Siirry sisältöön

Kuukauden Kirja – Prescription for the Planet – Tom Blees

3 syyskuun, 2012

Tämän kuukauden kirjaksi päätyi Tom Bleesin Prescription for the Planet. Tom teki äskettäin kulttuuriteon julkaisemalla kirjansa (joka minulla oli paperisena hyllyssä mutta jota en ollut vielä juuri lukenut) myös ilmaisena pdf-tiedostona (jonka lopulta päädyin pädiltäni lukemaan).

Kirjassaan Tom kuvaa kolme niin sanottua teknofiksiä ihmiskunnan moniin pahimpiin ongelmiin; ilmastonmuutokseen, energia-pulaan, energian ja hyvinvoinnin epätasaiseen jakautumiseen (ja välillisesti jopa tämän taustalla olevaan korporaatiokapitalismiin), jätevuoren kasvamiseen, öljyn tuotantohuipun ongelmiin, ilmansaasteisiin ja niin edelleen.

Ensimmäinen ja tärkein teknologia on IFR, Integral Fast Reactor, jonka kehitystä, ominaisuuksia ja vaiheita kirjassa esitellään ihan kattavasti ja viihdyttävästi (joskin näistä on saatavilla tuoreempaa ja kattavampaa tietoa esimerkiksi tuoreessa Plentiful Energy –teoksessa). Kyseessä on siis suljetun polttoainekierron omaava nopea hyötö-reaktori, joka käyttää polttoaineenaan esimerkiksi aseplutoniumia, käytettyä nykyisten reaktoreiden polttoainetta (siis ydinjätettä) ja tekee samalla lisää itselleen polttoainetta. Lisäksi se on passiivisesti turvallinen (perustuu fysiikan lakeihin, ei insinöörin sorminäppäryyteen tai vivun vääntöön) ja niin edelleen. Vaikka reaktori tekee myös plutoniumia, on se metallisen polttoaineseoksen seassa, joka puolestaan on sen verran ytyä kamaa (siis kuumaa, radioaktiivista), että terroristit tai muut joutuisivat tuomaan paikalle melkoisen infrastruktuurin jos haluaisivat sitä käydä omiin hämäriin tarkoituksiinsa viemässä. Blees esittää massiivista IFR-reaktoreiden rakennusprojektia jolla korvataan nykyiset fossiilisia polttoaineita käyttävät laitokset.

Toinen teknologia on boori. Ja tarkemmin boori-autot (joita juuri äskettäin testattiin Turkissa ensimmäisen kerran). Boori on täysin kierrätettävissä oleva polttoaine, joka ei ole myrkyllistä tai vaarallista, harvinaista tai edes kovin kallista. Palanut boori viedään käytön jälkeen kierrätyslaitokselle (joka toimii lämmöntarpeensa vuoksi esimerkiksi IFR-laitoksen yhteydessä) jossa se pelkistetään takaisin booriksi. Autot eivät siis tuottaisi paikallisia saasteita tai päästöjä, ja mikäli polttoainekierrätys tehtäisiin IFR-laitoksen energialla, myöskään polttoaineen kierrätys ei merkittäviä päästöjä tai saasteita tuottaisi. Boorihybridit toimisivat sähkömoottorilla jonka polttoaineena toimisi boori, jolloin näitä voisi käyttää myös varavoimanlähteenä kiinteistölle ja sähköverkon kulutuspiikkejä tasoittamaan (toisin kuin akulla toimivat sähköautot, booriautot eivät kuluisi samalla tavalla kuin akut).

Kolmas teknologia on jätteiden kierrättäminen plasma-konversiolla tai plasmapoltolla. Tätä Tom ehdottaa puolivakavissaan nykyisille öljy-yhtiöille, jotka kahden yllämainitun teknologian vuoksi löytäisivät itsensä lähes tarpeettomina. Plasmapoltossa aine muutetaan neljänteen olomuotoonsa, eli plasmaksi. Ymmärtämättä tästä sen enempää, tuloksena saataisiin synteesikaasua (josta voi syntetisoida raaka-aineita kaikenlaiseen mihin nykyään käytetään esim. öljyä), metallit, ongelma-jätteet ja muut voitaisiin erottaa alkuaineiksi ja kierrättää, ja lopulta jäljelle jäisi kasa töhnää, josta voi valmistaa rakennusaineita, eristeitä (kivivillan tyyppistä) ja niin edelleen. Prosessi tuottaisi itse oman energiansa ja mahdollistaisi kaikkien jätteiden kierrättämisen ja nykyisten kaatopaikkojen louhimisen raaka-aineiksi. Se periaatteessa poistaisi paljolti myös jätteiden lajittelemisen tarpeen (joskin en tiedä oppisinko minä enää pois nykyisestä, jossa paperit, bio, metalli, pullot, energia ja kaatopaikkajätteet menevät kiltisti omiin laatikoihinsa…).

Hämmästyttävintä (mutta ei negatiivisessa mielessä) itselleni oli tapa, jolla energiantuotanto tulisi kirjoittajan mielestä jatkossa järjestää; globaalin avoimen yhteistyön ja valtioiden toimesta. Siis ei voittoa tavoittelevan kapitalismin kautta, jolla on systeeminä taipumus karsia kuluja kaikkialta, myös sieltä mistä ei pitäisi. Tämä mahdollistaisi monta seikkaa, joihin nykyisin törmätään tilanteessa, jota täälläkin blogissa ansiokkaasti kommentoinut jukka on monesti kuvannut: Voimme pelastaa maailman vain mikäli se on taloudellisesti kannattavaa. Tuo on ajatus, josta meidän tulisi luopua, mikäli haluamme pallomme elinkelpoisuuden säilyttää. Voimalat on tarpeen vaatiessa sijoitettu ”ei kenenkään maalle” eli hieman nykyisiä suurlähetystöjä muistuttavasti, ja niitä, niiden rakentamista ja toimintaa valvoo ja suojaa globaali eri valtioiden perustama järjestö (kirjassa esitelty nimellä GREAT). Voimalat perustuvat pariin kolmeen standardiin malliin, joten henkilökunnan kierrätys ja laitosten valvonta on helppoa ja valmistaminen sarjatuotantona (moduuleista) on sekä nopeaa että edullista verrattuna aiempiin, aina paikan päälle rakennettaviin ja aina erilaisiin reaktoreihin.

Kirjassa on iso pino ennakkoluulotonta ja hyödyllistä tietoa, mutta kieltämättä optimistisella otteella kirjoitettuna. Kuten Greenpeace omissa suunnitelmissaan, myös tässä peräänkuulutetaan poliittista tahtoa ja fossiilirahan siteiden katkomista, jos mitään ylipäätään aiotaan saada aikaiseksi. Kaikkia maailman ongelmia ei ratkaista, mutta toisaalta yhdessä kirjassa se ei ole mahdollistaa. Kirja on kevyt ja hauska lukea jos toinen kotimainen eli englanti taittuu, ja sisältää runsaasti hienoja ideoita, joten suosittelen sitä lämpimästi, ja nyt sen saa siis ilmaiseksi. In English, 4+ tähteä viidestä.

******

Prescription for the Planet: The Painless Remedy for Our Energy & Environmental Crises (pdf, amazon)
Tom Blees (2008, 422 sivua)
ISBN-13:
978-1419655821

Advertisement
3 kommenttia
 1. Minustakin tuo oli virkistävä opus. Hiukan ylioptimistinen hän ehkä on välillä ja tuo ”GREAT” konsepti oli sellainen poliittinen fantasia, joka varmaan ei ole ihan realistinen lähitulevaisuudessa. Olin häneen sähköpostiyhteydessä ja hän oli nyt innostunut jostain uudesta autokonseptista tuon boorin sijaan. Kuulemma booria ei välttämättä tarvita. Varmaan ihan hyvä asia, koska ainakin itse löysin netistä aika eri hintoja boorille kuin mitä hän antoi kirjassaan…netissä annetaan hintoja tyyliin 5$/gramma. Sillä hinnalla sen tankillisen pääomakustannukset ovat varmaan liian kalliita vaikka muut tekniset hankaluudet saisikin ratkaistuja. Joka tapauksessa kiva kirja, koska siinä oli niin paljon ”thinking outside the box”.

 2. jukka permalink

  jani-petrin mielestä opus oli ”virkistävä” ja raulin mielestä se on ”helppo ja hauska” lukea. en oikein tiedä mitä adjektiivia käyttäisin mutta jotenkin tuli mieleen että tuolta tyypiltä en varmaan ostaisi käytettyä autoa…

  no en ollut tuosta plasmapoltosta kuullut joten silmäilin sen läpi. tehdäänpä sitten pieni reality check. sivu 200:

  The project everyone’s watching is a new plasma converter
  planned for St. Lucie County, Florida, due to begin operation in
  2009.[…] The 120 MW electrical output to the grid
  should be sufficient to power every household in the county. The old
  adage “One man’s trash is another man’s treasure” will soon be
  demonstrated in spades at St. Lucie County.

  pieni googlaus kertoo seuraavaa:

  http://www.tcpalm.com/news/2012/apr/17/st-lucie-officials-to-decide-today-whether-to/

  County commissioners had consensus at their Tuesday morning meeting to terminate the county’s 2007 contract with Atlanta-based Geoplasma to construct, operate and finance a plasma gasification facility.

  edelleen sivu 200:

  Another plasma plant is due to come online in Pennsylvania in
  April of 2009.164 This plant will process MSW and agricultural
  waste, and is being designed to produce ethanol at a cost of about a
  dollar a gallon.

  dollarilla gallona etanolia, kuulostaako liian hyvältä ollakseen totta. no googlataan taas:

  blees viittaa lehtikirjoitukseen joka löytyy täältä

  http://annedigitalis.multiply.com/journal/item/164?&show_interstitial=1&u=%2Fjournal%2Fitem

  A Chicago-based company plans to build a $30 million demonstration plant in Waltz Mill, Westmoreland County,

  firma jonka piti rakentaa tuo ihmelaitos on coskata

  http://www.coskata.com/

  tuolta ei kuitenkaan löydy mitään mainintaa waltz millin laitoksesta.

  hohhoijaa…

  • Helpolla ja hauskalla tarkoitin että kieli ei ole kovin teknistä tai vaikeaselkoista ja hauskalla sitä että mukaan viljelty huumori huvitti minua. Se, että joku osaa näin kirjoittaa, tekee hänestä hyvän kirjoittajan, ei epäluotettavaa käytettyjen autojen kauppiasta 🙂 Kirjoitustaito puolestaan on pelkkää plussaa mikäli yhtään mitään haluaa kanssaihmisille kertoa.

   Vihjaisin myös tuosta että kirjoitus on mielestäni optimistinen. Kiitos googlailuista. Hän oli myös sitä mieltä että nykykapitalismilla tästä ei tule mitään (niinkuin ei ilmeisesti ole tullut).

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: