Siirry sisältöön

IEA World Energy Outlook 2012 – Otsikot joita et tule näkemään

14 marraskuun, 2012

IEA julkaisi juuri tuoreen energiaraporttinsa, josta Suomenkin mediassa on jo uutisoitu, esimerkiksi:
Hesari 13.11.2012 – Jenkeistä lähes omavarainen 2035 mennessä
Taloussanomat 13.11.2012 – Jenkeistä maailman suurin öljyntuottaja

Alla raportin yhteenvedosta kuitenkin muutama oleellinen pointti, joiden uskon pysyttelevän paljolti pois otsikoista (toivottavasti olen väärässä):

 1. Öljyn kysyntä on 2035 huipussaan 99,7 mbpd. Tämä tarkoittaa noin 0,6 prosentin vuotuista kasvu öljyn kysyntään (ja tuotantoon). OECD-maat siis vähentävät kulutustaan jatkossakin rajusti, enemmän ja vähemmän vapaa-ehtoisesti, sillä Kiina ja muut voimakkaammin kasvavat taloudet tulevat syömään kyseisen kasvun, eikä riitäkään.
 2. Edelliseen, ja useimmissa otsikoissa mainittuun jenkkien huimaan öljyntuotannon nousuun liittyen: IEA:n kokonaiskulutuksen ennuste ei ole juurikaan muuttunut edellisvuodesta, vaan on edelleen alle 100 mbpd huipussaan. Jos siis jenkkien kasvava tuotanto (liuskeöljyä lähinnä) on merkittävä uutinen, niin missä on se merkittävä uutinen, jossa kerrotaan, mistä tuotantoennuste sitten puolestaan vähenee vastaavasti, kun kokonaismäärä pysyy suht samana?
 3. Kaikki öljyntuotannon kasvu mitä tulee (jos tulee) on epätavanomaista öljyä. Siis liuskeöljyä, öljyhiekkaa, nestekaasuja…
 4. Jos Irak ei onnistu pikaisesti ja rajusti lisäämään öljyntuotantoaan, ennusteet kusahtaa.
 5. Halpaa öljyä ei enää tule.
 6. Mikäli menemme oletusskenaariolla (New Policies), olemme matkalla kohti 3,6 asteen lämpenemistä. Tämä on siis käsittääkseni lineaarinen vaikutus, eikä ota huomioon itseään ruokkivan ilmastonmuutoksen, eli erilaisten takaisinkytkentöjen, vaikutuksia.
 7. Ilmastonmuutoksen hillitsemisen ja energian hintojen, talouden sekä –turvallisuuden välille ilmaantuu jatkossa yhä pahenevia ristiriitoja päättäjille.
 8. 80 % vuoteen 2035 budjetoiduista päästöistä (jotta 2 asteen alla pysyminen olisi mahdollista) on jo lukittu nykyisistä voimalaitoksista, rakennuksista ja tehtaista. Loput lukitaan käytännössä tällä vuosikymmenellä.
 9. Vain yksi kolmannes todennetuista fossiilisten (öljy 22 %, kaasu 15 %, hiili 63 %) varannoista voidaan polttaa 2050 mennessä, mikäli haluamme pysyä alle 2 asteen lämpenemisen. Eli käytännössä kivihiilen poltto pitäisi lopettaa tänään, kokonaan.
 10. Mikäli ydinvoiman osuus aiemmin ennakoidusta vähenee, tulee tilalle merkittävästi hiilivoimaa. Luonnollisesti, ne uusiutuvat jotka korvaavat ydinvoimaa, eivät voi samaan aikaan korvata hiilivoimaa. Kts. kohta 9 yllä.
Advertisement
6 kommenttia
 1. Antero permalink

  IEA:n puppugeneraattori tuottta näitä ennusteita, koska OECD-maat, jotka maksavat järjestön kulut, haluavat pitää yllä business as usual -kulissia. Tämähän on ainakin USA:n osalta ollut tiedossa jo vuosia:

  http://www.guardian.co.uk/environment/2009/nov/09/peak-oil-international-energy-agency

  Sitten olisi hyvä tsekata, mikä on ollut IEA:n tuotantoennusteiden ”track record”. Nehän ovat jo vuosia olleet selkeästi yläkantissa. Öljyähän on hiekkaan ja liuskeeseen sitoutuneena valtavasti, mutta siitä huomattava osa taitaa jäädä sinne, minne se kuuluukin – maan sisään. Esim. Gailin uusimmassa blogijutussa (our finite world) on puitu öljyliuskeen hyödyntämisen kannattavuusongelmia.

 2. http://ourfiniteworld.com/2012/11/13/iea-oil-forecast-unrealistically-high-misses-diminishing-returns/

  Gailin artikkeli siis tuolla. Siinä tuodaan esille enempi sellaisia asioita, joita raportti EI maininnut (verrattuna noihin mun pointteihin jotka nimenomaan ovat luettavissa siitä julkisesti saatavilla olevasta yhteenvedosta)

  IEA:n ennusteet on tosiaan vuosien saatossa pienetyneet rajusti; kirjassamme on tästä kuvaajakin (ainakin vielä tällä hetkellä kun se on kustannustoimitettavana).

 3. jukka permalink

  gaililla on jo vastine:

  http://ourfiniteworld.com/2012/11/13/iea-oil-forecast-unrealistically-high-misses-diminishing-returns/

  viime aikoina on näissä jutuissa (siis ihan väärien lukujen lisäksi) on ollut hämäävää että enää ei puhuta öljystä vaan ”all liquids” jolloin siis biopolttoaineet lasketaan mukaan että saadaan isompi luku. lisäksi tämä typeryys ”refinery gains”, jossa siis tilavuus kasvaa prosessoitaessa, joten taas näyttää hyvältä, paitsi että itse asiassa energiasisältö ei kasva vaikka tilavuus kasvaa…

  • Niinpä, täytyyhän ne lukemat jollain saada nousuun. Myös esim NGL:t lasketaan tilavuuden mukaan vaikka niiden energiasisältö on vain noin 2/3 raakaöljystä. Jokainen organisaatio sisällyttää lisäksi omiin määritelmiinsä hieman eri asioita. Tässä pitää vaan olla oikeastaan tarkkana, että mistä kulloinkin puhutaan ja mistä ei puhuta -> johtaa siihen että asiaa vähemmän tunteva ihminen on aika helposti harhautettavissa. Sama koskee reservi ja resurssi-lukuja.

 4. jukka permalink

  muuten kiinalaisetkin on ruvenneet julkaisemaan jonkinlaista energiakatsausta, tietenkin kiinaksi!

  oildrumissa on kuitenkin koose:

  http://www.theoildrum.com/node/9608#more

Trackbacks & Pingbacks

 1. Tekniikka & Talous – Mielipide – Huomasitko myös nämä asiat IEA:n energiaraportista? « Kaikenhuipun blogi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: