Siirry sisältöön

Venäjän öljynvientitulot putoamassa 4,5 miljardia 2016

16 heinäkuun, 2014

Öljyuutisointi iskee jälleen (Suomimediaan tämä ei vielä ole kai ehtinyt?). Uutisissa on väläytelty, että Venäjän öljyntuotanto olisi putoamassa 6,3 % vuoteen 2016 mennessä. Ilmeisesti ihan näin synkistä luvista ei kuitenkaan ole kysymys, vaan enempi öljyuutisoinnille tyypillisestä epäselvästä uutisoinnista.

Venäjän valtionvarainministeriö on ilmoittanut, että Venäjän valtion tulot öljynviennistä tulevat pienenemään 4,5 miljardia dollaria 2016, koska (uutisoinnin mukaan) ”tuotanto” tulee putoamaan 206,4 Mtonnista 193,4 Mtonniin (josta tuo 6,3 % on laskettavissa). Venäjän kokonaistuotanto on kuitenkin huomattavasti, reilu 2 kertaa tuota määrää suurempi (531 Miljoonaa tonnia / vuosi BP:n mukaan)

Voisin veikata että kyseessä on paljolti valtio-omisteisen Rosneftin tuotanto ja sen ennuste, sillä Rosneft tuottaa karkeasti 4 mbpd, joka vastaa tuota 200 miljoonaa tonnia vuodessa (4 / 7,3 * 365 = 200). Koko Venäjän tuotannossa kyseinen pudotus olisi siis 2,5 % luokkaa. Mutta sitäkään johtopäätöstä ei vielä tämän uutisen mukaan voi tehdä, sillä jos kyseessä on paljolti valtio-omisteisen Rosneftin tuotannon ja sen tuomien vientitulojen putoamisesta, niin se ei vielä tarkoita että muidenkin yhtiöiden tuotanto putoaisia, tai ei kasvaisi. Se jää siis nähtäväksi. Mutta Rosneftin pudotus, jos kyseessä nyt on Rosneftin tuotanto ylipäätään, tulee joka tapauksessa olemaan vaikeasti paikattavissa. Venäjä vie öljystään karkeasti kaksi kolmannesta, joten viennistä laskettuna tuo pudotus on suurempi, vajaan neljän prosentin luokkaa.

Kuitenkin vuoden 2013 joulukuun huipusta on tultu alas 50 000 bpd [lähde]. Tämä ei vielä itsessään ole iso juttu, sillä tuotanto heittelee lyhyellä aikavälillä suuntaan ja toiseen. Mutta yhdistettynä Valtionvarainministeriön ilmoitukseen se hieman huolestuttaa. Kun ei se Irakinkaan tuotanto ole ihan toivotusti kehittynyt, ja Jenkkien liuskeöljyreserveistä leikattiin juuri melkein kaksi kolmannesta.

Kirjassamme Suomi öljyn jälkeen kartoitimme Venäjän osalta niitä riskejä ja vaatimuksia, joita liittyi sen kykyyn ylläpitää nykyinen tuotantokapasiteetti tällä vuosikymmenellä ja jopa lisätä vientiään parantamalla oman talouden öljytehokkuuttaan (kuten IEA kaavaili saadakseen öljymarkkinoiden tulevaisuuden näyttämään edes hieman vähemmän kaoottiselta). Venäjän öljynkulutus on ollut tuhdissa reilun 3 prosentin kasvussa, eli samaa kokoluokkaa mitä sen talous on kasvanut (joskin vuonna 2013 talous kasvoi vain 1,3 %). Jos tuotanto lähtee investointien puutteessa laskemaan ja oma kulutus kasvaa, on kyseessä Export Land Model täydessä toiminnassa.

Advertisement
One Comment
  1. Venäjän tilanne ja tulevaisuus vaikuttaa suhteellisen surulliselta: https://aleklett.wordpress.com/2014/06/15/the-eus-and-russias-mutual-dependence/

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: