Siirry sisältöön

Retoriikka 101 – Vetoomus Demokratiaan

13 helmikuun, 2013

Vetoomus Demokratiaan / Vetoomus yleiseen mielipiteeseen (Argumentum ad populum)

Tämä poliitikkojen ammattitauti on yleinen kuin kärpänen kesällä. Kun vedotaan yleiseen mielipiteeseen tai demokratiaan, omia argumentteja perustellaan sillä, että yleinen mielipide on niiden puolella (tiesithän, että paskan on oltava varsin hyvää, koska lukemattomat kärpäset ovat siitä niin kiinnostuneita?). Yleinen mielipide voi tietysti sinällään olla peruste jollekin – esimerkiksi sille, että poliitikko haluaa miellyttää äänestäjiään ja tulla valituksi uudestaan. Argumentin loogisuuden tai pitävyyden kanssa tällä ei kuitenkaan ole mitään tekemistä. Monesta meistä voi silti tuntua jopa siltä, että demokratiassa pitäisi ”kansan tahdon” olla päätösten perusteena – joka muuta väittää, hän on demokratian (ja yhteiskunnan) vihollinen numero yksi.

Noh, tässä sitä kuitenkin väitetään, että:

 • Kansa ja yleinen mielipide eivät välttämättä ole oikeassa tai omaa riittävää tietoa pystyäkseen muodostamaan edes etäisen kokonaisvaltaista käsitystä tietystä aiheesta.
 • Loogisesti ajateltuna on selkeä virhe pitää jotain argumenttia oikeana vain sen vuoksi, että se ”useiden mielestä on oikea”. Näin voi toki olla, mutta se ei ole loogisesti välttämätöntä, ja niinpä kyseessä on looginen argumentaatiovirhe.

Pahemmassa tapauksessa ensin poimitaan tutkimuksista tai mielipidemittauksista itselle sopivimmat, ja sitten vedotaan niiden (vääristyneiden) tulosten perusteella yleiseen mielipiteeseen, jolla pönkitetään oman argumentin asemaa.

Otetaan muutama esimerkki

Riku: Olen tässä miettinyt hieman. Mieti, jos maa onkin pyöreä? Siis ikään kuin ”maapallo”?
Pertti: Höpönpöpö. Kysy vaikka keneltä, kaikkihan tietävät että maa on litteä! Seuraavaksi varmaan väität, että sairaudet eivät johdu pahoista hengistä!

***********************

Panu: Ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos on todella paha ongelma. Meidän pitäisi ryhtyä välittömästi rajuihin toimiin sen hidastamiseksi
Raimo Republikaani: Taas noita huuhaa-tutkimuksia. Teetin juuri viime kuussa äänestäjilläni aiheesta kyselyn, ja heistä alle puolet piti epätodennäköisenä, että ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos on vakava tai erittäin vakava ongelma. Niinpä ilmastonmuutosta ehkäiseviin toimiin ei kannata ryhtyä – se olisi vastoin kansan tahtoa!

***********************

Sepe: Hitto että ydinvoima on vaarallista. Se pitäisi pikimiten ajaa alas.
Onni: Miten niin? Sehän on tutkimusten mukaan turvallisimpia tapoja tuottaa energiaa!?
Sepe: Japanilaisilta kysyttiin Fukushiman jälkeen, mitä mieltä he ovat ydinvoimasta, ja suurin osa oli sitä mieltä että se on vaarallista. Ovatko kansalaiset muka väärässä? Kansan tahtoa pitää kunnioittaa!

***********************

Jokke: Pitääkö minulle sitten tehdä leikkaus, että voin selvitä hengissä?
Joken lääkäri: Tilanne on vaikea, sillä leikkauksessakin on riskinsä. Ehdotan, että järjestämme kadulla pienen mielipidekyselyn – Jos kansalaiset ovat sitä mieltä että kannattaa leikata, niin sitten leikataan.
Jokke: Hmmm.. Taidan kysäistä vielä toisen ammattilaisen mielipiteen…

Advertisement

From → Retoriikka

3 kommenttia
 1. Timo permalink

  Vetoamisista tuli mieleen tämä melko kattava lista:

  http://www.informationisbeautiful.net/visualizations/rhetological-fallacies/

  • Ai miten hieno. Kiitos paljon. Näitä pyrin jatkossa käsittelemään hieman tuota listaa syvemmin, mutta toi on kyllä hieno.

   • Timo permalink

    Kannattaa tutustua muutenkin kyseiseen sivustoon joka keskittyy informaation visualisointiin

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: