Siirry sisältöön

IEA: Liuskeöljyn vaikutus öljyhuippuun vähäinen

17 joulukuun, 2013

Kansainvälinen energiajärjestö IEA julkaisi jokin aika sitten uusimman World Energy Outlook 2013 –energiaraporttinsa.

Edellinen versio vuodelta 2012 aiheutti Suomessakin varsinaisen hullunmyllyn, kun (kaikenlisäksi väärin lainatut) lainaukset Yhdysvaltojen kasvavasta liuskeöljyntuotannosta ja sen näkymistä levisivät mediassa kuin kuppa bordellissa. Muutakin tiedottamisen arvoista toki löytyi, mutta ne jäivät vähemmälle huomiolle yleisen euforian vallatessa niin median kuin päättäjätkin.

Öljyhuippu oli useiden, kuten esimerkiksi Suomen korkeimman energia-asioista vastaavan virkamiehen Esa Härmälän, mielestä käytännössä peruttu (Energia- ja ilmastotiekartta 2050 avausseminaarissa kuultuna).

Uudessa raportissaan IEA veti kuitenkin innokkuutta hieman takaisin. Raporttia suoraan lainaten (sivu 447):

It has become fashionable to state that the shale gas and LTO revolutions in the United States have made the peak oil theory obsolete. Our point of view is that the basic arguments have not changed significantly.

For the purposes of the peak oil argument, the advent of LTO (or other technology breakthroughs) may shift the overall peak in time, but it does not change the conclusion: once the peak is reached, decline inevitably follows rather quickly.

Siis: Liuskeöljy ei muuta öljyhuipputeorian perusolettamuksia mihinkään.

Mutta tämänhän kaikki jo tiesivätkin, eikö niin?

Seuraava argumentti kuuluukin, että toki liuskeöljyn mittavat varat siirtävät öljyhuipun niin kauas tulevaisuuteen, että siitä ei tarvitse huolehtia vielä pitkään aikaan – tätä siis varmaan tarkoitetaan sillä kun sanotaan että ”öljyhuippu on käytännössä peruttu”.

Annetaan puheenvuoro jälleen IEA:lle (edelleen sivu 447, WEO 2013):

Given the amount of LTO* resources compared to the total resources, it could be argued that the peak would be shifted by only a few years in any case.

Eli Suomeksi IEA sanoo: Liuskeöljy ei tule siirtämään globaalia öljyn tuotantohuippua missään tapauksessa enempää kuin muutaman vuoden.

Voitaisiinko siis myöntää tosiasiat  ja palata keskustelemaan esimerkiksi siitä, että miksi virallinen Suomi ei edelleenkään ota missään strategioissaan ja raporteissaan oikeastaan mitenkään huomioon öljyn tuotantohuippua ja sen riskejä? Tai ainakin lopettaa käyttämästä liuskeöljyä argumenttina ja syynä sille, että mitään ei tarvitse tehdä?

*****************

* LTO tulee sanoista Light Tight Oil, johon kategoriaan liuskeöljy kuuluu.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: