Siirry sisältöön

Kashagan vihdoin käynnistymässä

2 heinäkuun, 2013

Vuonna 2000 löydetty Kashaganin öljykenttä oli suurin öljylöytö neljään vuosikymmeneen. Sen tuotannon aloitus on kuitenkin ollut painajaismaisen kallista ja hidasta. Viiden vuoden ja reilun 10 miljardin dollarin hanke on paisunut yli 12 vuoden ja 40 miljardin dollarin painajaiseksi projektiksi, joka ei ole vieläkään tuottanut tynnyriäkään kaupallista öljyä.

Mutta siihen on vihdoin tulossa muutos. WSJ uutisoi juuri, että Kashaganin tuotantokalustoa ollaan käynnistelemässä, ja tuotanto käynnistynee kesän aikana. Alun tuotannoksi arvioidaan 75 000 barrelia päivässä, ja ensimmäisen vaiheen tavoite on 180 000 barrelia 2014 loppuun mennessä. Aiheesta on oma kappaleensa myös tuoreessa kirjassamme Suomi öljyn jälkeen, joka nyt siis selkeästi kaipaa pientä päivitystä ;).

Öljyntuotannon tilannepäivitys

Viime vuonna globaali öljyntuotanto kasvoi EIA:n mukaan (kaikki nestepolttoaineet jopa 2 %, pelkkä raakaöljy + kondensaatit hieman maltillisemmin). Alkuvuonna tuotanto ei EIA:n mukaan ole kuitenkaan kasvanut. Ensimmäisen neljänneksi tuotanto on ollut hieman viime vuotta vähäisempää,  joten jää nähtäväksi miten Kashagan, ja toisaalta Yhdysvaltojen liuskeöljyn tuotannon kasvu tulevat loppuvuodesta vaikuttamaan tilanteeseen (ja toisaalta, laskevatko OPEC-maat kuten Saudi-Arabia edelleen omaa tuotantoaan pitääkseen hinnat riittävän korkeina). Ohessa vielä parin viime vuoden eri neljännesten keskimääräinen öljyntuotanto (raakaöljy + kondensaatit, lähde EIA). Yhden kuukauden tai neljänneksen (tai välttämättä edes vuoden) tuotantotiedoista tosin ei kannata vetää kovin suuria johtopäätöksiä suuntaan tai toiseen.

74,442 mbpd Q1 2011
73,161 mbpd Q2 2011
73,902 mbpd Q3 2011
75,050 mbpd Q4 2011 (koko vuosi: 74,140 mbpd)
75,928 mbpd Q1 2012
75,617 mbpd Q2 2012
75,219 mbpd Q3 2012
75,707 mbpd Q4 2012 (koko vuosi: 75,617 mbpd)
75,523 mbpd Q1 2013

Advertisement
3 kommenttia
  1. saintmouser permalink

    Kirja luettu putkeen yhdessä sessiossa, mitä nyt yö nukuttiin välissä. Arvio 5/5. Vahvisti omia ajatuksiani tulevasta eli jätetään sittenkin se moottorivene hankkimatta. Lisäksi aloitan maatilanpidon ja mietin tulevissa hankinnoissani energiatehokkuutta.

    • kiitos positiivisesta palautteesta!

      jokaiselle omat tehtävät toimet ovat tietysti omansa. kaikki eivät voi alkaa maatilan piyoon, mutta useimmat voivat kyllä jättää moottoriveneen ostamatta. itse hankin juuri soutuveneen 🙂

Trackbacks & Pingbacks

  1. Kashagan -projekti yskii | Kaikenhuipun blogi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: