Siirry sisältöön

Kuukauden kirja – Brave New World – Aldous Huxley

17 joulukuun, 2012

                      You can’t consume too much if you sit still and read books – Aldous Huxley, Brave New World

Kuuntelin Brave New Worldin audiokirjana. Aluksi kuunteleminen oli kuin kuuntelisi nykymaailmaa. Kirja hyppii vähän väliä paikasta ja tilanteesta toiseen kuin MusicTV:n viimeisin pop-video, ja joka toisessa tai kolmannessa hyppäyksessä toistetaan kertakäyttökulutusta ylistäviä ja siihen kannustavia hokemia kuten:

Ending is better than mending.

More stitches mean less riches.

Olo oli sinänsä siis hyvinkin kotoinen kirjan alkupuoliskolla. Aivan kuin ajelisin paikallista valtatietä tai seuraisin kaupallista TV-kanavaa. Kehotuksia oman kulutuksen maksimointiin, siis shoppailuun, riskisijoittamiseen, matkailuun ja kulutukseen ylipäätään, tulee vastaan jatkuvasti. Ensimmäisen tunnin jälkeen kerronta rauhoittuu.

Uusi Uljas Maailma vs. Nykymaailma

Kuten nykymaailmassa, myös Uljaassa Uudessa Maailmassa koko kulutus-sykli on viritetty kertakäyttöisen, halvan ja nopean tavaran ympärille. Harrastuksista on suunniteltu mahdollisimman kuluttavia, matkailu on ykköshupia ja design-huume, jota kaikki nappaavat viimeistään jos tulee paha mieli tai epämääräisiä ajatuksia, ei aiheuta krapulaa. Tätä huumetta useimmat alemman luokan työläiset saavat myös palkaksi.

Yhteiskunta on jaettu selkeisiin kasteihin. Ainoastaan Alpha -kastin ihmisiä ei ole aivan täysin aivopesty yhteiskunnan vaatimiin normeihin ja käytökseen. Epsilon ja Gamma -porukka on tyhmistetty (vähän kuin typistämistä, mutta mielelle) työmuurahaisiksi, pieniksi ja epämiellyttävämmän näköisiksi. Betat ovat ihan ihmisen näköisiä, mutta heidät on tarkkaan aivopesty/ohjelmoitu virallisen doktriinin ja ajattelumallin noudattajiksi.

Koeputkilapset viettävät lapsuutensa linjastolla, jossa vuoron perään kaiuttimet toistavat propagandaa, koneet syöttävät heitä, leikittävät erilaisia leikkejä, ja rohkaisevat aloitteleviin seksi-kokeiluihin ja sen sellaisiin. Niin. Uudessa Uljaassa Maailmassa kaikki kuuluvat kaikille, eikä yksiavioisuuden tuomia emotionaalisia sitoumuksia ja ongelmia suvaita. Jos treffaat liian pitkään samaa ihmistä, olet epäilyttävä.

Myös viihde ja kulttuuri muistuttavat nykyaikaa. Kaikki on pinnallista, helposti omaksuttavaa ja itseään toistavaa huttua, ja vanha kirjallisuus ja kulttuuri on kiellettyä ihan sillä perusteella että se on vanhaa. Vain World Controllerilla (alpha++) on salaisessa kassakaapissaan Shakespearea ja muita.

Yhteiskunnan ainoa tarkoitus on pysyä vakaana ja pitää ihmiset onnellisina. Sinänsä varsin hyvät päämäärät, joihin moni meistäkin auliisti yhtyy. Mutta keinot ovat lähteneet lopulta täysin lapasesta, sillä ihmiset pidetään onnellisina huumeilla, vapaalla seksillä, pinnallisella viihteellä ja loputtomalla kuluttamisella. Jos et ole kuin muut, olet epämääräinen ja epäilyttävä, ja sinun pitäisi keskittyä olennaiseen.

Ja mitä sitten tapahtuu niille, jotka ajattelevat liikaa itse? No, heidät passitetaan johonkin lukuisista saarista, elämään kaltaistensa kanssa, tai sitten he antavat itsensä yhteiskunnan onnellisuuden palvelijoiksi ja lähtevät tielle josta he päätyvät World Controllereiksi tai muiksi ”päättäjiksi”. Tavallisen yhteiskunnan rauhaa he eivät voi jäädä rikkomaan vaarallisilla ajatuksillaan.

Yhteenveto

Mielenkiintoisinta kirjassa  oli maailman kuvailu, kun siellä olevia toimintatapoja, instituutioita ja niiden perusteluja esiteltiin kattavasti. Itse tarina oli paikoitellen hieman pitkästyttävä, mutta ajoi asiansa telineenä, johon antoisat Uuden Uljaan Maailman kuvaukset ripusteltiin pitkin kirjaa. On mielenkiintoista pohtia kirjan aiheuttamia reaktioita silloin kun se julkaistiin (joskus 70+ vuotta sitten) ja toisaalta sen aiheuttamia ajatuksia itselläni tänä päivänä. Kyseessä on ollut varsin tiukka visio aikanaan, ja yhteiskunta on kehittynyt (pelottavan) monilta osin samoihin suuntiin kirjan visioiden kanssa. Poikkeuksiakin toki löytyy, mutta kirja kuvaakin tulevaisuutta ehkä hieman pidemmällä aikajaksolla.

Audiokirja on luettu hyvin, kielenä tosin toinen kotimainen eli englanti.

Arvosana 4 / 5 tähteä.

Brave New World (adlibris, Audible)

Kirjailija: Aldous Huxley

 

Advertisement

From → Esittelyt

Jätä kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: