Siirry sisältöön

Päivän graafi – Öljyntuotannon tulevaisuus

13 joulukuun, 2012

Oheinen kuva on EIA:n ennusteesta vuodelta 2009. Siihen liittyvä artikkeli, joka kannattaa lukea, löytyy täältä.

Nopeana huomiona sen verran, että tuo ~60 mbpd:n vako tarkoittaa useiden satojen miljardien tynnyrien reservien löytämistä ja käyttöönottoa (koska vain tietty prosentti reservistä pystytään tuottamaan vuosittain). Koska uusien esiintymien käyttöönotta vie useita vuosia, tulee nämä esiintymät löytää kauan ennen vuotta 2030. Epäilemättä liuskeöljy (siis tiukka öljy) on yksi tällainenh, jonka tuotanto voi kasvaa muutamaan miljoonaan tynnyriin päivässä. Mutta tarvitaan ainakin 10-15 samantyyppistä esiintymää/reservilisäystä, jotta nykyisten kenttien hiipuminen voidaan korvata ja tuotantoa lisätä skenaarion mukaan. Tuoreimmat IEA:N ja muiden skenaariot tuppaavatkin tähtäämään hieman tätä alemmas, alle 100 mbpd tuotantoon. Ennustetrendien kehittymisen seuraaminen on mielenkiintoista puuhaa..

Öljyntuotannon ennuste vuodelta 2009 – EIA.

Advertisement
3 kommenttia
  1. Kiinnostavaa! Olisi hauska nähdä vastaavat kuvaajat vaikka vuosilta 2000 ja 1990. Mitenköhän suuri tuo ”Unindentified project”-kiila silloin oli?

    • En itse asiassa edes tiedä miten paljon näitä ennusteita on historiassa tehty ja käppyröitä piirelty. Sen tosin tiedän (ja kirjassammekin se tuodaan esiin) että miten näiden tahojen ennusteet vuosien 2030 – 2035 öljyntuotannolle ovat käyttäytyneet tällä vuosilla. Vuosituhannen alussa joskus 2004 taisi olla yli 120 mbpd (eikä huipulla silloinkaan) ja nyt ollaan pudottu siis pääosin alle 100 mbpd:n tuotannon (iea:n viime ja tämän vuoden ennusteet esim). Esim Saudi-Arabian tuotantoennuste noille vuosille on muistaakseni ainakin puolittunut!

    • jukka permalink

      ehkäpä koko käsitettä ”unidentified project” ei ollut olemassa niissä virallisissa ennusteissa siihen aikaan. muistelen että ennen vuotta 2005 (katrina) näissä ennusteissa oltiin noin 130 miljoonassa vuonna 2030. ehkäpä virallisen totuuden mukaan tällöin ei edes ollut tarvetta tämmöiselle käsitteelle…öljyreservithän olivat ”riittävät”…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: