Siirry sisältöön

World After Cheap Oil -kirjaprojekti

4 maaliskuun, 2014

Nyt kun Suomi öljyn jälkeen alkaa olla yksivuotias, on hyvä hetki päivittää hiukan mitä viimeisen vuoden aikana on tullut puuhailtua.

Erilaisia esiintymistilaisuuksia, paneelikeskusteluja, luentoja ja muita on saanut pitää ilahduttavan paljon. Näiden ohella viime kesänä aloitimme öljykirjamme jatkohankkeen. Tavoitteena oli siis riisua Suomi-keskeisyys pois Suomi öljyn jälkeen -kirjasta ja tuoda tilalle Eurooppa, Venäjä ja maailma-keskeisyys. Siis Maailma halvan öljyn jälkeen. Tämän lisäksi muutamat kohdat kokivat enemmän tai vähemmän revisiota; liuskeöljyn ja –kaasun teksti kirjoitettiin jälleen uudestaan, EROEI –lukuun tuli jonkin verran muutoksia ja niin edelleen. Pyrimme myös selkeyttämään vastauksia kysymyksiin kuten ”Miten ja mistä markkinat tuhoavat öljyn kysyntää kun hinta nousee?”. Uutta tietoa on tongittu ahkerasti – lähdeviitteiden lukumäärä kasvoi lähes sadalla.

Reilun puolen vuoden urakka alkaa olla nyt takana, sillä käsikirjoitusluonnos on valmis ja käännetty myös englanniksi (allekirjoittaneen toimesta – copy-editin ja oikoluvun tekee Celia Peterson). Sitä on samanaikaisesti käännetty myös saksaksi ja portugaliksi, ja espanjankielinen versio on myös lähtökuopissa. Tästä lämmin kiitos kääntämiseen osallistuneille.

Olemme olleet yhteydessä kouralliseen kansainvälisiä kustantajia, ja pari on ilmaissut olevansa hyvinkin kiinnostuneita teoksestamme. Maaliskuun alussa lähetin yhdelle kustantajalle käsikirjoitusluonnoksen, jotta he voivat laittaa sen vertaisarviointi-prosessiinsa. Aivan varmasti Tieto Finlandia – ja Kanava ehdokkuudet auttoivat kustantajien huomion saamisessa, kuin myös kirjan aikaansaama (ja yhä jatkuva) pöhinä lehtien palstoilla, radiokanavilla ja internetin blogosfäärissä. Tämän pöhinän eteen on tehty (kirjan vaatiman työn lisäksi) todella paljon töitä; huudettu asiaa turuilla ja toreilla, tiedotettu medioita, annettu haastatteluja, pidetty esityksiä, keskusteltu jos jonkinlaisissa tilaisuuksissa ja hyödynnetty toki myös sosiaalista mediaa ja elämän aikana karttuneita verkostoja. Lämmin kiitos siis myös kaikille tätä edesauttaneille vanhoille ja uusille tuttaville, tovereille ja ystäville.

Suomen öljykeskustelu on viimeisen vuoden aikana tuntunut vilkastuvan. Tämä on hienoa huomata, vaikka iso osa onkin ehkä ollut liuskeöljystä liikkeellä olevien perättömien huhujen huutelua ja alas ampumista. Valtakunnan korkein energia-asioista vastaava viranomainenkin on vihdoin ottanut öljyhuipun puheeksi (noh, ehkä hieman pakotettuna mutta kuitenkin), jos kohta ainoastaan vakuutellakseen että virkamiehet ovat siitä olleet tietoisia (siitäkin huolimatta että tästä tietoisuudesta ei ole järin paljon jälkiä havaittavissa). Matkan varrella on myös selvinnyt, että Suomessa mikään virallinen taho ei varsinaisesti seuraa tai ole vastuussa öljytilanteen laajemmasta seuraamisesta. Tällaista ilmiselvästi tarvitaan.

On suoraan sanottuna hieman noloa, että pääosin omalla ajallaan asioita tutkivat henkilöt tuntuvat olevan paremmin ja monipuolisemmin perillä aiheeseen liittyvistä kansainvälisistä trendeistä, julkaisuista ja raporteista, kuin kovaa palkkaa nauttivat ammattilaiset. Toivottavasti olen väärässä ja olen vain missannut jotain oleellista, tai seurannut väärien ihmisten keskustelua. Ehkä keskustelu voisi siirtyä hiljalleen myös siihen, että miten ja kuka tätä tilannetta voisi seurata ja kenen toimeksiannosta. Ikään kuin keskityttäisiin vähemmän työntämään päätä maakuoppaan, ja enemmän havainnoimaan ympäristöä. Tätä ajatellen Harri Paloheimo ja Heikki Waris ovat (PiggyBaggy-tavarakimppakyyti -palvelunsa rakentamisen ohella) potkaisseet liikkeelle Avoin energiamalli-hankkeen. Sen tarkoitus on tarjota yhteiskunnan toimijoille työkalu, jolla ymmärtää globaaleja ja paikallisia energiatrendejä ja niiden taustaoletuksia – ja totta kai myös keskustella niistä ja niiden uskottavuudesta.

Maailma halvan öljyn jälkeen alkaa siis olla valmis. Seuraava kirjaprojektini on myös jo työn alla. Siitä, ja toki myös öljykirjan kansainvälisistä edesottamuksista, energiamallista ja muusta, lisää myöhemmin.

Advertisement
One Comment
  1. Hienoa, mahtavaa. Kissa nostetaan taas pöydälle, halpaa öljyä ei ole enää missään.
    Toisaalta – ei se yhteiskunta niin pyöri että vaan kirjoitellaan ja keskustellaan. Hmm, hmm …
    Mistä energiaa saadaan öljyn jälkeen vai ollaanko ilman?
    Kyllä, ostan uudenkin kirjan heti kun voin. Ehkä vastaus löytyy sieltä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: