Siirry sisältöön

Maaseudun Tulevaisuus – Mielipide – 13.6.2012

13 kesäkuun, 2012

Muuten hiljaisena ja kiireisenä viikkona Maaseudun Tulevaisuus päätti julkaista edellisviikkona lähettämäni mielipidekirjoitukseni otsikolla:

Perspektiiviä öljyn riittävyyteen

Linkki juttuun tässä.

Alla vielä itse tekstikin keskustelun helpottamiseksi. Kiitos Maaseudun Tulevaisuudelle julkaisusta.

*********************

Suomessa metsien uudistamista hakkuiden jälkeen pidetään erittäin tärkeänä. Tänään hakattu ja istutettu metsä on hakkuukypsää ehkä 80 vuoden päästä. Silti ihmisiän pituinen aikajänne ei tunnu haittaavan, vaan yksissä tuumin uudistamme hakatut metsämme, jotta lapsenlapsemmekin voivat niiden kasvusta nauttia. Suomi elää metsästä, on pitkään sanottu.

Muun muassa British Petroleumin (BP) laskelmien mukaan maailmassa on tunnettuja, tuotettavissa olevia öljyvaroja jäljellä noin 47 vuodeksi nykyvauhdilla. Näistä melkein neljännes perustuu Opec-maiden 1980-luvulla tekemiin yksipuolisiin ilmoituksiin kasvaneista varannoistaan, joita ei pystytä vahvistamaan puolueettomasti.

Reilu osuus öljystä on myös Kanadan öljyhiekoissa, jotka varmasti riittävät pidempään kuin 47 vuotta, mutta ainoastaan siksi, että öljyn syntetisoiminen hiekkaan sekoittuneesta bitumista on turkasen työlästä, hidasta ja täynnä pullonkauloja.

Yhä suurempi osa varannoista on siis jotain muuta kuin perinteistä, helposti tuotettavissa olevaa raakaöljyä.

Jos joku tänään sanoisi, että Suomen puuvarat loppuvat 47 vuoden päästä, asiasta nousisi valtava haloo. Sen ympärille perustettaisiin kymmenittäin komiteoita pohtimaan, mitä puun jälkeen. Mistä sitten Suomeen hyvinvointia, energiaa ja vientiä, kysyisivät mediat, aivan oikeutetusti.

Valitettavasti nyky-Suomi on paljon riippuvaisempi öljystä kuin puusta, sillä nykyihmisen elämä ei ole mahdollista ilman öljyä. Silti ketään ei tunnu kiinnostavan, että öljyä on maailmassa vain 47 vuodeksi nykykulutuksella ja kehittyvä maailma on vasta aloittamassa kulutustaan.

Todellisuudessa öljyä on paljon pidemmäksi aikaa, sillä öljylähteet hiipuvat paljon ennen kuin tuotanto loppuu. Kysynnän yhä kasvaessa hinnat karkaavat käsistä ja länsimaiset öljyriippuvaiset taloudet syöksyvät taantumaan toisensa perään.

Miksi kukaan ei kysy ja perusta komiteoita pohtimaan, että mitä halvan öljyn jälkeen? Ja entä mitä kalliin öljyn jälkeen?

Rauli Partanen

Advertisement
Jätä kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: