Siirry sisältöön

Uutiskommentti – Häkämiehen Energiastrategia

2 elokuun, 2012

Esimerkiksi talouselämä uutisoi Häkämiehen puhtaan kotimaisen energian strategian päivityksestä otsikolla Häkämiehen hätäily käy vielä kalliiksi.

TEMin uutinen aiheesta.

Mielenkiintoinen ja oikeansuuntainen esitys päällisin puolin. 20 % öljynkäytön vähennys 2025 mennessä tarkottaisi parin prosentin vähennystä per vuosi, joka olisi tuplavauhti mitä viime vuosina on huipusta tultu keskimäärin alas (joskin tästä aika iso osa lienee suhdannevaihteluidenkin ansioita). Periaatteessa toi olisi ihan mahdollinen muutamalla toimenpiteellä, jotka on osittain jo meneillään:

  • Öljylämmityksestä luopuminen lähes täysin tuohon mennessä kaluston vanhetessa (nyt 10% öljyn käytöstä, joskin tuskin kaikkiin kohteisiin saadaan korvaavaa lämmitystapaa). Mikä on minimi johon on jotenkin pragmaattista päästä öljylämmityksen osalta? Vaihtoehtoja on runsaasti (maalämpö, hake, pelletit, kaikenmaailman aurinkohybridit ja lämpöpumput jne).

Liikenteessä: (49 % Suomen öljynkäytöstä)

  • Aggressiivinen ajoneuvokannan polttoainetehokkuuden parantaminen, joka esim uusimman autoveron myötä onkin ottanut askeleen eteenpäin. Vuoteen 2025 menenssä merkittävä osa suomen autokannasta uusiutuu, joten nyt myydään niitä autoja joilla tuolloin ajellaan, jos ajellaan.
  • Aktiivinen ajokilometrien vähentäminen. Tämäkin olisi melko edullinen tapa, siis lisää kimppakyytejä ja niitä tukevia toimenpiteitä työnantajilta, valtiolta jne. Lisää joukkoliikennettä, lisää etätöitä jne. Älypuhelinten paikannuspalvelut ja nettiyhteydet tarjoavat varsin hedelmällisiä sovelluskehitysmahdollisuuksia kimppakyytien järkkäilemiseen, jotka voisivat olla hyvinkin vietävissä myös maailmalle. Varsinkin kun maailma heräilee öljyhuippuun tässä hiljalleen.

Tuon öljynkäytön vähentämisen kanssa kannattaa lisäksi muistaa se, että liikenne käyttää vain puolet öljystä. Liikenteen polttoainekäytön pudottaminen 2 % vähentää öljyn kokonaiskäyttöä siis vain 1%. Rakennustoimen öljynkäyttö vähenee lähinnä suhdannevaihteluiden mukaan, teollisuuden käyttämä öljy samaten, jos silloinkaan (jos tässä on esim jalostamoiden lämmitykseen/jalostukseen käyttämä öljy niin se tuskin merkittävästi vähenee).

Voisin olla talouselämän otsikon kanssa varsin eri mieltä. Kalliiksi tulee käymään tämä jo vuosia, jopa vuosikymmeniä jatkunut jahkailu sekä öljyn että ylipäätään fossiilisten käytön vähentämisen kanssa (sekä öljyn ja fossiilisten hintojen että saatavuuden kehittymisen kautta että ilmastonmuutoksen kautta kansainvälisemmin). Markkinat katsovat asiaa tyypillisen lyhyellä tähtäimellä ja signaaleja vääristävien lasien läpi, ja samaa tuntuu tekevän myös Talouselämä otsikosta päätellen.

Muut fossiiliset
Kivihiilestä luopuminen lähes kokonaan kuulostaa ilmastomielessä todella hyvältä ajatukselta. ”Ongelmia” tulee siitä, että kaukolämpöverkon myötä olemme lukittautuneet siihen, että jotain pitää polttaa, jotta saadaan lämpöä verkkoon. Nyt se lämpö on tullut paljolti kivihiilen ja maakaasun polttamisesta, ja sen korvaaminen esimerkiksi puupohjaisella polttoaineella kuulostaa hienolta, kunnes ymmärtää mittakaavat ja esimerkiksi syntyvän rekkarallin. Olen joskus asiasta kirjoitellut otsikolla Miksi Biovoimalat ovat huono idea. Toki, niissä on hyviäkin puolia, mutta arvokkaan raaka-aineen polttaminen… noh… kun aina puhutaan siitä että raaka-aineiden jalostusastetta pitäisi nostaa, eikä laskea…!?

Julkisuudessahan ei ole keskusteltu hirveästi siitä, että ydinvoimaloista saisi hyvinkin johdettua myös kaukolämpöä mikäli näin haluttaisiin. Niiden hyötysuhde paranisi huomattavasti, ei tulisi satoja vuosittain Suomessakin tappavia pienhiukkasia hiili/hakevoimaloiden tapaan (kaasusta ei kauhesti kaiketi hiukkasia pääse?) jne. Vähän laimeammastakin vedestä saisi lämpöä talteen varmaan varsin hyvällä hyötysuhteella lämpöpumpuilla.

Voisiko joku aloittaa tämän(kin) keskustelun? Voisiko tällaisen kehityksen myötä ydinvoiman korkea hinta -ongelma hieman lieventyä parantuneen hyötysuhteen myötä, kun lisäksi hiili voitaisiin jättää Venäjälle ja Puolaan, ja puustakin voitaisiin jatkossa jalostaa jotain arvokkaampaa, vaikka biodieseliä saksalaisen Mersuun?

Advertisement
Jätä kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: