Siirry sisältöön

Uutislinkki – Bensa kalliimpaa kuin ikinä!?

23 helmikuun, 2012

http://www.hs.fi/talous/Iranin+kriisi+nosti+bensan+hinnan+enn%C3%A4tykseen+Suomessa+/a1305556302507
Iranin kriisi nosti bensan hinnan ennätykseen Suomessa

Näitähän riittää, raaka-öljynkin hinta on yli 124 dollaria ja uhkaa viime kevään Libya-levottomuuksista johtunutta huippua, joten se olisi sitten huippu vuoden 2008 147 dollarin jälkeen. Tosin uutisen mukaan:

<blockquote>Bensiinilitran hinta on karkeasti 10 senttiä korkeampi kuin edellisessä hintahuipussa vuoden 2008 heinäkuussa.</blockquote>

Miten tuo voi olla mahdollista?
Mekanismi löytyy taannoisesta kirjoituksestani ”Valuuttojen Armageddon”, jossa toin ilmi sen seikan, että öljyn hintojen nousu ja Euron heikentyminen ovat myrkyllinen yhdistelmä öljyriippuvaiselle taloudelle, vaikka vienti valuutan devalvoitumisen myötä helpottuisikin. Tuontiöljy, jota pääosin Euroopassa käytämme, kun kallistuu samaa tahtia. Eurolla sai vuonna 2008 1,6 dollaria, kun nyt sillä saa vain 1,33 dollaria. Tämä nostaa öljyn reaalihintaa eurooppalaisille itsessään jo karkeasti viidenneksellä (jos oikein laskin). Todellinen öljynhinta oli siis 2008 huipussaan: 147 / 1,6 = 91,875 euroa ja nyt hinta on 124 / 1,33 = 93,23 euroa.

Onnea Eurooppa. Öljy on meille juuri nyt kalliimpaa kuin ikinä.

Se mikä näissä yksittäisissä uutisissa jää hahmottamatta on öljyhuippu ja sen vaikutusten luoma kokonaisuus. Se on niin hedelmällinen maaperä tuotannon häiriöille, levottomuuksille ja muille mustille joutsenille, että nämä jatkuvat hintoja heittelevät yksittäiset ”kriisit” ovat ihan samalla lailla osa öljyhuippua kuin käsi on osa ihmistä. Toki, käsi ei ole ihminen, mutta ilman sitä ihmistä, ei olisi myöskään sitä kättä.

Sarjassamme paskimpia vertauksia ikinä 🙂

ps. Tarkkaavaisimmat ehkä huomasivatkin jo, että yläpalkkiin oikealle on ilmestynyt uusi linkki nimeltä Kirja. Käykää kurkistamassa, sitä myös päivitetään ahkerasti.

Advertisement
6 kommenttia
 1. hmm.. eilen maanantaina brentin hinta kävi jopa yli 125 dollarin, ja nytkin se on yli 124.

  Varmaan kohta joku ekonomisti alkaa toitottamaan, että meillä ei VOI olla taantumaa, koska öljyn hinta on niin korkea!?

 2. Reuters: ”Obama says concerned about global oil output”

  Olen muutaman vuoden ihmetellyt kuinka paksusta rautalangasta öljytuotantohuipun- ja niukkuuden vaikutuksia pitäisi vääntää ennenkuin ongelma tunnustetaan Suomessakin. IEA tuli kaapista 2010, mutta se ei riittänyt. Tuumin,että aiheen tuomiseksi yleiseen tietoisuuteen tarvittaisiin joku riittävän suuren uskottavuuden omaava taho kuten YK:n pääsihteeri tai USA:n presidentti… No, tämä on hyvä alku.

  http://www.reuters.com/article/2012/03/06/us-usa-obama-energy-idUSTRE8251DW20120306?feedType=RSS&feedName=environmentNews&utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+reuters%2Fenvironment+%28News+%2F+US+%2F+Environment%29&utm_content=Google+International

  • Joo, Obama on selkeesti alkanut tajuamaan pointin, ja uskaltautuu tuomaan sitä myös esille. Veikkaisin että käyttää esilletuontia puolustuksena sille, että Republikaanit, nuo viisauden ja pitkänäköisyyden airuet, syyttävät Obamaa korkeista bensan hinnoista. Niinpä O:n on pakko pelata peak oil -kortti, jotta kansalaiset ehtisivät tajuamaan että tässä ei ole kyseessä nyt mikään ympäristöaktivistien regulaatio-villitys tms joka sitä bensan hintaa nostaa. Voi olla että tästä saadaan siis tavallaan kiittää myös Republikaaneja? 🙂

   Hyvä linkki. Inspiroiduin sen perusteella kirjoittamaan (mahdollisesti kirjaan tulevan) sivullisen tekstiä siitä, miten rautalanka on paksuuntunut 2000-luvulla jatkuvasti, ja miten suomen julkinen keskustelu ja virkamieskoneisto on onnistunut olemaan huomaamatta sen silti (kyllä sen täytyy jo vähän vaivaa teettää, ettei sitä huomaa…)

  • jukka permalink

   jo nixon tajusi ongelman…

   http://www.thedailyshow.com/watch/wed-june-16-2010/an-energy-independent-future

   toisin sanoen minusta tuo obaman puhe on vain sitä tavanomaista poliitikkojen pulinaa…

   • jukka, totta tuokin. Mutta ainahan sitä vähän sydän silti hypähtää toivosta kun ammattipoliitikko suloisesti kuiskailee toivon sanoja korvaan…

 3. http://www.taloussanomat.fi/autot/2012/03/20/nama-syyt-nostavat-nyt-bensan-hintaa/201225552/304

  Raakaöljyn hinta ja euron kurssi. Jutun lopussa varsin mielenkiintoiset kannanotot:

  Kuinka paljon bensan hinta voisi vielä nousta, ennen kuin ihmiset kieltäytyvät maksamasta?

  – Meidän yhteiskunta on niin öljyriippuvainen, että kyllä se hinta aika paljon voi nousta, pohtii erikoistutkija Vilja Varho Turun yliopiston Tulevaisuuden tutkimuskeskuksesta.

  Varhon mukaan on vaikea sanoa tiettyä maksimihintaa, jonka ylityttyä bensan kysyntä kääntyisi jo laskuun.

  – Tuntuu usein, että öljyn hinta on noussut niin tasaisesti, että ihmiset aina vain sopeutuvat siihen. Heillä ei ole hirveästi vaihtoehtojakaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: