Siirry sisältöön

Energiankulutusseuranta

18 kesäkuun, 2012

Vuoden 2011 lopulla asensin katolleni aurinkokeräimet ja savupiippuuni savukaasukierukan. Paketin mukana tuli myös uusi energiavaraaja (eli lämminvesivaraaja). Mitä sitten?

Aurinkokeräin-projektin vaiheita esittelin tarkemmin täällä. Lyhyt kertaus: 3 kpl 20-putkista aurinkokerääjää, uusi 400 litran energiavaraaja, savukaasukierukka leivinuunin hormissa, jota lämmitetään lämmityskautena melkein joka päivä. Hintaa systeemille tuli karvan yli 8000 euroa kaikkineen, ammattilaisen asentamana. Olen myös vaihtanut suurimman osan talon valaistuksesta LEDeihin, joskin muutama loisteputki ja energiansäästölamppukin on käytössä (loisteputkien korvaaminen energiatehokkaammalla valaistuksella on toistaiseksi osoittautunut vaikeaksi, sillä kuluttajille on ledeillä tehtyjä putkia varsin niukasti tarjolla).

Tässä artikkelissa on tarkoitus seurata aurinkokeräimen ja muiden projektien vaikutusta energiankulutukseemme.

Kuinka paljon aurinkolämpökeräimet sitten tuottavat? Entä savukaasukierukka? Miten käy sähkönkulutuksen? Maksaako systeemi itseään ikinä takaisin, vai tuleeko korjattavaa sitä tahtia, että homman voi laskea harrastukseksi ennemmin kuin investoinniksi? Kuinka pieneksi noin 150 neliöisen, 1990-luvulla vähemmän energiatehokkaaksi rakennetun, sähkölämmitteisen omakotitalon sähkölaskun saa painettua kohtalaisina pysyttelevillä investoinneilla? Ja mieluummin siten, että elämä ei muodostu turhan epämukavaksi…

Annetaan vielä muutama lisäspeksi talosta ja kalustosta:

 • 1994 rakennettu, 4 huonetta, khh, tupakeittiö ja takkahuone, sauna ja muut yht. reilu 150 neliötä, Päijät-Hämeessä, tontti 6000 neliötä haja-asutusalueella.
 • Rakensimme 2011 kesällä pihalle puukäyttöisen pihasaunan, ja otimme heti-valmiin kiukaan pois käytöstä talvea lukuun ottamatta (jatkuva teho kiukaassa on ehkä noin 200 wattia, tuntui tyhmältä pitää sitä kesäisin päällä ja sitten viilentää ilmalämpöpumpulla).
 • Meillä on ilmalämpöpumppu (kesällä jäähdyttää pahimmilla helteillä ja talvella joko lämmittää tai puhaltaa muuten vain kierrättääkseen leivinuunin lämpöä talossa).
 • Talvisin lämmitämme varaavalla leivinuunilla lähes joka päivä, joten paria huonetta lukuun ottamatta sähköpatterit ovat käytännössä pois päältä ihan kylmimpiä pakkasia lukuunottamatta.
 • Talossa on Radon-imuri, koneellinen poistoilma (huippuimuri), sähkökäyttöiset lattialämmöt kosteissa tiloissa ja oma kaivo (sähköpumppu) sekä jätevesille suodatuskenttä pumppuineen ja johdonlämmittimineen (koska tasainen tontti ja jäätynyt jätevesiputki).
 • Molemmat aikuiset tekevät noin 60-80 % töistään kotoa etätyönä, sillä työt ovat pääosin toimisto/kirjoitushommia (lisää kodin sähkönkulutusta, mutta vähentää liikkumista ja työpaikan sähkönkulutusta).
 • Isäntä ”harrastaa” polttopuiden tekoa, ja puuta saadaan omasta / tuttujen / sukulaisten metsästä, kunhan käydään kaatamassa, pilkkomassa ja kuljetetaan. Lämmitys- ja saunapuista ei siis tarvitse maksaa hirveästi. (Polttopuiden tekemiseen ja hankintaan jotain lisävinkkejä täällä ja täällä).
 • Perheessä on kaksi aikuista ja kaksi lasta (2006 ja 2009 syntyneet).
 • Pyykki kuivataan narulla ulkona tai sisällä, kylmäkalusteet ja astianpesukone ovat suht vanhoja, pyykinpesukone uusi, 40 ” taulu-tv on päällä vain silloin kun sitä katsotaan (ehkä pari tuntia päivässä)
 • Koetan muistaa päivittää tätä listaa jos/kun uusia seikkoja nousee esille tai toimenpiteitä tehdään.

Ehkä melko tyypillinen meininki siis (etätyötä lukuun ottamatta), joskin olemme kiinnittäneet energiankulutukseen aktiivisesti huomiota ja tehneet merkittävän osan ns. helpoista säästöistä, joita julkisuudessa näkyvissä energiansäästötalkoissa ihmisille suositellaan. Tässä kohtaa voidaan todeta, että emme ole silti läheskään sillä tasolla johon pitäisi päästä jos aiotaan oikeasti merkittävästi pienentää hiilijalanjälkeä tai vaikkapa ehkäistä ilmastonmuutosta. Eli kuivausrummun käyttämättä jättämisellä ja valaisimien vaihtamisella ei valitettavasti pelasteta maailmaa, mutta niistä on hyvä aloittaa. Jostain PITÄÄ aloittaa.

Aurinkokeräin ja savukaasukierukka
Aurinkokeräimen kontrollerista voi seurata lämpöenergian kerääntymistä. Alla on tähän mennessä saadut summittaiset lukemat kuukausitasolla. Ennätyksellisinä päivinä tuottoa on tullut reilusti yli 50 kWh, joskin paljon riippuu myös kulutuksesta. Suvun tai tuttavien saunaillan jälkeen energiavaraaja on valmis ottamaan paljon enemmän energiaa kuin tavallisen aurinkoisen päivänä jälkeen jolloin varaajan lähtölämpötila on jo valmiiksi korkealla. Nurinkurisesti siis, mitä enemmän kuluttaa lämmintä vettä, sitä enemmän aurinkoenergiaa saa talteen.

Lämpökeräimen ja savukaasujen tuotto
2012 Tammikuu noin 500 kWh
2012 Helmikuu noin 500 kWh
2012 Maaliskuu noin 600 kWh
2012 Huhtikuu noin 600 kWh
2012 Toukokuu noin 900 kWh
2012 Kesäkuu noin 1100 kWh
2012 Heinäkuu noin 900 kWh (oli kyllä kylmää ja sateista)
2012 Elokuu noin 400 kWh (huomasin syyskuun vaihteessa että keräimen anturi ei ollut ihan kunnolla paikoillaan)
2012 Syyskuu noin 400 kWh
2012 Lokakuu noin 400 kWh
2012 Marraskuu noin 350 kWh
2012 Joulukuu noin 350 kWh
Vuonna 2012 yhteensä noin 7 000 kWh lämpöä.
2013 Tammikuu noin 300 kWh
2013 Helmikuu noin 300 kWh

Sähkönkulutus
Sähkönkulutusta on jollain tasolla seurattu jo muutamia vuosia, mutta etäluettavan mittarin ja reaaliaikaisen laskutuksen myötä seuranta helpottui ja kulutus jakaantuu vuodenajan mukaan. Hetkellistä kulutusta mittaavan kotinäytön ansiosta myös kotimme niin sanottu ”perusvoima” eli baseload on tullut tutuksi. Olemme asuneet talossa kymmenisen vuotta, ja kulutus on (perheenlisäyksistä huolimatta, meitä on 4) onnistuttu pitämään noin 20 000 kWh / vuosi tasolla. Kesän ja talven kulutus vaihtelee tietysti rutkasti, sillä kesän päiväkulutus on alle 30 kWh, ja talvella mennään pakkasilla yli 90 kWh, vaikka puilla lämmitetäänkin päivittäin.

Sähkönkulutuksen seuranta:
2011 Joulukuu 2768 kWh (1252 päivä ja 1516 yö)
2012 Tammikuu 1889 kWh (1113 päivä ja 775 yö)
2012 Helmikuu 2123 kWh(1190 päivä ja 933 yö)
2012 Maaliskuu 1462 kWh (722 päivä ja 740 yö)
2012 Huhtikuu 944 kWh (406 päivä ja 538 yö)
2012 Toukokuu 920 kWh (389 päivä ja 531 yö)
2012 Kesäkuu 751 kWh (302 päivä ja 449 yö)
2012 Heinäkuu 762 kWh (439 päivä ja 323 yö)
2012 Elokuu 829 kWh (492 päivä ja 337 yö)
2012 Syyskuu 914 kWh (540 päivä ja 374 yö)
2012 Lokakuu 1157 kWh (676 päivä ja 481 yö)
2012 Marraskuu 999 kWh (594 päivä ja 405 yö)
2012 Joulukuu 1982 kWh (1195 päivä ja 787 yö)

Vuosi 2012 yhteensä: 14 732 kWh. Aiempien vuosien kulutukseen verrattuna siis noin 5 000 kWh vähemmän (noin 600 euroa/vuosi).

2013 Tammikuu 2158 kWh (1307 päivä ja 851 yö)
2013 Helmikuu 1807 kWh (1090 päivä ja 717 yö)

Advertisement
8 kommenttia
 1. Energiankulutusseurantaan päivitetty kesäkuu 2012. Kesäkuussa on aika tiuhaan täytelty lasten pihan pientä uima-allasta lämpimällä vedellä jo ihan silläkin silmällä, ettei varaajan vesi kuumuisi liikaa. Kun lähdettiin pariksi päiväksi pois niin laitoimme lakanat kerääjien päälle varmuudeksi, jotka laskivatkin tehoja alle puoleen. En sitten tiedä mitä tuo tekee jos se ihan kuumenee… (enkä jostain syystä haluaisi selvittää sitä siten että en ole kotona silloin…)

 2. Tuumailija permalink

  Hmm.. Onko jotain ennustetta/fiilistä mihin tämän vuoden kokonaiskulutus voisi asettua? Onko tietoa mihin menee kWh: kesällä yöaikaan?

  • Tuumailija, Olen koettanut pitäytyä ennustelemasta… Mutta jos meillä meni noin 20 000 kWh vuodessa, niin ehkä tuosta joku neljännes voisi olla nipistettävissä? Näin ainakin toivon, mutta näähän riippuu lopulta myös keleistä eli vaihtelee vuoden mukaan jne.

   Yösähköä on tosiaan alkanut menemään nyt päiväsähköä enemmän. Meillä oli kosteiden tilojen lattialämmitys säädettynä varaavaksi siten että se lämmitti ne yöllä ja piti päivän pois päältä, mutta muutama päivä sitten laitettiin ne ympärivuorokautiseen, jotta saadaan kuivattua vaatteita (kun on satanut jonkinverran…) ja samalla ehkäistään kosteusvaurioita märkätiloissa. Lisäksi tuo lämminvesivaraaja lämmittää käyttövettä öisin, eli jonkinverran se aina vie vaikka saakin tuota esilämmitettyä vettä sisäänsä.

   Mulla on ollut tässä mielessä koettaa noita e-vampyyreita metsästää eli mennä sulakekaapille tuo mittari kourassa ja alkaa räpsimään niitä ja katsoa mihin tuo 300-400 watin perusvoima oikein kuluu… en ole vielä ehtinyt…

 3. Heinäkuukin päivitetty. Olipa aika kylmä ja sateinen täällä…

 4. Elokuu päivitetty. Semmoinen huomio, että aurinkokeräimen anturi oli lipsahtanut jossain vaiheessa hieman pois kolostaan, josta tuo heikko tulos varmaan osiltaan johtui (ei se elokuu ihan NIIN kylmä ollut, vaikka aika kylmä olikin). Tämä lasketaan reaalimaailman ongelmaksi, joita sattuu ja tapahtuu…

 5. Syyskuun energiankulutus päivitetty…

 6. Lokakuun enerigankulutus päivitetty…

 7. Marras ja joulukuu päivitetty. Täysi vuosi saatiin täyteen, sähköä kului noin 5000 kWh vähemmän kuin aiempina vuosina. Aurinkojärjestelmän kontrollerin mukaan lämpöä kerättiin talteen noin 7000 kWh.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: