Siirry sisältöön

Missä ja mitä ne loput öljyvarat ovat?

30 heinäkuun, 2012

Öljyä on lähteestä riippuen nykykulutuksella ”noin 50 vuodeksi”, laskettuna 2P reserveinä (Proven & Probable, eli 90 % todennäköisyydellä tuotettavissa nykyhinnoin ja nykytekniikalla). BP:n laskelmien mukaan tuotettavissa olevia reservejä oli vuoden 2011 lopussa 1653 miljardia tynnyriä (Gb). Lisäystä vuodesta 2001 on tullut 30 %, vaikka öljyä on samana aikana tuotettu 321 miljardia tynnyriä. Yhteensä öljyä on kirjattu reserveihin siis 707 miljardia tynnyriä vuosina 2001-2011.

Mistä tuo 1653 miljardia tynnyriä, tai nykyisellä noin 30 Gb:n vuosivauhdilla 54 vuoden öljyreservi sitten koostuu? Wikipediassa se jaetaan karkeasti laadun mukaan seuraavasti:

30 % perinteistä raakaöljyä
15 % raskasta öljyä
25 % extra-raskasta öljyä (Alla mainittuja venezuelan kirjauksia ei välttämättä ole otettu mukaan…)
30 % öljyhiekan bitumia

Mutta havainnollistetaan vielä toisella tavalla erilaisia öljyreservejä ja käytetään BP:n dataa. Vuosien määrät ovat karkeita pyöristyksiä. Alla mielenkiintoisimmat reserveistä:

6 vuotta Kanadan öljyhiekkaa (170 Gb). Öljyhiekan tuotanto on oikeastaan valmistamista, ja siten hidasta ja kallista, sillä koko valmistusinfrastruktuuria pitää leventää tuotannon jouduttamiseksi.

10 vuotta ns. poliittisia OPEC-reservilisäyksiä 1980-luvulta. Noin 300 Gb öljyä, jonka olemassaolosta ei ole minkäänlaisia takeita tai todisteita. OPEC-maat lisäsivät tuolloin reservejään yksipuolisilla ilmoituksilla.

8 vuotta Venezuelan extra-raskasta öljyä. 2010 Venezuela nousi öljyreservien ykköspaikalle, kun sen Orinoco-vyöhykkeen valtavat (235Gb) mutta todella raskaat öljyvarat laskettiin mukaan globaaleiksi resursseiksi. USGS:n arvion mukaan Venezuelan öljyhiekkoja on jopa yli 500 Gb, mutta sitä ei ole BP:n datassa laskettu mukaan. Orinocon tuotanto on alkamassa vuonna 2013 paikallisen hallinnon PDVSA öljy-yhtiön ollessa johtotähtenä (min 60% osuus kaikista yhteishankkeista).

Noin 24 vuotta 54 neljän vuoden öljyreserveistä on aivan jotain muuta kuin mitä haluaisimme niiden olevan. Nämä ovat potentiaalisesti vain paperireservejä (OPEC), tai tuotantovauhdiltaan erittäin rajoittuneita ja kalliita tahnoja, bitumia ja mönjää, joiden EROEI on varsin surkea ja ympäristö- ja ilmastovaikutukset karmeat (kanada ja venezuela, jossa on lisäksi merkittäviä poliittisia riskejä Hugon hääriessä kipparin paikalla).

2000-luvun lisätyt reservit, 386 miljardia barrelia, sisältävät siis:

  • 220 bb venezuelan öljyhiekkaa (joka luokitellaan bitumin asemesta extra-raskaaksi)
  • Brasilian syvänmeren löydöt, 8 Gb,
  • Venäjän lisäykset, noin 15 Gb,
  • Kazakstanin 25 Gb:n Kashagan (alla tarkemmin),
  • Iranin 50 Gb lisäykset
  • Irakin 30 Gb lisäykset
  • Afrikan noin 35 Gb lisäykset (angola 7 Gb, libya 9 Gb, nigeria 6.. ja muita pienempiä)

Nämä ovat siis eri paikkojen lisääntyneitä reservejä. Huomioitavaa tuosta käytetystä öljystä, 321 Gb, on se, että se on myös ”löydetty jostain” tällä aikavälillä. Merkittävä osa siitä tulee kuitenkin OPEC-maista (reilu 40 %), mutta niiden reservit ovat olleet suoraa viivaa äkkinäisiä lisäyksiä lukuun ottamatta. Reservit eivät ole siis kymmenen vuoden aikana pienentyneet tuotannosta huolimatta, eli he ovat vuosi vuodelta löytäneet noin saman verran uutta öljyä mitä ovat tuottaneet. Tai sitten reservi-ilmoitukset perustuvat johonkin muuhun kuin tuotantoon ja löytöihin.

Otetaan muutama muu esimerkki vielä mielenkiintoisista varoista:

1 vuosi Kazakstanin Kashagan-kentän öljyä.
Tämä suurin öljykenttä 40 vuoteen ei ole vielä miljardien dollarien ja useiden vuosien panostuksesta huolimatta tuottanut pisaraakaan öljyä markkinoille.

3 vuotta Venäjän reservejä, joiden laskentatavasta on oltu montaa mieltä. Viime aikoina niissäkin on alettu soveltamaan 1P, 2P, 3P järjestelmää Venäjän vanhan (ja epäluotettavan) ABC1 –systeemin sijaan.

40 vuotta OPEC-maissa olevia reservejä. Niin, OPEC ilmoittaa sillä olevan noin 72 prosenttia maailman jäljellä olevista reserveistä. Lopuista 14 vuodesta melkein puolet on kiinni Kanadan öljyhiekassa.

******

Lähteenä käytetty lähinnä BP:n tilastoja:

Statistical_review_of_world_energy_full_report_2012.xlsx

Advertisement
2 kommenttia
  1. jukka permalink

    proven on 90%, proven & probable on 50%

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: