Siirry sisältöön

Jenkkien öljyntuotanto oli huipussaan jo keväällä?

3 syyskuun, 2015

Pieni päivitys Yhdysvaltojen öljynkulutuksen ja liuskeöljyn tuotannon kehityksestä.

Jo jonkin aikaa olen suhtautunut skeptisesti tähän ”nuoret eivät enää aja ajokorttia koska se ei ole heistä coolia” -väittämään, jonka tueksi on esitetty tilastoja Yhdysvaltojen öljynkäytön vähenemisestä 2005 jälkeen (yksi kirjoitus aiheesta täällä). Olen ollut pitkälti sitä mieltä (ja toki perustanut mielipiteeni tutkimuksiin) että muitakin selittäjiä voi olla, kuten korkeista öljyhinnoistakin johtuvat talouden vaikeudet ja niiden mukanaan tuoma työttömyys ja siten ihmisten pienempi tarve ajaa autolla. BP:n tuoreimman energiatilaston mukaan Jenkkien öljynkulutus onkin kasvanut vuosina 2013 ja 2014.

Entä mitä tapahtui kun öljyn hinta alkoi reilu vuosi sitten romahtaa? Yhdysvaltojen kulutus on tänä kesänä ollut yli miljoona tynnyriä päivässä korkeampi mitä se oli viime vuonna samaan aikaan. Maaginen 20 mbpd raja rikkoontui kesällä.

Jenkkien öljyntuotantoarviot vanhalla ja uudella menetelmällä

Jenkkien öljyntuotantoarviot vanhalla ja uudella menetelmällä

Toinen uutinen on se, että Yhdysvaltojen energiaviranomainen EIA on päivittänyt niitä mallejaan ja tietolähteitään, joilla he arvioivat tuotetun öljyn määrää Yhdysvalloissa. Uudet menetelmät ovat huomattavasti vanhoja tarkempia. Päivitysten myötä on käynyt ilmi muutama seikka:

 1. EIA on (vanhalla menetelmällä) arvioinut viime kuukausien öljytuotannon aika rajusti liian korkeaksi  (40 000 – 100 000 bpd riippuen kuukaudesta)
 2. Uuden menetelmän myötä on käynyt ilmi, että öljyntuotanto Yhdysvalloissa oli huipussaan huhtikuussa (tästä kirjoitin maaliskuussa).
 3. Tuotanto laski toukokuusta kesäkuuhun noin 100 000 bpd. Tämä on kuukausitasolla melko hurja pudotus. (Aiempiin virheellisiin arvioihin nähden ”pudotusta” on tullut yli tuplasti enemmän).
 4. Heinä-, elo- ja syyskuussa EIA on arvioinut tuotannon jatkavan putoamistaan alkukesän vauhtia.

Porauskaluston määrä on tippunut alle puoleen huipustaan, joten mikäli sen tilanne ei muutu (lue: öljyn hinta ei nouse voimakkaasti), voi tuotanto supistua myös loppuvuoden. Tällä vauhdilla Jenkkien tuotannosta sulaisi vuoden loppuun yli puoli miljoonaa barrelia päivässä huhtikuun huipputuotantoon verrattuna.

Kun samalla OPEC on ottanut esiin mahdollisuuden rajoittaa tuotantoaan, voi öljyn hintapaineet lisääntyä edelleen. Paljon rippuu siitä, miten maailman talous (romahdus viime päivinä) etenee, ja siitä, miten paljon löysää tuotantoa kysyntään nähden globaaleilla öljymarkkinoilla todella on.

Advertisement
4 kommenttia
 1. Syltty permalink

  Luonnollisesti tuotanto kasvaa heti jos hinta nousee.

  • Periaatteessa noin, mutta 2000-luvun alkupuolen hintojen nousu alkoi kasvattaa tuotantoa vasta 5-10 vuotta myöhemmin. Joten ei ihan ”heti” kuitenkaan. No nyt on teknologiaa ja kalustoa valmiina liuskeen poraamiseen, ja siellä tuotanto alkaa aika nopeasti porauspäätöksen tultua (kuukausi-pari) mutta konkurssit ja muut voivat hidastaa tätä dynamiikkaa.

   Liuskeen tuotantohuippu pohjoisamerikassa on kuitenkin ennustettu tämän vuoden lopulle myös esim EIA:n toimesta, joten jännä nähdä oliko se nyt ”tässä” jolloin liuku alaspäin saattaa olla rauhallisempi kun porattavaa kuitenkin vielä on, vai päästäänkö vielä uuteen piikkiin (tai useampaankin), sillä onhan tässä vielä 5 vuotta jäljellä ja siinä ajassa näyttää tapahtuvan paljon (5 vuotta sitten koko liuskeöljyn tuotantoa ei juuri näkynyt)

 2. Seppo S permalink

  Luin tuossa taannoin Peak Oil Barrel -blogin kommentteja ja siellä yksi kommentoija joka näytti tuntevan tuotannon detaljeja sanoi ettei se uudelleenkäynnistys ihan noin vain mene, siinä on ihan käytännön seikoista johtuva viiveitä monella tasolla (laitteet, väen palkkaus, lupien saanti etc) jolloin kaiketi voi mennä kuukausia ennen kuin uutta tuotantoa saadaan käyntiin.,., tiedä sitten näistä kaikista nettikommentoijista… 😉

  • Joo, muotoilin vähän huonosti, tuo kuukausi oletti että väki, mestat ja luvat on aika lailla valmiina ja katottuna. Se, että onko näin, riippuu monista tekijöistä, kuten toit ilmi. Onhan siellä nyt tuota henkilökuntaa varmaan saatavilla kun käytössä oleva kalusto on pudonnut alle puoleen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: