Siirry sisältöön

Saudi-Arabia ja raakaöljyn tuotantohuippu

28 helmikuun, 2012

Luodaan pienenä välipalana nopea katsaus Saudi-Arabian öljyntuotannon lähihistoriaan.

Saudi-Arabia on virallistenkin (IEA) tietojen mukaan niitä ainoita paikkoja, joissa öljyn tuotantokapasiteetissa on nostovaraa merkittävästi (ehkä 2-4 mbpd) otettavissa melko nopeasti käyttöön (senkun hanasta kääntää). Näin voi olla, ja varmaan onkin ainakin lyhyellä aikavälillä. Visiot siitä, että Saudi-Arabia nostaisi tuotantonsa lähelle 15 miljoonaa tynnyriä / päivä (mbpd), voivat kuitenkin olla turhan toiveikkaita, sillä moiset haaveet on lytätty Saudien viralliseltakin taholta vuoden 2011 lopulla, kun he ilmoittivat että eivät aio nostaa tuotantoaan merkittävästi. Lisäksi näyttää pahasti siltä, että tavanomaisen raaka-öljyn tuotannon huippu on jo mennyt.

 • Vuonna 1991 Saudit tuottivat 8,115 mbpd raaka-öljyä
 • Vuonna 2005 määrä oli nostettu toiseen huippuunsa, 9,550 mbpd
 • Vuonna 2010 määrä oli laskenut 8,5 mbpd.

Kahdenkymmen vuoden ajan tuotanto on siis pysytellyt melko vakaana, ja näyttää graafissa jopa paljon puhutulta ”undulating plateaulta” kuoppaiselta tasangolta. Kokonaistuotantoa on nostanut lähinnä kaasukondensaatit (NGL), joiden tuotanto on samassa ajassa noussut noin miljoonalla tynnyrillä päivässä (lähteessä näiden tuotanto on vain vuoteen 2006 asti, johon mennessä se oli noussut noin 800 000 bpd).

Vuoden 2011 kohdalla tilanne on vielä ainakin tuon lähteen mukaan auki. Mitä muistan tuoreesta IEA:n Oil Market Reportista lukeneeni, niin raaka-öljyn tuotanto ei ole ainakaan merkittävästi noussut. Kuinka paljon ja ennen kaikkea kuinka pitkäksi aikaa Saudeilla on vara-kapasiteettia? Vai onko tuotanto jo pysyväisluonteisessa mutta rauhallisessa laskussa vuoden 2005 huipun jälkeen, paljolti kuten M. Simmons kirjassaan Twilight in the Desert ennusteli? (en ole itse lukenut, mutta tämänsuuntaisia viitteitä siihen on runsaasti)

Miksi Saudit ovat niin tärkeitä?

 • Saudeilla on väitetysti maailman toiseksi isoimmat tuotettavissa olevat öljyvarat (267 miljardia tynnyriä).
 • Saudien (väitettyyn) kykyyn nostaa tuotantoaan luotetaan, jotta öljyn hinnat eivät nousisi niin paljon jokaisesta pienestä tuotannon kriisistä, eli markkinat olettavat elastisuutta, mutta meillä on siitä melko vähän näyttöä.
 • Saudien on kaavailtu nostavan tuotantoaan seuraavan 10-20 vuoden aikana ainakin noin 50 % nykyisestä, joskin Saudit ilmoittivat 2011 lopussa että eivät aio sitä tehdä, koska öljyliuske ja öljyhiekka näyttävät tyydyttävän markkinoiden öljyjanon (well, if you say so…)

Yllä oleva kuva antaa hieman huolestuttavan tilannekatsauksen (verrattuna yllä oleviin lukuihin, tässä kuvassa on muukin tuotanto tavanomaisen raaka-öljyn lisäksi). Tuotanto on laskenut vuoden 2004-2005 huipustaan, mutta Saudien oma kulutus on samana aikana kasvanut kymmeniä prosentteja. Ns. Export Land Model näyttää pätevän Saudien öljynvientiin varsin mallikkaasti, jossa siis vientikapasiteetti vapaille markkinoille laskee huomattavasti tuotannon laskua nopeammin omien kansalaisten törsätessä öljyä jatkuvasti enemmän (koska valtio myy sitä puoli-ilmaiseksi tai subventoi hintaa). Mikäli trendit jatkuvat tuonkaltaisina, on Saudien vientikapasiteetti kokonaan syöty jo parissa vuosikymmenessä. Ja IEA:n sun muiden 20+v suunnitelmissa Saudit vastaavat valtaosasta uutta tuotantoa, jolla vanhan tuotannon vuosittainen noin 4 mbpd lasku korvataan. Ei näin.

Advertisement
4 kommenttia
 1. Tuo Arabien oma kulutus on todellakin yllättävän korkeaa. Katselin joskus sitä kuinka paljon eri maat itse asiassa vievät energiaa suhteessa omaan kulutukseen. Tavallaan tämä on hiukan vastaava numero kuin EROEI, kun siihen otettaisiin mukaan kaikki kulutus mitä tuottaja maassa tapahtuu. Norjassa tämä suhde on noin 7, Kuwait 3,Saudi-Arabia 2, Venäjä 2. Tuoja päässä esim. Saksalla ja Suomella tuo luku on noin -0.6 ja USA:lla -0.25.

 2. Jani, niinpä. Mitä olen asiaa kuvastavia (ja hintoja mainitsevia) tekstejä ja kirjoja lukenut, niin kansaa viihdytetään (sirkus) halvalla bensiinillä, ja monet esim suolanpoistolaitokset (leipä) käyvät dieselillä, joka on niille käytännössä ilmaista (oisko ollut jotain 20 senttiä litra tms luokkaa). Ei ole kauheasti insentiiviä investoida mihinkään muihin, kun homma toimii niin hyvin ja halvalla öljypohjaisesti. Populaatio kasvaa kuitenkin räjähdysmäisesti, ja samalla kasvaa veden tarve, ruoan tarve, autojen määrä jne (ilmeisesti elintason nousu ei vaikuta niin voimakkaasti/nopeasti syntyvyyteen maissa joissa naisten mahdollisuudet ovat rajattuja myös muillla tekijöillä kuin elintason vuoksi, kuten kulttuuri, uskonto ja lainsäädäntö?)

  Mielenkiintoista on myös se, että Saudien on suunniteltu ja odotettu nostavan tuotanonsa tuonne lähelle 15 mbpd jo 70-luvulta alkaen! Luin juuri Lords of Oil -kirjan jossa kuvataan varsin seikkaperäisesti jenkkien, Iranin ja Saudien vääntöä Nixonin ja Fordin aikaan tuolloin 70-luvulla, ja sitä miten öljykriisi 1973 syntyi ja jatkui. Välillä esim senaikaisen maailman taloustilanteen kuvaus oli kuin suoraan tämän päivän lehdestä, ja ääriliikkeet (tuolloin lähinnä kommarit) alkoivat saada valtaa politiikassa heti kun etelä-euroopan valtioiden (paljolti samoja jotka nytkin yskivät) talous alkoi sakata kalliin öljyn ansiosta.

  Iranin sen aikainen keisari-kuningas, eli Shah, oli muuten peak-oil-aktivisti 🙂 Kirjassa kerrotaan hänen toitottaneen kaikenlaista varsin tutulta kuulostavaa, ja hänellä oli rajallisten öljyvarojen vuoksi myös kova kiire modernisoida Iranin taloutta, jotta siitä tulisi ”uusi Japani”. Noh, ukkelille maistui myös jenkkien sotalelut siihen tahtiin, että oikeastaan shoppaili valtionsa vararikkoon Setä-Samulin ase-marketissa (johon Nixoni muuten antoi hänelle vapaat kädet, ainoastaan ydinaseet olivat pois pöydältä).

 3. a_l permalink

  Graafista näkyy miten S-A:n öljynvienti putosi yllättäen 00-luvun puolessavälissä, eli samoihin aikoihin kuin öljyn hinta alkoi syöksyä kohti taivaita. Sattuu myös olemaan sama ajankohta kuin tuotantohuipun epäillään koittaneen.

  Näin ollen mentäisiin arvioiden mukaan: kun Saudi-Arabia ei pysty (tai halua) viemään enempää, kukaan muu ei pysty täyttämään vajetta ja hinta raketoi.

  Mitä seuraavaksi? Teorian mukaan undulating plateau vaihtuu laskuvaiheeseen ja siirrytään uuteen aikaan jossa koetaan saatavuusongelmia, talouden supistumista ja muuta kivaa. Saapa nähdä…

 4. jorma permalink

  >näyttää pahasti siltä, että tavanomaisen raaka-öljyn tuotannon huippu on jo mennyt.

  Jos ”tavanomaisen” (eli ”epätavanomaista” vanhemmalla ja helpommalla teknologialla tuotettavan, eli halvemman) raakaöljyn tuotantohuippu ei ollut siinä 2005-2006, niin mikä muu sitten selittää kuvassa näkyvän öljyn maailmanmarkkinahinnan käytöksen muutoksen?
  tuotannon joustavuus

  Admin edit: laitoin kuvan näkyville linkistä. Hyvä kuva ja erittäin havainnollinen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: