Siirry sisältöön

Puolan liuskekaasuvarat putosivat rajusti

22 maaliskuun, 2012

Hesari uutisoi digi/paperilehdessään (ei ollut vielä ainakaan nettisivuilla) eurooppalaisittain isosta uutisesta, jonka mukaan Puolan jopa 5 000 miljardin kuution (EIA) arvioidut liuskekaasuvarat ovat pudonneet erittäin tylysti 346-768 miljardiin kuutioon (puolalaisten omat alustavat arviot olivat optimistisimmillaan 2000 miljardia kuutiota). Alempi arvio vastaa noin 65 vuoden kotimaista kulutusta, joten puolalaiset voinevat heittää toistaiseksi hyvästit isoille vientituloille liuskekaasusta. Mikäli kansainväliset öljy/kaasuyhtiöt edelleen ovat Puolaan investoinnista kiinnostuneita, niin toki Puola saa merkittävästi löysennettyä Venäjän kuristusotetta maakaasun tuonnissa Puolaan.

Jää nähtäväksi, miten paljon investointeja Puola onnistuu houkuttelemaan, kun Kiina vastikään julkaisi omat arvionsa valtaisista liuskekaasuvaroistaan, ja soveltuvia poraus-laitteita ja osaavaa henkilökuntaa on maailmalla rajatusti. Kiinalaisillakaan ei toistaiseksi ole osaamista ja teknologiaa esiintymiensä hyödyntämiseen, joten kiinalaisten täytyy ensin katsoa mitä jenkit tekevät ja millä, ostaa pari pienempää toimijaa ja kopioida sitten teknologia. Tähän menee muutama vuosi.

Advertisement
6 kommenttia
 1. jukka permalink

  voiko puolalaiset todella kilpailla hinnalla? vähän tulis mieleen että venäjän ”oikea” kaasu on niin paljon helpompi tuottaa, että tuskin ainakaan muut maat olisi kiinnostuneita ostamaan puolan kaasua?

  no tässähän kestää vielä vuosikausia ennen kuin edes teoriassa on mahdollista tuottaa merkittäviä määriä

  • Jenkeissahan kaasun hinta putosi kasvaneen tuotannon vuoksi sen verran, että liuskekaasu ei ollut enää kannattavaa. Siinä taisi olla rajahinta jossain 8 dollarin tietämillä jonkin arvion mukaan.

   Kaasunkin hinta muodostuu osittain kysynnän ja tarjonnan mukaan, ja on jopa löyhästi liitoksissa muihin energianlähteisiin kuten öljyyn ja hiileen. Lisäkaasu markkinoilla alentaa siis hintaa ainakin jonkin verran, ja jos alentaa liikaa niin liuskekaasun tuotanto putoaa pois ensimmäisenä koska on kalleinta tuottaa. Isoin asia tuossa on lienee tuo markkinoiden hajautuminen edes vähän useammalle tarjoajalle. Sitten joskus. En usko että kovin montaa vuotta menee tuotannon käynnistykseen, sillä koeporauksia on jo tehty pari vuotta (muistaakseni). Kokonaistuotanto tulee riippumaan paljolti porauskaluston määrästä, sillä noita pitää porata vähän väliä uudelleen, sillä kaivot kuihtuvat nopeasti, reilusti alle puoleen ensimmäisen vuoden aikana, jopa 80 % tuotannosta voi häipyä vuoden -kahden sisällä.

 2. a_l permalink

  Toki näin, mutta onhan siellä kaasua silti melkoiset määrät. Tulee myös muistaa, että näitä kaasuvaroja ei 5-10 vuotta sitten tiedetty olevan olemassakaan, ainakaan hyödynnettävässä muodossa.

  Jopa vanhan peakoilistin on myönnettävä, että liuskekaasu on potentiaalisesti erittäin merkittävä tulevaisuuden energianlähde ja mahdollisesti jopa hupenevan öljyn lyhyen ja keskipitkän aikavälin korvaaja. Ilmasto ei kyllä tule kiittämään…

  Kuten aina, hinta on hyvä indikaattori. Öljyn hinta ei tuotantohuipusta johtuen laske enää millään. Sen sijaan kaasua tuotetaan niin paljon, että USAssa laitetaan hankkeita jäihin odottamaan parempia aikoja ja korkeampaa hintaa. Näinhän öljyntuotantokin reagoi aikana jolloin tuotanto pystyi vielä ylittämään kysynnän.

  • Joo kaasuunhan tässä näyttää homma siirtyvän, se on aika monin ominaisuuksin lupaavin energianlähde. Sitä voi tehdä uusiutuvista halvemmalla ja paremmalla hyötysuhteella kuin nesteitä, sitä on siellä täällä fossiilisena merkittäviä määriä, ja se on suhteellisen pienin muutoksin käytettävissä nykyinfrassa ja kalustossa. Tuo ikävä metaanivuoto on se huonoin puoli selkeästi.

   Mutta jonkinlaiseen enempi kaasutalouteen ollaan siirtymässä näistä suhteellisista takaiskuista huolimatta (jotka tosin vain leikkaavat viime vuosien tilannetta mutta pitävät silti tilanteen parempana kuin 10 vuotta sitten). Öljyä kaasun on silti vaikea korvata, mutta helpompi kuin monen muun korvikkeen joten se on lupaava osakorvike. Mutta energiamäärä eli tuotantovauhti ei riitä öljyn korvaamiseen laajassa mittakaavassa.

 3. Janne permalink

  Hieman tarkennusta tuohon määräarvioon:

  Globe and Mailista löytyi juttu aiheesta ( http://www.theglobeandmail.com/report-on-business/international-news/estimate-a-blow-to-polands-shale-gas-ambitions/article2376699/ ). Ehkäpä keskeisin kappale oli seuraava:

  ”Deputy Environment Minister Piotr Wozniak stressed that the new shale gas estimates are preliminary and based on archival data. He said they could be revised upward when findings are published from wells currently being drilled. The report says total recoverable reserves could be as high as 1.9 trillion cubic meters.”

  Mainichistä löytyi vähän tarkennusta ( http://mdn.mainichi.jp/mdnnews/business/news/20120321p2g00m0bu059000c.html ):

  ”Poland’s state report will be based on research done on sample rock cores recovered from some 40 wells drilled by the geological institute for research and exploration between the 1950s and late 1980s.

  It does not include findings from recent drilling, because that data belong to the exploring companies.

  So far, results from some of the 13 wells drilled last year seem to be below expectations.”

  Eli näiden lehtitietojen perusteella raportin (puolaksi http://gazlupkowy.pl/wp-content/uploads/2012/03/raportPL.pdf ) arvio voi tarkentua vielä ylöspäinkin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: