Siirry sisältöön

Israelin liuskeöljyvarat

23 heinäkuun, 2013

Viime päivinä suomalaisessakin mediassa on käsitelty (esim. Talouselämä, ja eräs blogistikin on asiasta jo innostunut) Israelin väitettyjä valtaisia liuskeöljyvaroja. Varojen haarukka on liikkunut 150 ja 250 miljardin tynnyrin välissä. Tätä on puolestaan verrattu Saudi-Arabian massiivisiin raaka-öljy reserveihin, jotka ovat samaa kokoluokkaa. Mistä oikein on kyse? Onko öljyhuippu peruttu?

Ensinnäkin kyse on väärinkäsityksestä termien osalta. Kun nykyisin puhutaan liuskeöljystä, tarkoitetaan yleensä yhdysvalloissa nopeasti kasvavaa ”kevyen tiukan öljyn” tuotantoa. Tämä liuskeöljy on liuskekaasun tuotannon oheistuotantoa, jonka määrä vaihtelee esiintyvän ”märkyyden mukaan”. Tuotanto on suhteellisen nopeaa käynnistää (noin 3 kk ja tavaraa alkaa virrata). Olen kirjoittanut liuskeöljystä ja -kaasusta runsaasti.

Israelin kohdalla kyseessä ei ole tämä Yhdysvalloista tuttu kevyt tiukka öljy (tässä yksi lähde, ja toinen). Kyseessä on kerogeeni (kutsutaan myös nimellä öljyliuske tai palava kivi), joka on ikään kuin raa’aksi jäänyttä öljyä, koska se ei ole päätynyt riittävän syvälle maan alle ns. öljyikkunaan. Kerromme liuskeöljystä, kerogeenista ja niiden tuotannosta enemmän myös kirjassamme Suomi öljyn jälkeen, mutta lienee hyvä hieman kerrata.

Kerogeeni, palava kivi

Kerogeenia tuotetaan Israelin tapauksessa esimerkiksi poraamalla 300 metrin syvyyteen kymmeniä tai satoja reikiä. Reikien kautta öljyliuskeessa olevaa kerogeenia lämmitetään (reikiin työnnettävillä ruostumattomilla teräskaapeleilla) ainakin kolme vuotta, jonka jälkeen se on notkistunut tarpeeksi että sitä voidaan alkaa keräämään talteen esiintymän alla oleviin keräysputkiin. Israelin kerogeenin kohdalla tuotannon arvioidaan kohoavan 50 000 – 100 000 bpd tasolle vuosikymmenessä. Onko tämä paljon vai vähän?

Tuotannossa nykyisin olevien lähteiden tuotanto hiipuu karkeasti noin 4-5 Mbpd vuosittain globaalisti. Jos jaetaan Israelin vuosikymmenen panostus tasan jokaiselle vuodelle (5 000 – 10 000 bpd / vuosi), saadaan Israelin kerogeenin tuotannolla tästä paikattua 1-2 promillea vuosittain. Tällä ei siis ole juuri mitään merkitystä esimerkiksi öljyn tuotantohuipun kannalta.

Maailmalla ei ole kovin merkittävää kerogeenin tuotantoa, ja tähän on syynsä. Sen tuotanto on surkean kallis ja hidas ja vaivalloinen prosessi. Kerogeenia tuotetaan lähinnä louhimalla, ja sitä voidaan polttaa (esim. Virossa) heikkolaatuisen ruskohiilen tavoin voimalaitoksissa. Kuvaavaa on, että kivihiilen nesteyttäminen on helpompi tapa tuottaa raakaöljyä kuin sen valmistaminen kerogeenista. Prosessin nettoenergia vaihtelee huonon ja surkean välillä, sillä esiintymien kerogeenipitoisuudet vaihtelevat runsaasti. Arvioita on esitetty esim. 2:1 EROEI -luvuista, joka on monista epätavanomaisista öljynkorvikkeista kenties surkein.

Lisäksi mainitut 150–250 gigabarrelia eivät ole tuotettavissa nykyhinnoilla, eivätkä ne todellakaan ole verrattavissa Saudi-Arabian todennettuihin reserveihin. Ne ovat alustavia arvioita teknisistä resursseista, joita on todennettu vasta muutamalla koeporauksella. Merkityksellisiä nämä vuonna 2009 löydetyt esiintymät (ne eivät ole siis sinällään kovin uusi juttu) ovat paikallisen poliittisen tilanteen kannalta, sillä Israel voi tulevina vuosina tuottaa itselleen, joskin kalliilla hinnalla, omavaraisesti nestemäisiä polttoaineita. Merkityksellisiä ovat myös jo tuotannossa olevat kaasuesiintymät, joita on löydetty rannikkovesiltä.

Heikkoa ja virheellistä uutisointia

Se, mikä asiassa hieman kaihertaa on uutisoinnista ihmisille helposti jäävä väärä käsitys, jolla öljyhuippu ja sen taustalla olevat faktat tuppaavat jäämään huomaamatta tai lakaistaan maton alle. Ne, ketkä pyrkivät ampumaan öljyhuipun alas näin heikoilla argumenteilla, eivät joko tunnu tietävän asiasta / termeistä paljoakaan, tai heillä on muita syitä levittää vääristynyttä tietoa.

Kerrataanpa vielä:

 • Kyseessä ei ole öljy tai edes liuskeöljy. Kyseessä on öljyliuske (oil shale), palava kivi, kerogeeni.
 • Se ei ole tuotettavissa nykyhinnoin.
 • Tekniset resurssit ovat täysin eri asia kuin todennetut reservit.
 • Tuotannon käynnistäminen vie vuosia, jos ei vuosikymmenen.
 • Kerogeenia ei tuoteta maailmalla merkittäviä määriä.
 • Tuotannon nettoenergia, siis se millä maailma pyörii tai ei pyöri, on surkea ja ei missään nimessä riitä teollistuneen yhteiskunnan pyörittämiseen.

Öljy on aivan liian tärkeää yhteiskunnallemme, jotta tällaisiin tahattomiin tai tahallisiin väärinkäsityksiin ja huolimattomaan uutisointiin olisi varaa. Ne johtavat siihen, että tuudittaudumme valheelliseen hyvänolon tunteeseen ja suunnittelemme tulevaisuutemme väärien tietojen varaan. Tämän seuraukset voivat olla katastrofaaliset.

Advertisement
2 kommenttia
 1. saintmouser permalink

  Minua häiritsee suunnattomasti median kyvyttömyys päästä pintaa syvemmälle. Tilaisin mielelläni sanomalehden jota ei olisi täytetty otsikoilla ja pienillä jutuilla vaan monen sivun mittaisella artikkeleilla. HS tuntui vielä 90-luvulla mahtavalta lehdeltä yläasteikäiselle mutta nykyään siitä saa etsiä luettavan arvoisia juttuja kun kyseisen aviisin sattuu käteen saamaaan. Sitten ihmetellään vielä kun tilaajamäärät laskevat.

  Mitä öljyyn tulee niin itseäni kummastuttaa sähköautojen hype. Näin insinöörinä näen heti että sähköautojen paino tekee niistä käyttökelvottomia. Sen sijaan näen potentiaalia sähköpyörissä ja scoottereissa. Voisin hoitaa kauppareissut sähköpyörällä missä on kärry ostoskassille, samoin työmatkat. Talvikaan ei ole tekemätön paikka sillä jo nyt löytyy sopivia materiaaleja lämpimänä pysymiseen. Vaivalloisempaa kyllä kuin bensan ostaminen ehtymättömästä taikapumpusta mutta 10x helpompaa kuin hevosen ylläpito.

 2. jaakkovtn permalink

  Minuakin häiritsee mediassa se käsittämätön ”todellisuusvarkaus”, jonka kautta asiaa käsitellään. Mitään lukuja ja perusteluja ei esitetä, haastatellaan vain jotain greenpeacen tms. ”tutkijaa”, jota pidetään auktoriteettina. Onpa erilaisten ajatuspajojenkin toimijoita tituleerattu ”tutkijoiksi”. Annetaan kuva, jonka mukaan energiantuotannon korvaaminen ”uusiutuvilla” energiamuodoilla on pikkujuttu, tuosta noin vaan, kunhan tahtoa löytyy. Mitä Saksassa ja Tanskassa tapahtuu samaan aikaan, ketään ei kiinnosta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: