Siirry sisältöön

Irak – Quo Vadis?

15 lokakuun, 2012

Tiesitkö, että puolet öljyntuotannon kapasiteetin kasvusta pitäisi lähivuosina tulla Irakista? (IEA)

Tuoreen uutisen mukaan Irak on itsekin (viimein) alentanut virallisia tavoitteitaan, joiden mukaan se olisi yli kolminkertaistanut öljyntuotantonsa 2017 mennessä (12 miljoonaan päivätynnyriin). Irak on vähän aikaa sitten noussut Iranin (jossa on omat ongelmansa) ohi OPECin toiseksi isoimmaksi öljyntuottajaksi (suurin on tietysti Saudi-Arabia, noin 10 mbpd tuotannollaan). Irakin tuotanto on 3,4 mbpd, jolla tasolla se ei ole ollut 30 vuoteen.

2015 mennessä Irak suunnittelee lähes kaksinkertaistavansa tuotantonsa 5-6 mbpd lukemiin. Siis vähän vajaa miljoona barrelia lisää tuotantoa vuodessa seuraavat 3 vuotta. Sama tahti jatkuisi vielä tuonkin jälkeen, sillä 2020 mennessä Irak suunnittelee tuottavansa 9-10 mbpd (ja tätä jatketaan seuraavat 20 vuotta), joka veisi sen samalle tasolle Venäjän ja Saudien kanssa.

Samaan aikaan IEA julkaisi oman tutkimuksensa, joka on hieman varovaisempi. Sen mukaan Irak voi kaksinkertaistaa tuotantonsa (noin 6,1 mbpd) 2020 mennessä, ja ottaa maailman toiseksi suurimman öljynviejän tittelin itselleen Venäjältä (sekä Saudit että Venäjä vievät tällä hetkellä 7-8 mbpd välillä). 2035 mennessä tuotanto voisi kasvaa 8 mbpd lukemiin. Tämä edellyttää, että riidat öljyoikeuksista pohjoisen Kurdien kanssa saadaan sovittua, ja että öljysektorin investoinnit kasvatetaan nykyisestä 9 miljardista dollarista 25 miljardiin dollariin vuodessa, lopuksi vuosikymmeneksi.

Raportin mukaan maailmantalous lepääkin tällä hetkellä Irakin kasvavan öljyntuotannon harteilla. IEA tosin ennustaa että 80 % Irakin tuotannosta menee Aasiaan 2020 mennessä. Lisäksi Irakilla on edessään massiivinen sähköverkon ja tuotannon rakentaminen: 70 gigaa uutta, lähinnä kaasulla toimivaa, kapasiteettia pitäisi saada tuotantoon. Jos kaikki hankkeet menevät putkeen, saa Irak verkon tuotannon vastaamaan kysyntää 2015 mennessä (nythän Irakissa on jatkuvasti sähkökatkoja kun kysyntää on yli tuotannon. Tavalliset ihmiset saavat 2-6 tuntia sähköä päivässä).

Parin vuoden takaisessa oildrum-artikkelissa analysoidaan silloinsia Irakin suunnitelmia. Silloisen trendin mukaan jatkettaessa, tuotanto olisi 2012 loppuun mennessä (siis nyt) 3-3,5 mbpd tasossa, joka näyttää toteutuneen. Suunnitelmat olivat huomattavasti kunnianhimoisemmat:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vaikka suunnitelmat eivät nyt näytäkään ihan toteutuvan, on Irak kieltämättä yksi niistä paikoista, joiden öljyntuotannolla pysyttelemme nykyisellä kuoppaisella tasanteella, jos pysyttelemme. Eikä ole mahdotonta (mutta ei ehkä myöskään todennäköistä), että nopea tuotannon lisäys lähivuosina auttaisi nostamaan globaalin tuotannon nykyistä korkeammalle tasolle. Tämä vaatisi tosin sekä nykyisiä tai korkeampia öljyn hintoja että kasvavaa kysyntää, eli kasvavaa taloutta. Molemmat eivät taida mahtua samaan maailmaan.

BBC:n Irak-profiili.

Advertisement
6 kommenttia
 1. Heikki vinkkasi uutisesta joka sopii tähän tarinan jatkoksi:
  http://www.telegraph.co.uk/finance/newsbysector/energy/10601899/Iraq-and-Iran-plot-oil-revolution-in-challenge-to-Saudi-Arabia.html

  Irakin (ja nyt myös Iranin?) suunnitelmat jatkavat siis entistä kunnianhimoisempina. 2020 mennessä Irak sanoo tuottavansa 9 mbpd, kun se nyt tuottaa (ja on kohta kaksi vuotta tuottanut) noin 3 mbpd. Jatkon kannalta siis nostavat tuotantoa +2 mbpd vuodessa, joka vuosi, kuuden vuoden ajan.

 2. Seurantaa puolitoista vuotta myöhemmin: Irakissa kähistään edelleen. Ei tämä nyt ihan hyvältä näytä.
  http://www.telegraph.co.uk/finance/newsbysector/energy/10893255/Iraq-oil-shock-could-kill-world-economic-recovery-experts-warn.html

 3. Ja toisaalla, Irakin tuotanto on nousemassa, ja hallinto tähtää 4 mbpd tuotantoon 2014 aikana (3,5 mbpd helmikuussa 2014):
  http://www.telegraph.co.uk/finance/newsbysector/energy/oilandgas/10731708/Russias-Lukoil-opens-giant-Iraq-oil-field-adding-to-crude-glut.html

Trackbacks & Pingbacks

 1. IEA World Energy Outlook 2012 – Otsikot joita et tule näkemään « Kaikenhuipun blogi
 2. Venäjän öljynvientitulot putoamassa 4,5 miljardia 2016 | Kaikenhuipun blogi
 3. IEA World Energy Outlook 2014 – Katsaus | Kaikenhuipun blogi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: