Siirry sisältöön

Liuskeöljyn pimeä puoli – nousevat marginaalikustannukset

31 toukokuun, 2013

Liuskeöljyn tuotanto putoaa rajusti, joka nostaa kustannuksia. Kuva: Oil&Gas Journal

Liuskeöljyn tuotanto nostaa ei-Opec –maiden uuden öljyntuotantokapasiteetin hintaa. Vuoden 2012 marginaalihinta nousi yli 13 % ja oli 104,5 dollaria tynnyriltä.

Financial Times uutisoi (vaatii rekisteröitymisen) Sanford C. Bernsteinin (tutkimusyhtiö Wall Streetiltä) julkaisemasta analyysistä, jonka mukaan ei-Opec –maiden uuden öljyntuotannon marginaalihinta nousi viime vuonna rajusti, yli 13 %, vuodesta 2011. Yhtiö liittää kehityksen Yhdysvaltojen liuskeöljyn tuotantoon. Yhdysvalloissa voimakkaasti lisääntynyt liuskeöljyn tuotanto on nostanut hintoja ennennäkemättömästi. Vuonna 2011 Yhdysvalloissa marginaalihinta oli 89 usd, kun se vuonna 2012 oli 114 usd. Tuotantoteknologian kehitys on Totalin pääjohtaja Christophe de Margerien mukaan johtanut intuition vastaisesti kustannusten nousuun, ei laskuun. Tekniset reservit muuttuvat jatkuvasti kalliimmiksi tuottaa.

Tämä luo nihkeän asetelman, sillä esimerkiksi IEA:n mukaan 40 % seuraavien viiden vuoden lisääntyneestä tuotantokapasiteetista pitäisi tulla Yhdysvaltojen liuskeesta ja Kanadan öljyhiekasta.

Toisaalta kasvava tuotanto siis laskee öljyn hintoja, mutta samalla se nostaa öljyntuotannon kustannuksia.

Bernsteinin raportin mukaan alan nettomarginaalit ovatkin vuosikymmenen pohjalukemissa eikä tilanne ole kestävä; joko tuotannon hinnan tulee laskea tai öljyn hinnan nousta. Tuotannon marginaalihinta on vuosikymmenessä noussut 250 %, joten voi olla turhan toiveikasta olettaa että suunta yhtäkkiä rajusti muuttuisi. Samalla yhtiöt joutuvat siirtymään jatkuvasti heikommille tuotantoalueille, koska parhaat tuotantoalueet on hyödynnetty ensimmäisinä.

Advertisement
5 kommenttia
 1. Heikki Rantalaiho permalink

  Varmasti viime vuosina öljyntuotannon kustannukset ovat nousseet ja liuskeöljyä on tuotettu. Kausaalisuhteen vetäminen on silti äkkiseltään vähän hätäisen tuntuista.

  • No joo, tuon kausaliteetin toi esille nimenomaan tuo analyytikko. On tietysti mahdollista että se on perusteeton / itse keksitty, mutta uskoisin että tutkimusyhtiö näkemyksensä perustelee. Me raukat tietysti olemme tuon uutisoinnin varassa, mutta ainakin se antoi aika selvän kuvan, että taustalla on nimenomaan (liuskeöljyporaamisen) teknologian lisääntyneen käyttöönoton tuomat kustannukset, ja samaa sanoi myös tuo Total-yhtiön johtaja.

 2. Kuinka suuri osa öljystä myydään markkinoilla? Jos osuus on merkittävä, niin silloin tuo rajusti nouseva marginaalikustannus ei suinkaan ole vähäpätöinen asia?

  • Jenkit käyttävät vertailuhintana WTI-hintaa, joka on tällä hetkellä 90 dollarin kieppeillä, ja tähän valtaosa toimituksista lienee vertautuu. Liuskeöljy on hyvälaatuista / kevyttä joten siitä tiettävästi saa hieman paremman hinnan. Näkisin että mikäli tuo uusi marginaalihinta pitää paikkansa, niin monin paikoin tuotannon lisääminen ei ole rahallisesti nykyhinnoilla hirveän kannattavaa (mutta toki muita syitä lisätä tuotantoa on, kuten oli liuskekaasunkin kanssa). Mutta täytyy myöntää että noi markkinat on senverran monimutkaiset että vaikea sanoa, mikä on öljyn ja kaasun osuudet, kuljetuskustannukset, esiintymän laatu jnejne varmaan kaikki vaikuttavat yksittäisen esiintymän rajahintaan, puhumattakaan vaikka kulloisenkin yhtiön rahoituskuluista.

 3. Seppo Syrjälä permalink

  jossain theoildrumin keskusteluissahan on pähkäilty että ainakin kaasuntuotannossa pitää olla koko ajan uutta porausta ja ainakin potentiaalista tuotantoa tiedossa jotta osakkeenomistajat pysyy tyytyväisinä – eli jos tuotanto ei kasva niin osakkeen hinta tippuu. Tai ainakin pitäisi antaa vaikutelma että tuotanto kasvaa…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: