Siirry sisältöön

Tekniikka & Talous – Mielipide – Huomasitko myös nämä asiat IEA:n energiaraportista?

30 marraskuun, 2012

Jo aiemmin blogissani ollut teksti päätyi pienen siistimisen jälkeen 30.11.2012 julkaistuun Tekniikka&Talous lehden mielipidepalstalle.

********

Kansainvälinen energiajärjestö IEA julkaisi äskettäin tuoreen energiaraporttinsa, josta Suomenkin mediassa on jo uutisoitu isoin otsikoin. Ohessa raportin yhteenvedosta on poimittu muutama oleellinen asia, jotka eivät kenties ole yltäneet isoihin otsikoihin:

 1. Öljyn kysyntä on vuonna 2035 huipussaan 99,7 miljoonaa tynnyriä päivässä (mbpd). Tämä tarkoittaa noin 0,6 prosentin vuotuista kasvua. OECD-maat siis vähentävät kulutustaan jatkossakin rajusti, enemmän ja vähemmän vapaa-ehtoisesti. Kiina ja muut voimakkaammin kasvavat taloudet tulevat syömään kyseisen kasvun, eikä riitäkään.
 2. Edelliseen Yhdysvaltojen huimaan öljyntuotannon nousuun liittyen: IEA:n kokonaiskulutuksen ennuste ei ole juurikaan muuttunut edellisvuodesta, vaan on edelleen alle 100 mbpd huipussaan. Jos siis Yhdysvaltojen kasvava tuotanto (liuskeöljyä lähinnä) on merkittävä uutinen, niin missä on se merkittävä uutinen, jossa kerrotaan, mistä tuotantoennuste sitten vastaavasti vähenee, kun kokonaismäärä pysyy samana?
 3. Koko öljyntuotannon kasvu on epätavanomaista öljyä. Siis liuskeöljyä, öljyhiekkaa, nestekaasuja.
 4. Jos Irak ei onnistu pikaisesti ja rajusti lisäämään öljyntuotantoaan, koko ennuste romahtaa.
 5. Halpaa öljyä ei enää tule.
 6. Mikäli etenemme raportin oletusskenaariolla, olemme matkalla kohti 3,6 asteen lämpenemistä. Tämä ei ota huomioon itseään ruokkivan ilmastonmuutoksen mahdollisuutta.
 7. Ilmastonmuutoksen hillitsemisen ja energian hintojen, talouden sekä –turvallisuuden välille ilmaantuu jatkossa yhä pahenevia ristiriitoja päättäjien kannalta.
 8. 80 prosenttia vuoteen 2035 mennessä budjetoiduista päästöistä on jo lukittu nykyisistä voimalaitoksista, rakennuksista ja tehtaista, jotta 2 asteen lämpenemisen alla pysyminen olisi mahdollista. Loput lukitaan käytännössä tällä vuosikymmenellä. Sen jälkeen kaikkien uusien laitosten pitäisi olla nollapäästöisiä.
 9. Vain yksi kolmannes todennetuista fossiilisten (öljy 22 %, kaasu 15 %, hiili 63 %) varannoista voidaan polttaa 2050 mennessä, mikäli haluamme pysyä alle 2 asteen lämpenemisen. Eli käytännössä kivihiilen poltto pitäisi lopettaa tänään ja kokonaan.
 10. Jos ydinvoiman osuus aiemmin ennakoidusta vähenee, tilalle tulee merkittävästi hiilivoimaa. Eivätkä ne uusiutuvat, jotka korvaavat ydinvoimaa, voi luonnollisestikaan samaan aikaan korvata hiilivoimaa.
Advertisement
3 kommenttia
 1. Tätä IEA:n raporttia (ja sen uutisointia) käsittelee myös ASPO Internationalin johtohahmo Kjell Aleklett tuoreessa kirjoituksessaan:

  http://aleklett.wordpress.com/2012/11/29/an-analysis-of-world-energy-outlook-2012-as-preparation-for-an-interview-with-science/

 2. Aki Suokko permalink

  Mielestäni IEA on ”epäsymmetrisesti” luotettava. Eli jos IEA sanoo, että öljyhuippu on koettu 2006 (kuten sanoi yhdessä raporteistaam, oliko vuonna 2010?), niin se on hyvin lähellä totuutta, mutta optimistisissa uutisissa pitää olla kriittisempi. Jeff Rubin ainakin moittii IEA:ta kovin sanoin:

  http://www.theglobeandmail.com/report-on-business/industry-news/energy-and-resources/jeff-rubin-why-shale-oil-wont-save-you-at-the-pumps/article5566241/

Trackbacks & Pingbacks

 1. IEA: Liuskeöljyn vaikutus öljyhuippuun vähäinen | Kaikenhuipun blogi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: