Siirry sisältöön

Kashagan -projekti yskii

14 huhtikuun, 2014

Kesällä 2013 kirjoitin siitä, että vuosikymmeniin suurimman öljylöydön, Kashaganin, tuotanto on vihdoin lähdössä käyntiin. Projektia on vaivanneet monet ongelmat ja viivästykset, ja budjettikin on ylitetty reilusti (30 miljardia USD) jo ajat sitten. Mutta valoa (tai oikeammin öljyä ja kaasua) alkoi vihdoin näkyä viime kesällä putken päässä, kun tuotanto ilmoitettiin alkavaksi syksyn aikana.

Sitten, pari viikkoa tuotannon käynnistymisen jälkeen syyskuussa 2013, kyseinen putki alkoi vuotaa (kirjoitta Thinkprogress). Ja kohta se alkoi vuotaa uudestaan. Nyt tuotanto on keskeytetty toistaiseksi. Tilanne on kehittynyt sittemmin kurjempaa suuntaan. Kazakstanin hallinto on haastanut kansainväliset öljy-yhtiöt oikeuteen viivästysten ja sopimusrikkomusten perusteella.

Krimin niemimaan räjähdysherkkä tilanne pahentaa ongelmia omalta osaltaan. Kashaganin piti tuottaa öljyä 1,5 mbpd toisen projektivaiheen jälkeen, mutta nyt ei saada edes ensimmäistä käyntiin. Wall Street Journalin mukaan nousevien öljynhintojen myötä hankkeesta voisi jopa tulla vielä kannattava. Goldman-Sachs arvioi, että Kashagan tarvitsee 125 dollarin barrelihinnan ollakseen tuottoisa, mutta tämä arvio oli ennen näitä uusia viivästyksiä ja ongelmia. Monet ovat skeptisiä, pystyykö nykyinen maailmantalous maksamaan öljystä noin korkeita hintoja. Empiirinen todistusaineista tähän mennessä viittaa siihen että ei.

Jatketaan siis Kashaganin tilanteen seuraamista.

 

Advertisement
Jätä kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: