Siirry sisältöön

2012 – Elokuun Uutislinkit

1 elokuun, 2012

Kuukausittainen viestiketju, johon toivon kommentteihin linkkejä Suomen ja kansainvälisen uutismedian julkaisemiin, luonnonvaroihin, raaka-aineisiin ja muihin blogin teemaan (energiapolitiikka, rahoitus ja talous, hyvinvointivaltio, ilmastonmuutos jne) ainakin etäisesti sopiviin hyviin ja huonoihin uutisiin.

Myös keskustelu uutisista on sallitua ja suotavaa. Voit julkaista halutessasi uutisen ilman sen syväluotaavampaa kommenttia, mutta otsikko olisi kiva olla mukana. Julkaisen joistain uutisista ihan oman artikkelin niinkuin tähänkin asti, jos tulee jotain mielenkiintoista ja analyysiä vaativaa.

Elokuu 2012

Advertisement
28 kommenttia
  • Jep, kaasu on toistaiseksi halpaa yhdysvalloissa liuskekaasu-buumin vuoksi, joten kaikki rakentavat sitä. Kaasun kylkeen sopii jonkinverran tuulivoimaa tai aurinkoa. Sääli että varsinkin liuskekaasun tuotannossa vuotaa helvetisti metaania ilmakehää lämmittämään.

 1. Viron liuskeöljyhanke etenee:
  http://www.kauppalehti.fi/etusivu/palavasta+kivesta+dieselia+virossa/20110677949
  Tässä vähän vanhempi juttu aiheesta.

  Tuoreempi, paperiversion uutinen antaa hankkeesta vähän lisädetaljia. Laitoksen kapasiteetti on noin 5200 tynnyriä päivässä (1,9 miljoonaa tynnyriä vuodessa) ja hinta 182 miljoonaa euroa (siis noin 35 000 euroa / päivätynnyrikapasiteetti). Kyseinen öljy menee voiteluaineiden raaka-aineeksi sekä voimalaitoksiin ja tienrakennukseen. Mitään hirveän kevyttä ja hyvälaatuista kamaa se siis ei tunnu olevan. Jatkojalostusta suunnitellaan, ja kaksi uutta jalostamoa/laitosta on myös suunnitteilla.

 2. jukka permalink

  telkkarissa oli pari päivää sitten yllättävän kriittinen (ja mielenkiintoinen) dokumentti:

  http://areena.yle.fi/tv/1594821

  siinä lähinnä käsiteltiin talousasioita, mutta ei luonnonvarojakaan unohdettu.

 3. a_l permalink

  Bill McKibben lyö pöytään karut luvut Rolling Stonen artikkelissaan http://www.rollingstone.com/politics/news/global-warmings-terrifying-new-math-20120719

 4. http://www.bloomberg.com/news/2012-08-05/recent-heat-waves-caused-by-global-warming-hansen-says.html

  Hansenilta ja kumppaneilta tulevassa tuoreessa julkaisussa näemmä osoitetaan, että nämä viime vuosien sään ääri-ilmiöt ovat kuin ovatkin ilmastonmuutoksen aiheuttamia (joka puolestaan on paljolti tällä hetkellä ihmisen aikaansaannosta).

 5. Krisu permalink

  Kappas vaan, Hesarin itsesensuuri on pettänyt – tai sitten otsikko on hämännyt. 🙂

  Kulttuuriosastolla(!) on juttu ”Taiteilija juurtui Kainuun korpeen”, luettavissa paperi- tai digilehdestä, jossa haastateltava taiteilija Antti Majava kertoo selvin sanoin käsityksensä nykymenon kestämättömyydestä ja ihmettelee miksi kaikesta tutkimustiedosta huolimatta elämme ekologisesti kestämättömällä tavalla, miksi yhteiskunnallinen ohjaus tekee juuri sitä, mitä on kehotettu välttämään? Jatkuva talouskasvu on Majavan mielestä puhdas abstraktio ja hurmosliike, joka ei kestä järkitarkastelua. Kulutusyhteiskunnan jälkeisten suuntien ja sisältöjen visioimisessa ei ole kyse mistään piipertäjien projektista, vaan se on globaali turvallisuuspoliittinen kohtalonkysymys, Majava tähdentää. Hän arvelee, että podemme kollektiivis-psykologista unohtamisen ja halvaantumisen tilaa liian musertavan asian äärellä. *niinpä*

 6. Can’t make this shit up.

  Saksan ympäristöministeri puhui uuden 2200 MW ruskohiilivoimalan avajaisissa. (???)

  Sanoi, että Saksa tarvitsee paljon lisää hiili- ja kaasuvoimaa tulevaisuudessa. (!!!!)

  Sanoi myös, että fossiilista voimaa tarvitaan ”vuosikymmenien ajan” tukemaan epäluotettavia uusiutuvia. (No ei tämä nyt oikeastaan ollut yllätys. Mutta silti: !!! !!! !!!)

  http://www.4-traders.com/RWE-AG-436529/news/RWE-AG-Environment-Minister-Germany-Needs-More-Coal-Gas-Power-Plants-14461100/

  Mietin vaan mitä seuraavaksi, terveysministeri juhlistamassa crackluolan avaamista toteamalla, että se mitä tarvitaan, on muutama ebolaepidemia ja lukuisia nälkäkuolemia?

  • Ei vittu mitä hulluja.

   He also said that new fossil-fueled power plants like the 2,200-megawatt facility that RWE built in western Germany are contributing to climate protection goals.

 7. Bristolissa on kyllästytty tähän rahasähläilyyn ja ottavat käyttöön tähän asti suurimman paikallisrahan:
  http://www.hs.fi/ulkomaat/Brittikaupunki+ottaa+k%C3%A4ytt%C3%B6%C3%B6n+oman+rahayksik%C3%B6n/a1305593099838

 8. jukka permalink

  mielenkiintoinen dokumentti

  http://areena.yle.fi/tv/1638426

  se öljynjalostamo erityisesti…

  jotenkin tuli mieleen peter toshin vanha piisi equal rights and justice

 9. Krisu permalink

  Oheinen HS-vieraskynän kirjoitus ei kyllä ole mikään uutinen, ainakaan tämän blogin lukijoille.
  Lähinnä mietin, olisiko asenneilmastossa tapahtumassa pienoista muutosta? Toivonko vain vai ovatko tämäntyyppiset artikkelit lisääntyneet viimeisen vuoden aikana?
  http://www.hs.fi/paakirjoitukset/Maailman+ruokaturva+on+koetuksella/a1345607325912

  • Mun mielestä ne on yleistyneet. Resurssiniukkuudesta puhuminen oli aika marginaalissa kun blogin aloitin, mutta nyt siitä puhutaan pääkirjoitustasolla useissa lehdissä. Samaten öljyn tuotannon kasvun rajoitteet ja pysyvästi nouseva hintatrendi on hiipinyt kannanottoihin, samaten jopa vuosikymmeniä kestävä hitaan kasvun aika (johtuen siitä ja tästä). Tai sitten luen valikoivasti ja missaan kaikki ne uutiset joissa toitotetaan kaiken jatkavan lujaa kasvua täältä ikuisuuteen!

 10. jukka permalink

  joko kiinakin hyytyy:

  http://www.nytimes.com/2012/08/24/business/global/chinas-economy-besieged-by-buildup-of-unsold-goods.html

  samoin vietnam:

  http://www.nytimes.com/2012/08/23/business/global/23iht-vietnam23.html

  ”virallinen totuus” suomessa ja muuallakin on tuntunut olleen viime vuosina että kyllä kiina kasvaa ja se ”pelastaa” kaikki muutkin…

  • Joo, kiitos Jukka, mun piti eilen linkittää yks samantapainen uutinen jossa hahmoteltiin, että kiinan kasvu tällä hetkellä on jopa alle 5 % (mutta en ehtinyt kun luin sen puhelimesta enkä päässyt koneelle). Tästähän oli aiemmin maaliskuussa puhetta täällä, jossa mainitsin Kiinan kauppataseen olleen helmikuussa negatiivinen ja laitoin Kiinan tilanteen jonkinlaiseen seurantaan (tarkoittaa siis että vilkaisen tarkemmin uutisia jonka otsikossa mainitaan kiina ja talous). Näitä on tässä kesän mittaan tullut sieltä ja täältä, eri vahvuisina varoituksina. Jatkuvasti kovaäänisemmin, ja tietysti sisältäen ennustuksia siitä, miten kiinan keskushallinto ihan kohta elvyttää tai löysää rahapolitiikkaa / reservivaatimuksia jnejne.

   Henkisesti olen tätä itsekin odotellut, koska kiinan talous on niin vientivetoista ettei tämä oecd-maiden rämmintä voi olla näkymättä siinäkin jollain aikavälillä (öljyn ja ruoan hintojen lisäksi).

   Mikäli trendi pitää, niin öljynhinnat voivat romahtaa tässä lähitulevaisuudessa, kun tieto lopulta (kiinan hallinnon peitteilyistä huolimatta) leviää markkinoille. En ole kova ennustamaan, mutta yleensä mun perstuntumat on olleet turhan varovaisia ja optimistisia, joten voipi olla että puhutaan mielummin kuukausista kuin vuosista, mikäli näiden uutisointien viitoittama trendi sitten jatkuu. Mutta katsellaan ja seurataan tilannetta, tässä on kaikenlaisia euron hajoamis-kortteja ilmaantunut pelureiden käsiin, joten trendit voivat vaihtua nopeastikin, suuntaan jos toiseenkin.

 11. Tom Bleesin mainio manuaali maailmanparannukseen, Prescription for the Planet, on nyt saatavana ilmaiseksi:

  http://www.thesciencecouncil.com/prescription-for-the-planet.html

  Joo, se on innokas. Joo, siinä sivuutetaan monenlaisia käytännön ongelmia vähän kevyestä. Mutta: siinä myös esitellään ideoita, joilla eliminoidaan:

  Öljyriippuvuus. Kokonaan.
  Jätteiden tuotanto. Kokonaan.
  Köyhyys. Kokonaan.
  Jne.

  Ei mitään tuhertamista pienien vähennysten tai vuoden 1990 tasojen kanssa, vaan oikea vallankumous. Kannattaa siis lukea, niin ainakin tietää, mitä on kritisoimassa.

  • Joo, mulla on toi paperisenakin, mutta en ole pystynyt venymään vielä lukemaan sitä, kun on tullut näitä öljyaiheita kahlattua niin tiiviisti. Latasin ton pdf:kin, jos vaikka saisi tolla täppärillä lueskeltua sitä, ainakin kunhan Suomi Öljyn Jälkeen käsiksen eka versio valmistuu (deadline lokauussa…).

   • Luepa sit vauhdilla ainakin se boori-osio, missä käsitellään vaihtoehtoista liikennepolttoainetta. Vähän kaukainen idea, mutta varmaan ihan mahdollinen.

    • Sattumoisin sitä jossain vaiheessa hieman silmäilin, mutta se pitäis lukea kyl uudestaan. Toisaalta se vaikutti jonkinverran kaukaiselta kirjan aikaperspespektiiviin nähden (joka on isolta osin tällä vuosikymmenellä, ja siten jopa nykyisenkaltaisten sähköautojen penetraatio ei kauheasti ehdi vaikuttaa). Mutta joo, lukaisen sen josko siitä jonkin infolaatikon tms voisi tehdä, vaikutti kyllä kiinnostavalta idealta. Joskus kelailin sen mahdollisuuksia myös kodin energia-varaajaksi/akuksi mutta tieto loppui silloin kesken… 🙂

    • Joo, nykyiseen tilanteeseen ei ehdi vaikuttaa, mutta täydellisyyden nimissä kannattanee ainakin mainita, että tämmöinenkin olisi. Tuntuisi lähinnä varastointisyystä paljon fiksummalta kuin vety, nyt ainakin.

     (Tosin itse veikkaan metaanin ja metanolin olevan niitä tulevaisuuden liikennepolttoaineita.)

 12. http://yle.fi/uutiset/louisianan_oljyntuotanto_on_lahes_kokonaan_pysahdyksissa/6272045
  Yhdysvalloissa Louisianassa lähes 80 prosenttia öljyntuotannosta ja liki puolet kaasuntuotannosta on ajettu alas lähestyvän Isaac-myrskyn vuoksi.

  Louisianassa sijaitsee siis noin neljännes jenkkien tuotannosta, joten puhutaan reilun miljoonan tynnyrin vajeesta globaalista. suunilleen samaa kokoluokkaa kuin Libya viime vuonna.

 13. Norjalaiset löysivät lisää öljyä:
  http://www.hs.fi/digilehti/talous/Norjasta+l%C3%B6ytyi+suuri+%C3%B6ljyesiintym%C3%A4/a1346041171208?jako=75e0e7a1c13e1e0dadac7ab69235fbd2

  Arvioitu öljyn määrä on jutun mukaan 270 miljoonaa tynnyriä, ja samaten sen arvioidaan olevan suurin Norjassa tehty löytö 40 vuoteen.

 14. jukka permalink

  g7 maat haluais että öljyä pitäs tuottaa enemmän:

  http://www.channelnewsasia.com/stories/afp_world_business/view/1222691/1/.html

  ranskassa muuten valtio on luvannut laskea bensan & dieselin hintaa noin 6 senttiä:

  http://www.lemonde.fr/economie/article/2012/08/28/prix-des-carburants-le-gouvernement-va-trancher_1752104_3234.html

  tämä siis 3 kuukaudeksi jonka jälkeen tulee jokin pysyvämpi ”mekanismi”…

  outoa että ranskalaiset ei oo vielä tajunneet että booriahan sinne tankkiin pitää laittaa…

  turkilla taitaa olla 70% maailman boorireserveistä:

  http://www.hurriyetdailynews.com/default.aspx?pageid=438&n=turkey-tests-its-first-boron-fuel-cell-car-2011-11-07

  kyllä nyt alkaa eu-jäsenyysneuvotteluihin tulla vauhtia!

  • Joo, toi boori on mielenkiintoinen, se kun on 100% kierrätettävissä ja poltettavissa sitten uudestaan. Kiitos linkistä, ajattelin tehdä tuosta booriautosta pienen infolaatikon kirjaankin, vaikka vähän future-techiä onkin, niin tuo toimiva proto oli hyvä uutinen.

   Ja tuo öljyn lisätuotanto, niin, ainahan sitä voi toivoa (ei taida oikein viesti mennä perille, vaikka 7 vuotta on kohta junnattu tällä huipulla).. aika harhaista meininkiä kyllä… Ja ranskan ratkaisu jakaa kaikkien rahaa autoileville on juuri sitä pakkasella haalariin pissimistä. Hetken helpottaa, ja sitten tilanne pahenee.

 15. http://www.talouselama.fi/uutiset/suomen+sahkolammitteiset+omakotitalot+pystyvat+saastamaan+vuodessa+4+kivihiilivoimalan+verran/a2141410

  Suomessa on noin 1,1 miljoonaa pientaloa, joista 75 prosenttia on rakennettu ennen vuotta 1990. Jos kaikki nämä talot korjattaisiin vastaamaan energiatehokkuudeltaan uutta pientaloa, lämmitysenergiaa säästettäisiin VTT:n mukaan valtakunnallisesti 11,8 terawattituntia

  Pikkaisen epäselvästi ilmaistu tuossa mitä tarkoitetaan, mutta jos 825 000 pientaloa (tuo 75%) pystyisi säästämään 11,8 tWh energiaa vuodessa, olisi se 14 000 kwh per talo! Mitä helvettiä? Mihin mustaan aukkoon nää talot työntää sitä energiaansa!? meidän talo vei (vielä viime vuonna) alle 20 000 kwh ja yli 70 % säästäminen tuntuu aika huimalta (tää on tosin rakennettu 94). Paljonkohan nää mainitut talot sitten syö energiaa vuodessa…?

  No kuitenkin, tulossa on paremmin esiteltyjä keinoja ja investointeja joilla näiden energiatehokkuutta voi parantaa. Helvetin hyvä että tulee, sillä on aika hankala lähteä purkamaan energiasyöppöjä asioita ja arvioimaan minkäkin investoinnin merkitystä kokonaisuuteen..

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: