Siirry sisältöön

Viikon Video – D. Yergin – Öljy ei ole loppumassa

10 helmikuun, 2012

http://www.bloomberg.com/video/75862470/

En saanut valitettavasti tätä upotettua sivulle. Virkistävää välillä katsella ja kuunnella ”optimistisia” näkemyksiä maailman öljyntuotannon näkymistä. Täytyy koettaa lukea tuo esitelty ”The Quest” -kirja jossain vaiheessa, vaikka peak oil -hörhöt ovat sen näkymät pitkälti lytänneetkin. Itseäni hämmästyttää, että tavallaan ihan samoista asioista puhuvat eri tahot saavat sanomansa kuulostamaan ihan päinvastaisilta, sillä molemmilla ”osapuolilla” on käytännössä samat tiedot käytössään. Yergin mainitsee syvänmeren öljyn ja tiukan kevyen öljyn aika useasti ”esimerkkeinä” kasvavista tuotannoista, mutta tilanne taitaa olla se, että ne ovat ne ainoa kasvavat tuotannot, ja niiden kasvuvauhti ei ole välttämättä riittävä. Mielenkiintoista nähdä, mihin yli satasen öljynhinnat johtavat tuotannon kasvattamisen kannalta.

Advertisement
2 kommenttia
  1. a_l permalink

    Joopa joo… milloin nämä valtavat uudet tuotannot näkyvät markkinoilla? Miksei öljyn ja energian hinta ole viimeisen 12kk aikana laskenut, vaikka talouskriisi on painanut päälle ja tuotanto-ongelmat ovat peak oil-hörhöjen höpinöitä?

    http://www.indexmundi.com/commodities/

  2. a_l sitä Yergin co eivät oikein pysty sanomaan. Toisaalta, miksi edes haluaisivat hintojen laskevan, kun CERA:nkin takana olevat öljyntuottajat saavat käsittämättömän hyvän katteen nykyisillä korkeilla hinnoilla! (vai oliko se CERA se konsulttifilrma jossa Yergin oli… se tai joku toinen, samat öljykytkyt kuitenkin).

    Näiden tahojen pääasiallinen tarkoitus on heittää jatkuvasti ilmaan savua ja peilejä, jotta kokonaiskuvan hahmottaminen on vaikeampaa. Epävarmuus riittää, kuten ilmasto-denialistienkin kanssa. Ja rahalla saa.

    On tietty helppo heittää ilmoille näitä ”esimerkkejä” uudesta epäkonventionaalisesta tuotannosta kuten liuskeöljy ja öljyhiekka. Mutta valitettavasti siinä ne sitten olivatkin aika pitkälti, jotain brasilian syvänmeren suolakerros-systeemiä lukuunottamatta. Kun öljykenttien depletion rate on 4 miljoonaa tynnyriä päivässä joka vuosi, täytyy joka 2 tai 3 vuosi tuoda linjoille uusi saudi-arabia. Joku 1,7 miljoonaa tynnyriä liuskeöljyä 2016 mennessä on ihan kiva alku, JOS toteutuu, mutta muuta se ei olekaan, kuin alku. Katsotaan paljonko sitä muuta tulee siihen päälle.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: