Siirry sisältöön

2014 – Tammikuun Uutislinkit

6 tammikuun, 2014

Kuukausittainen viestiketju, johon toivon kommentteihin linkkejä Suomen ja kansainvälisen uutismedian julkaisemiin, luonnonvaroihin, raaka-aineisiin ja muihin blogin teemaan (energiapolitiikka, rahoitus ja talous, hyvinvointivaltio, ilmastonmuutos jne) ainakin etäisesti sopiviin hyviin ja huonoihin uutisiin.

Myös keskustelu uutisista on sallitua ja suotavaa. Voit julkaista halutessasi uutisen ilman sen syväluotaavampaa kommenttia, mutta otsikko olisi kiva olla mukana. Julkaisen joistain uutisista ihan oman artikkelin niinkuin tähänkin asti, jos tulee jotain mielenkiintoista ja analyysiä vaativaa.

Tammikuu 2014

Advertisement
13 kommenttia
 1. Andrei permalink

  Vieraana olleet Päivi Lipponen (SDP) ja EK:n asiantuntija Tuuli Mäkelä lunastivat kyllä omat ennakko-odotukseni siitä, mitä he halusivat tarjota ratkaisuksi tulevien vuosikymmenien haasteisiin. Kun poliitikot tai talouden piirissä toimivat henkilöt kommentoivat asiaa, niin he hokevat samaa mantraa kuin rikkinäiset lp-levyt. Talouskasvu ja teknologia pelastavat meidät. Mielummin ei nähdä orastavia haasteita ongelmina vaan mahdollisuuksina. On hyvä, että optimismia riittää, mutta ilmeisesti kukaan siellä päättävissä elimissä olevista henkilöistä ei ymmärrä tai halua ymmärtää minkälaisten haasteiden edessä oikeasti olemme. Siitä kertoo hyvin haastattelussa luotu tunnelma, että ongelmat ovat tuolla jossain kaukana ja me olemme turvassa täällä lintukodossa.

  Nykypäivänä on pitkälle hyväksytty se tosiasia, että ihmiskunta kuormittaa valtavasti maapalloa, mutta virallisella taholla harvemmin mainitaan, että tuo kuormitus on kerääntynyt talouskasvun myötä. Joissain tulevaisuuden utopioissa ihmiskunta ehkä kykenee kasvattamaan taloutta kuormittamatta maapalloa, mutta nykypäivän tosiasia on se, että mitä enemmän on talouskasvua, sitä suurempaa kuormitusta kohdistuu maapallolle. Tässä tilanteessa päättäjillämme tuntuu olevan ainoastaan yksi ratkaisu tähän ongelmaan; painetaan lisää kaasua ja kasvatetaan taloutta vielä enemmän!

  Kun virallisella tasolla puhutaan tulevaisuudesta, niin monesti kuulee sanoja, biotalous, kestävätalous, vihreäkasvu, cleantech jne. Kun miettii näiden sanojen taakse, niin nopeasti ymmärtää, että tavoitteena todellisuudessa onkin vain jatkaa business as usual mallia hamaan tulevaisuuteen, eikä oikeasti yritetäkkään muuttaa niitä perimmäisiä ongelmia, mitkä ovat johtaneet nykytilaan. Se on ymmärrettävää, sillä kun tullaan reaalimaailmaan, niin mitä muutakaan he voisivat tarjota. He, kuten jokainen meistä ovat tavalla tai toisella systeemin orjia ja mikäli systeemi ei pyöri, tapahtuu romahdus, jota tuskin kukaan haluaa. Nykyinen talousmalli tähtää siihen, että jokainen meistä 7 miljardista ihmisestä voisi elää kuin me täällä lännessä ja se on yksinkertaisesti mahdotonta. On se sitten energia, vesi, ruoka, mineraalit tai mikä tahansa, niin joistain niistä nousee niin korkea seinä vastaan, että edes teknologia ei tuo siihen ratkaisuja. Mitä tulee siihen, että ongelmat ovat muualla eivätkä kosketa meitä, on kyllä väärä. Resurssit käyttää juuri se, joka maksaa niistä korkeimman hinnan. Toistaiseksi länsimaiset ihmiset ovat olleet he, joilla on ollut se korkein maksukyky, mutta se tilanne on muuttumassa hyvin nopeasti.

  Mikä niitä ongelmia sitten tulee luomaan? Mielestäni heikoin lenkki lyhyellä tähtäimellä on talousjärjestelmämme. Vuonna 2007 alkanut talouskriisi rantautui hyvin pian myös Suomeen ja viime vuosina olemme nähneet jättimäisiä irtisanomisia ja muita ongelmia, mitä talouden notkahdus on tuonut tullessaan. Jos katsotaan viimeisien vuosien bkt:n kasvukehitystä, niin eipä siinä ihan älyttömiä ongelmia ole ollut jos vertaa siihen millaisen myllerryksen se on saanut aikaan. 2008 (0,3%) 2009 (-8,5%) 2010 (3,4%) 2011 (2,7%) 2012 (-0,8%). Jos tuollaiset luvut ovat saaneet aikaan sen, mitä viime vuosina on tapahtunut, niin mitä tulevaisuus tuokaan tullessaan? Tilanteessa, jossa tulevaisuudessa on pikemminkin näköpiirissä taloudellista laskua, kuin kasvua, niin ratkaisut löytyvät jostain muualta kuin siitä korista mistä niitä ratkaisuja on tähän asti noukittu. Pahiten mennään metsään siinä, että kaikki nykyiset päätköset ja investoinnit tehdään sillä olettamuksella, että talous tosiaan kasvaa ja mistään muusta vaihtoehdosta ei edes puhuta. Luulen, että lasku tulisi olemaan huomattavasti pehmeämpi, jos talouden kutistuminen hyväksyttäisiin ja toimittaisiin sen mukaan.

  • Kiitos Andrei hyvästä kommentista. Olen monissa kohdin samaa mieltä, joskin viime vuosina Kiina & co ovat jo hinnoitelleet länsimaita ulos öljymarkkinoilta (he ovat valmiita maksamaan kolmannesta vuotuisesta tynnyristä per hlö korkeampaa hintaa kuin mitä me olemme valmiit maksamaan 13. tynnyristämme siis).

   Ja talous tosiaan tuntuu olevan se herkin ja nopeiten reagoiva järjestelmä, kuten kirjassammekin kirjoitimme. Ja mitä suuremmalla vivulla finanssitalous makaa reaalitalouden päällä, niin sitä herkempi ja sitä suuremmat vaikutukset sillä on näihin reaalitalouden (energia, ruoka, muut hyödykkeet, tuotantoketjut, kuljetukset) sektoreihin.

   Suhteellisen yksislmäisesti/naiivisti monety tuntuvat kuvittelevan, että talouskasvu (ja talouskasvun tavoitteleminen) ratkaisee ongemat. Johtunee siitä että näihän se on tehnyt lähihistoriassa. Keskeinen juttu olisi kuitenkin se, että aiemmin ongelimia on ratkaistu, josta on seurannut talouskasvua. Nyt koetetaan kasvattaa kaikin keinoin taloutta, ja toivotaan että se ratkaisee ongelmat (jotka yhä enenevässä määrin liittyvät siihen talouden kasvuun). Noh, tämä on toki jonkinlainen kärjistys, mutta talouskasvu itsessään tavoitteena tarkoittaa sitä, että talouskasvun hyödyt eivät ole tavoitteena, vaan ne voidaan uhrata jotta saadaan lisää talouskasvua.

   Jos aiemmin oli tarkoitus rakentaa talo (hyöty), johon käytettiin vasaraa ja nauloja (talouskasvu, työkalu) niin nyt on tavoitteena käyttää mahdollisimman paljon vasaraa, ja samalla toivotaan että syntyisi talo (mutta eihän niin käy, koska tavoitteena ei ole talon rakentaminen vaan vasaran käyttö).

   • Krisu permalink

    ja semmoinen pikkulisäys ettei se teknologiakaan taida meitä pelastaa, kun harvinaiset maametallit käyvät entistä harvinaisemmiksi, ja Kiina vielä kaukonäköisesti sääntelee vientiin menevää määrää, jonka voi olettaa entisestään pienenevän jatkossa. (vaikka maametalleja löytyy muualtakin, Kiina hallitsee markkinoita yli 95 prosenttisesti)

 2. Helsingin Sanomien sivuilla oli muutama päivä sitten tällainen uutinen: Oma öljy alkaa näkyä – USA:n kauppavaje kutistui

  http://www.hs.fi/talous/a1389064334929

  Kertoo jälleen siitä, että kaikki positiivissävytteiset öljyuutiset kyllä pääsevät valtamediaan.

 3. jukka permalink

  royal societylla on teemanumero öljyhuipusta:

  http://rsta.royalsocietypublishing.org/site/2014/2006.xhtml

  valitettavasti vain johdanto on vapaasti luettavissa

 4. Jere permalink

  Vähän aiheen vierestä, mutta;
  Jos en väärin tulkitse, niin uusi sanaleikki kierros on alkanut kun kaasutankkerien isoäiti ottaa talteen ”luonnonkaasua”:

  http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-1288643500490.html?pos=ksk-trm-uutu-ostu

 5. Krisu permalink

  Kun nykyisen hyvinvointivaltion ylläpitäminen nielee rutkasti enemmän rahaa kuin valtiolla on varaa, niin eihän tätä systeemiä voi velkarahalla enää kovin kauan pyörittää. Mistä mahtaa purkaminen alkaa?

  Juttu käsittelee, muistin virkistykseksi, suomalaisen hyvinvointivaltion vaiheita. (Julkaistu alunperin jo viime vuoden puolella ja nyt uudestaan)

  http://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/rahalla-rakennettu-nain-hyvinvointivaltiosta-tuli-hirvio/?shared=4582-cb60f5ee-1

 6. juhak permalink

  Ei ihan tältä kuulta ole tämä uutinen, mutta ajankohtainen silti:

  http://www.reuters.com/article/2013/11/05/us-ukraine-chevron-idUSBRE9A40ML20131105

  Ukraina tavoittelee energiaomavaraisuutta vuoteen 2020 mennessä mm. liuskekaasun avulla. Huom. tämän sanoo Janukovich, jota pidetään venäjämieleisenä.

  Miten nuo firmat uskaltavat mennä noin suurten ristiriitojen repimään maahan? Toisaalta niillä on jo rutiinia monenlaisista paikoista, aika kammottavistakin länsimaalaisittain.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: