Siirry sisältöön

2013 – Heinäkuun Uutislinkit

1 heinäkuun, 2013

Kuukausittainen viestiketju, johon toivon kommentteihin linkkejä Suomen ja kansainvälisen uutismedian julkaisemiin, luonnonvaroihin, raaka-aineisiin ja muihin blogin teemaan (energiapolitiikka, rahoitus ja talous, hyvinvointivaltio, ilmastonmuutos jne) ainakin etäisesti sopiviin hyviin ja huonoihin uutisiin.

Myös keskustelu uutisista on sallitua ja suotavaa. Voit julkaista halutessasi uutisen ilman sen syväluotaavampaa kommenttia, mutta otsikko olisi kiva olla mukana. Julkaisen joistain uutisista ihan oman artikkelin niinkuin tähänkin asti, jos tulee jotain mielenkiintoista ja analyysiä vaativaa.

Heinäkuu 2013

Advertisement
13 kommenttia
 1. Shotkmanin alue on yksi maailman suurimmista tunnetuista maakaasukentistä.

  Ja nyt sen maakasun tuotantoprojekti pistetään toistaiseksi jäihin kannattamattomana. Noh, kyllä se maakaasunkin hinta sieltä vielä nousee ajallaan. Kiitos Mikolle vinkistä.

  http://www.tekniikkatalous.fi/energia/jattikentta+ei+kannata++gazprom+vetaytyy+barentsinmeren+suurhankkeesta/a911998

 2. Seppo Syrjälä permalink

  Huomasin pari päivää sitten että TheOilDrum.com lopettaa aktiivisen toiminnan tämän kuun lopussa ja aineisto siirtyy arkistotilaan. Olen seurannut sivustoa koko sen toiminnan ajan (kahdeksan vuotta) ja pari kertaa jotain kommentoinutkin; harmi että sivusto jolla on ollut erittäin hyviä analyyseja monelta energiantuotannon alueelta lopettaa toiminnan… (muutama muukin taitaa olla samaa mieltä, eilen kun katsoin lopetusuutiselle oli tullut yli 400 kommenttia…). En tiedä muuta paikkaa jossa olisi vastaavan tasoista juttua ja kommentteja… peakoil.com on enemmän hajanainen. Uutiskokoelmakin muutama kerta viikossa on ollut vähintään mielenkiintoinen, täytyy haeskella josko löytyisi jokin uutiskeräystoiminto netistä (google tms).

 3. Andrei permalink

  http://globalenergysystemsconference.com/

  Tuonne pitäis tulla heinäkuun 14 päivä videoita tuolla pidetyistä esitelmistä. Odotan kyllä innolla.

  Sillä välin voi kattella vaikka tuolta aiheeseen liittyviä esitelmiä viime vuodelta,

  http://www.youtube.com/user/aspo2012

  • Samaten. jos en väärin käsittänyt niin tuo konferenssi jatkossa korvaisi nämä aspo-kokoontumiset, ja olikohan vielä niin että ensi vuonna Uppsalassa. melkein tekisi mieli mennä…

 4. JuhaK permalink

  Voiko tämä olla totta:

  http://www.tekniikkatalous.fi/energia/israelista+on+tulossa+energiajattilainen/a914588

  Keikauttanee tasapainoa Lähi-Idässä. USA:ta ei kohta Saudi-Arabia kiinnostakaan, varsinkin kun liuskekaasua on omasta takaa. Lämpeneekö suhteet Kiinaan? Kuikahan kauan Israel on varannoista tiennyt? Senkö takia se on pitänyt raivokkaasti rajoistaan kiinni?

 5. Krisu permalink

  Öljyyn sidoksissa oleville liikenneongelmille ratkaisu? Vaikka tarvitaan siihen rakentamiseenkin jotain… näyttää saaneen aika innostuneen vastaanoton ellei ole täysi ankka…

  Elon Musk’s dream of a hyperloop transport system may be closer than he thought, with Colorado-based company ET3 planning to build and test its own version of the super-fast technology. ET3, which stands for Evacuated Tube Transport Technologies, is described as “space travel on Earth.” The transport system will be silent, low cost, safe, fast, and electric. Car sized passenger capsules carrying up to six people will be able to travel faster than jets in 1.5m diameter tubes at speeds of up to 4,000 mph.

  Suunnittelevat testiradan rakentamista tämän vuoden loppuun mennessä…

  http://www.psfk.com/2013/07/hyperloop-transport-system.html

  ja yrityksen omin sanoin http://www.et3.com/

  • Andrei permalink

   Ihan mielenkiintoinen vaihtoehto korvaamaan ainakin osaa lentoliikenteestä. Lentoliikenne on yksi ensimmäisistä aloista, joka kärsii täysin suoraan nousevista polttoaineiden hinnoista, eikä tuolla alalla taida olla muita ratkaisuja nouseviin kustannuksiin, kuin nostaa lippujen hintoja, mikä taas luo melko nopean noidankehän vähentyvänä kysyntänä lentomatkustamiseen. Joku lentoyhtiön pomo lausui jossain vaiheessa, että mikäli öljyn hinta nousee yli 150$, niin yksikään lentoyhtiö ei pysty sen jälkeen tekemään kannattavaa liiketoimintaa. Lentoliikenne on kuitenkin melko oleellinen osa nykyisestä elintasoamme ja mikäli haluamme pitää siitä kiinni, niin jotain melko mullistavaa täytyisi keksiä. Ainakaan itselle se ei olisi mikään hirveen suuri menetys vaikka tulevaisuudessa joutuisi käymään lomalla vaikka balttiassa thaimaan sijaan tai joutuisi odottamaan ebay ostoksia jonkun viikon nykyistä pidempään.

   Ehkä lentoliikennettä oleellisempaa olisi alkaa todella toimimaan öljyriippuvuuden vahentämiseksi muilla kuljetuksen aloilla.

   Tässä on ihan mielenkiintoinen konsepti rahtiliikenteeseen

   Täytyy laittaa tähän vielä avautuminen suomen tilanteesta,

   Suomen päätäjien pitäisi alkaa pikkuhiljaa herätä todellisuuteen ja alkaa ymmärtää millaisten haasteiden edessä sitä oikeasti ollaan. Valtiolla taitaa tällä hetkellä olla sellanen käsitys öljyhuipusta, että tuotannonhuippu olisi 2030 tienoilla. Eli 17 vuoden kuluttua. 17 vuotta on TODELLA lyhyt aika muuttaa asioita, jos halutaan oikeasti pitää nykyisestä elintasostamme kiinni, puhumattakaan siitä, että tulevaisuudessa olisi elintason nousua. Kaiken lisäksi tämä 17 vuotta on todella optimisten arvio tuotantohuipusta.

   Jos mietitään pelkästään ajoneuvojen korvaamista, niin henkilö- kuin kuljetuskaluston, niin olemme jo nyt auttamattomasti myöhässä. Tähän olisi pitänyt herätä jo 15 vuotta sitten. Ensinnäkään meillä ei ole vielä tänäkään päivänä mitään tekniikkaa, joka pystyisi suoraan korvaamaan diesel- ja bensakäyttöiset ajoneuvot koko suomesta (maakaasukin olisi vain hyvin väliaikainen ratkaisu, eikä sillekkään ole maan kattavaa infraa). Jos haluaisimme korvata tämänhetkiset 3 miljoonaa henkilöautoa nykyisellä uusiutumistahdilla käyttämään jotain muuta käyttövoimaa, niin siihen menisi n.30 vuotta. Raskaallakalustolla vielä kauemmin. Ja tämä tosiaan tarkoittaisi sitä, että jokainen uusi auto, joka myydään, niin käyttäisi jotain muuta käyttövoimaa, kuin dieselia tai bensaa ja tuon 30 vuoden aikana henkilöautojen kokonaismäärä ei kasvaisi ollenkaan (1980 luvulta 2010 luvulle henkilöautojen määrä on kasvanut 1,5 miljoonasta yli 3 miljoonaan)

   Vaikka nuo optimistiset arviot huipusta 2030 pitäisivätkin paikkansa, niin turha niitä muutoksia enään sillon on tehdä, koska silloin on todellakin jo liian myöhäistä. Silloin kun lähdetään vierimään sitä tuotannon alamäkeä, niin millään maalla ole enään siinä vaiheessa mitään mahdollisuutta muuttaa perusteellisesti mitään. Inflaatio laukkaa vuosi vuodelta lähes eksponentiaalisesti, taloudet sakkaa ja polttoaineita on saatavilla vuosi vuodelta vähemmän, niin koitetaan nyt semmosessa tilanteessa sitten muuttaa yhteiskunnassa kaikki. Ainakin se on varmaa, että muutos tulee, mutta onko se muutos hyvä vain huono, niin aika näyttää.

 6. Heinäkuussa on Ensimmäisen vuosipuolikkaan tuotantotiedot saapuneet, ja Businessinsider kirjoittelee, että Jenkkien liuskeöljyntuotannon kasvu on hiipumassa. Noh, syitä voi olla useita, mutta ihan mielenkiintoinen analyysi:
  http://www.businessinsider.com/us-energy-production-inflection-point-2013-7

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: