Siirry sisältöön

Kirja-arvostelu: Erilainen ote omaan talouteen

21 heinäkuun, 2014

Erilainen ote omaan talouteen

Erilainen ote omaan talouteen – Vapaus, onni ja hyvä elämä aiheutti minussa monia ristiriitaisia tuntemuksia. Se oli sekä kirjan vahvuus että heikkous.

Kirjassa ohjeistetaan, yksinkertaistaen, ihmisiä ottamaan oma taloutensa haltuun. Tämän viestin ja ajattelutavan tärkeyttä tuskin voin korostaa liikaa. Kirjan alkupuolisko oli täynnä ajatuksia herättäviä ideoita ja näkökulmia siihen, miten oma talous otetaan haltuun ja miten siitä tehdään sellainen asia, joka ei stressaa. Kun siirryttiin omaisuuden kartuttamiseen sijoittamalla, oma mielenkiintoni hieman uuvahti, mutta tämä oli puhtaasti henkilökohtaisista syistä. Jos olisin kiinnostuneempi tämäntyyppisestä sijoittamisesta, olisi viesti todennäköisesti uponnut hyvin.

Kirja oli erinomainen sekasalaatti täysin vastakohdilta tuntuvia ajatusmalleja ja lähtökohtia, jotka kuitenkin nivoutuivat yhteen. Se oli samalla todella kapitalistinen, henkilökohtaista vaurautta ja sen keräämistä ylistävä teos sijoitusvinkkeineen päivineen, jonka tavoitteena oli päätyä tilanteeseen jossa voi elää sijoitustensa tuotoilla, tekemättä mitään mikä ei huvita. Toisaalta se oli teos joka kehotti kohtuullistamaan ja tulemaan toimeen fiksusti vähemmällä, kierrättämällä ja ostamalla käytettyä ja vain sitä mitä tarvitsee. Ja ennen kaikkea se kehotti miettimään mikä omassa elämässä lisää hyvinvointia ja onnellisuutta. Ja se oli tuo viimeinen asia, joka minulle osoittautui tärkeimmäksi kirjan hedelmäksi. Ja uskon että se on sitä myös monille muille.

Kirja siis samalla korosti itselleni positiivisia arvoja, ja toisaalta tähtäsi tilanteeseen, jonka koen olevan kokonaisuuden kannalta hieman onneton. Siis siihen että vauraus kasaantuu suhteellisen harvoille, jotka elävät ja kasaavat vaurauttaan yhä lisää pelkän kasaamansa vaurauden / pääoman tuotoilla. (Tähän aiheeseen liittyen suosittelen lämpimästi Thomas Pikettyn Capital in the Twenty-First Century –opusta. Verotietojen penkominen ei ole koskaan ollut niin mielenkiintoista). Kirja osoitti säästäväisyyden ja vähällä toimeen tulemisen johtavan tilanteeseen, jossa henkilö voi ruveta elämään keräämänsä vaurauden koroilla ja tuotoilla (kokonaan tai osittain). Tämä tilanne sitten tuo, jos siihen osaa suhtautua oikein, vapautta, onnea ja hyvää elämää. Mutta kovin suuren osa väestöstä on vaikea päätyä tähän tilanteeseen, ainakaan nykyisenkaltaisessa yhteiskunnassa. Tähän ajatukseen liittyy kirjan toinen ristiriita.

Se ristiriita kumpuaa siitä, että ihmisiä kehotetaan kuluttamaan lisää, jotta talous elpyisi (siis ei tässä kirjassa, vaan yhteiskunnassa). Samalla kehotetaan olemaan velkaantumatta enempää (jopa säästämään), mutta monelle nämä ovat toisensa pois sulkevia, sillä lisäkulutus on mahdollista vain velaksi. Pitäisi säästää ja kuluttaa. Rikas yksi prosentti kerää yhä kiihtyvää vauhtia suurempaa osuutta ihmiskunnan vauraudesta itselleen, mutta samalla se on riippuvainen siitä, että yhteiskunta toimii, ja siitä että meillä on iso ja suhteellisen vauras keskiluokka kuluttamassa. Yksi prosentti on jumiutunut toimintatapaan joka sahaa oksaa sen itsensä alta, ja sen on pakko tanssia niin kauan kun musiikki soi. Historiallisesti, kun musiikki on lakannut, ovat aseet alkaneet laulaa. Mutta mennään takaisin aiheeseen…

Kirja ei voi siis tuoda vaurastumisen saloja kaikelle kansalle, vaikka se onkin suunnattu tavallisille ihmisille. Kaikkien, tai edes merkittävän väesntönosan, vaurastuminen säästäväisyydellä ei ole nykytilanteessa mahdollista, sillä yhden vaurastuminen on riippuvaista toisen kulutuksesta esimerkiksi tämän kulutuksen aikaansaaman työpaikan kautta. Yhden kierrättäminen on riippuvaista toisen himosta hankkia yhä kiihtyvään tahtiin uutta ja uutta – oli se sitten elektroniikkaa tai jotain muuta. Tilanne, jossa vaikka kierrättäminen ”ylikuumenee” tai säästäminen olisi liian suosittua on kuitenkin vielä suhteellisen kaukana.

On kuitenkin turha pelko, että koko yhteiskuntamme, tai edes merkittävä osa siitä, lukisi kirjan ja alkaisi toimia sen oppien mukaisesti (jo siksi että opit vaihtuvat sitä vaikeammiksi toteuttaa, mitä useammat niitä toteuttavat – ja tietokirjojen menekki Suomessa lasketaan yleensä tuhansissa, ei miljoonissa). Niille ketkä kirjan kuitenkin hankkivat, ja ajatuksella lukevat, se tarjoaa mainioita työkaluja oman talouden hallintaan, ja miksei sijoittamiseenkin. Tärkeintä on kuitenkin se, että ensin miettii mikä omassa elämässä lisää hyvinvointia ja onnellisuutta. Vastaus voi yllättää.

Neljä tähteä viidestä.

Nimi: Erilainen ote omaan talouteen (Adlibris, 36,8 €)
Alaotsikko: vapaus, onni ja hyvä elämä
Kirjailijat: Pasi Havia, Ville Lappalainen, Antti Rinta-Loppi
Kustantaja: Talentum
Sidosasu: Sidottu
Kieli: suomi
Julkaistu: 2014
Sivumäärä: 276
Paino grammoina: 627
ISBN10:     9521421533
ISBN13: 9789521421532

Advertisement
One Comment
  1. Riku permalink

    Kävin eilen ostamassa kirjan ja puolet tuli ahmittua jo kerralla. Alku on ainakin erittäin hyvä ja tuntuu että nyt löytyi sellainen kirja, jonka kanssa olen samalla tasolla. Suosittelen ehdottomasti luettavaksi, sillä tuntuu että nykyään kaikki ihmiset tyydyttävät onnellisuuttaan juuri tuolla rahan ja tavaran hamstraamisella, mutta ovat kuitenkin onnettomia.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: