ja Indonesia). Joulukuun 2014 kulutus oli Energy Aspects -yrityksen markkina-analyysin mukaan +2,2 mbpd suurempi kuin vuoden takainen (vuositasolla).

Öljymarkkinoilla on ollut parisen miljoonaa tynnyriä ”löysää” kapasiteettia, joka oli suuri syy hintojen romahtamiseen. Kun yllämainittu kasvanut kysyntä yhdistetään Yhdysvaltojen liuskeöljyn tuotannon todennäköiseen huippuun lähiaikoina (ainakin toistaiseksi), alkaa markkina todennäköisesti taas kiristyä ja hinta nousta. Liuskeöljyn kohdalla sanoin toistaiseksi siksi, että siitä on povattu jonkinlaista tuotannon säätelijää, eli hintojen noustessa tuotantokalustoakin aletaan taas ottaa käyttöön (sen määrä on vähentynyt lähes puoleen öljyn hintojen romahdettua, ja tämä alkaa näkyä tuotannossa). Tämän säädön volyymi ja ketteryys jää nähtäväksi.

Se markkinoista.

Yhteiskunnallisessa tarkastelussa tämä trendi asettaa arviot öljynkulutuksen supistumisesta jonkinlaisena megatrendinä hieman epäilyttävään valoon. Olen itse lukuisissa yhteyksissä todennut, että öljynkulutuksen alamäki Yhdysvalloissa ja monissa Euroopan maissa (myös todennäköisesti Suomessa) johtuu ennen kaikkea talouden taantumasta ja esimerkiksi sen aiheuttamasta työttömyydestä (työmatkat vähenevät, kuten vähenevät mahdollisuudet kuluttaa ja liikkua muutenkin). Ei siis lähtökohtaisesti niinkään siitä, että nuoret eivät enää halua ajaa, vaan siitä että heillä ei ole siihen mahdollisuutta tai syytä. Toki tämä mahdollisuuden puuttuminen itsessään johtaa myös siihen että halukin vähenee – onhan se mukavampi omasta näkökulmasta ”tehdä valinta” olla ajamatta kuin olla pakotettu siihen.

Tämä ilmiö asettaa myös talouskasvun ja öljyn kulutuksen kasvun joidenkin väittämän (ja lähes kaikkien toivoman) irtikytkennän uuteen valoon.  Öljyn hintojen noustessa ja kulutuksen pudotessa talouden/BKT:n (vähäinen) kasvu on ohjautunut sektoreille, joissa BKT:n ja pääoman tuottojen kasvu on voinut tapahtua ilman merkittävän materiaalisen kulutuksen kasvua. Tämä tarkoittaa rahoitus/johdannaismarkkinoita, asuntojen hintoja ja muita hintakuplille herkkiä kohteita, joihin on pumpattu ennätyksellisen halpaa rahaa. Tämä ”kasvu” ei kuitenkaan luo merkittävästi hyvinvointia, vaan lähinnä siirtelee ja kasaa varallisuutta (eli voidaan jopa sanoa että se vähentää hyvinvointia, kun vähävaraisempien varallisuutta ja kulutusmahdollisuuksia siirretään harvojen käsiin). Todennäköisesti näiden sektoreiden kyky kasvattaa osuuttaan suhteessa muuhun ”reaalitalouteen” on rajallinen. Ne esimerkiksi nojaavat usein oletukseen tulevasta kasvusta, jolle ei siis reaalitaloudesta ole löytynyt kovin vakuuttavaa pohjaa.

Nyt kun öljyn hintojen laskun ja saatavuuden parantumisen vuoksi reaalitalouskin on herännyt, on se herätessään kenties poistamassa tilapäiseksi ja rajatuksi jääneen ilmiön öljynkulutuksen ja talouskasvun irtikytkennästä. Tämä jää nähtäväksi lähivuosina, ja on osaltani vain ajatusleikkiä, mutta viime aikojen merkkien mukaan ihmisten öljyjano ei esimerkiksi ole hävinnyt mihinkään. Mitä sinä olet mieltä?

Advertisement
3 kommenttia
  1. jukka permalink

    Minusta tuo irtikytkentä on alusta asti ollut jotenkin epäilyttävä ja lähinnä toiveajattelua. Haluttaisiin siis talouskasvua, päästöjen vähennystä, energian kulutuksen laskua, mutta kuitenkin köyhien maitten energian kulutuksen kasvua jne. Voisi kai sanoa, että irtikytkentä viittaa siihen, että kytkeydytään irti fysikaalisesta todellisuudesta…

    Jos liuskeöljy laskee kuten nyt siltä näyttää, niin toisaalta jos Iranin kanssa päästään sopuun, niin Iranin kasvanut tuotanto kenties voisi jonkin aikaa pitää hintoja alempana.

  2. Kiina taisi juuri lopettaa varastojensa kartuttamisen, ostot putosivat rajusti.
    http://www.kauppalehti.fi/uutiset/kiina-petti-oljymarkkinat-pahasti/3Bv7zW4V

Trackbacks & Pingbacks

  1. Onko Bakkenin liuskeöljyn tuotanto romahtamassa? | Kaikenhuipun blogi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: