Viikon Video – IMF:n uusi öljyn tuotantoennustemalli
Oheisessa videossa esitellään IMF:n tekemää uutta öljyn tuotantoennuste-mallia, jossa he ottavat huomioon sekä tuotantopuolen (Hubbertin linearisaatio-malli) että taloudellisen (hinta-vaikutukset) ja teknisen puolen.
Synkähkö viesti on se, että he ennustavat öljyntuotannon mahdollisesti kasvavan alle prosentin vuosivauhtia seuraavan vuosikymmenen, mutta että tämä(kin varsin vaatimaton) kasvu vaatii öljyn hinnan kaksinkertaistumista. Lähi-historia osoittaa että tuo ei vaikuta mahdolliselta, mutta onhan kummallisuuksia ennenkin nähty. Mikäli öljyn hinta kykenee näistä toistuvista taantumista ja velka-kriiseistä huolimatta kaksinkertaistumaan vuosikymmenessä, niin olen ali-arvioinut sen, miten koukussa öljyyn olemme. Tämän hetken fiilis on että maailmantalous kyykähtää vielä nykyisestään aika pahasti (myös brics-maat) ennen tuota kaksinkertaistumista, mutta näitä fiiliksiähän mahtuu 13 tusinaan 🙂
ps.
Viimeisen 6 vuoden ”all liquids”-kasvu on ollut keskimäärin puolen prosentin luokkaa vuosittain.
Kiitos Antti Pippurille video-vinkistä.
Huh. villeimmät mallin ennusteet taisivat povata 800 % hinnannousua 20 vuodessa. Jotain epä-lineaarisuuksia aivan varmasti tulee ennen sitä.
Pikaisella silmäyksellä näytti, että lopun baseline oli -1 % trendistä ja loppupuolen käppyröissä tuotannon kasvu negatiivinen? Ekalla kalvolla todettiin, että demand shocks vaikuttaa tuotannon kasvuun, ja niin tämä näytti myöhemmissä käppyröissä pätevän 2003 asti. En oikein hahmota, miten malli joka on kalibroitu vuosituhannen ensimmäisen (tai millä?) datalla, jolla tuotannon kasvattaminen tosiaan oli helpompaa demand shockin ajamana, toimii tästä eteenpäin tilanteessa, jossa nuo geologiset rajoitteet mahdollisesti iskevät päälle. Olisi mielenkiintoista ymmärtää paremmin, mitä oletuksia ja parametrejä malli on syönyt.