Siirry sisältöön

2012 – Helmikuun Uutislinkit

1 helmikuun, 2012

Kuukausittainen viestiketju, johon toivon kommentteihin linkkejä Suomen ja kansainvälisen uutismedian julkaisemiin, luonnonvaroihin, raaka-aineisiin ja muihin blogin teemaan (energiapolitiikka, rahoitus ja talous, hyvinvointivaltio, ilmastonmuutos jne) ainakin etäisesti sopiviin hyviin ja huonoihin uutisiin.

Myös keskustelu uutisista on sallitua ja suotavaa. Voit julkaista halutessasi uutisen ilman sen syväluotaavampaa kommenttia, mutta otsikko olisi kiva olla mukana. Julkaisen joistain uutisista ihan oman artikkelin niinkuin tähänkin asti, jos tulee jotain mielenkiintoista ja analyysiä vaativaa.

Helmikuu 2012

Advertisement
45 kommenttia
 1. jukka permalink

  vetyä näköjään vielä tutkitaan energiasysteemien osana:

  http://www.theoildrum.com/node/8884#more

  usa lopetti tai ainakin voimakkaasti vähensi vetyyn liittyvää tutkimusta jo 2009

  http://www.minyanville.com/businessmarkets/articles/energy-F-tm-hmc-fuel-electricity/6/8/2009/id/22968

  ”Last month (kirjoitettu kesäkuussa 2009), the Department of Energy (DOE) finally conceded that hydrogen won’t be a part of the near-term solution to global warming, the peak oil crisis, or anything else you can think of. They’re cutting back funding dramatically on hydrogen research.”

  ja täällä puolestaan on lueteltu kaikki mahdolliset syyt miksi vetyenergiassa ei ole mitään järkeä:

  http://www.thenewatlantis.com/publications/the-hydrogen-hoax

  • Joo, kirjassakin käsitellään vety pikaisesti, ja mitä taustatutkimusta asiasta tein, niin eihän siinä kauheasti järkeä ole, ainakaan liikennepolttoaineena (70-80 % energiasta menee hävikkiin energian matkasta sähköstä autoon). Täytyy vielä katsoa mitä noissa sun linkeissä asiasta kirjoitetaan…

 2. Jukka ehti korkata helmikuun, mutta laitetaan heti perään:
  http://www.kauppalehti.fi/5/i/auto/index.jsp?oid=201202115803

  UPM rakentaa Lappeenrantaan 100 000 tonnin vuosituotantoon kykenevän biodiesel-laitoksen. 150 miljoonaa euroa, ei paha. Kyllä tuolla jo ambulanssit kulkee aika pitkälle 🙂

  • jukka permalink

   dieselit ja pensat on vähän kevyempiä kuin vesi niin se on noin 120 000 kuutiometriä vuodessa. siis noin 720 000 tynnyriä vuodessa. kun suomen öljyn kulutus on noin 200 000 tynnyriä päivässä…

   se kattaa siis noin prosentin kulutuksesta.

   • Jep, alku se on tuokin, ja kuten sanoin, niin kyllä tuolla ambulanssit (tms) kulkee. Mutta ei näitä voi oikein käyttää sellaiseen, että korvataan lähivuosina suomen öljynkäyttö biopolttoaineilla kovin merkittävissä määrin. Mikä olisi mielenkiintoista tietää niin se, että kuinka paljon tällaisia sopivia yhteistuotanto-paikkoja on suomessa, koska siinä vaiheessa homma kusahtaa rajusti jos näitä esim fischer-Tropsch -menetelmää käyttäviä jalostamoita ruvetaan kyhäämään stand-alone laitoksina (tätäkin olen kirjaa varten tutkinut ja niissä alkaa olla aika vähän järkeä matalan hyötysuhteen vuoksi).

   • jukka permalink

    enpä tiedä onko tuolla prosessilla mitään tekemistä fischer-tropschin kanssa.

    ”Uuden biojalostamon pääraaka-aine on raakamäntyöljy, joka on selluntuotannon tähde. Merkittävä osa raaka-aineesta tulee UPM:n omilta sellutehtailta Suomesta.”

    http://www.upm.com/FI/UPM/Liiketoiminnot/Biopolttoaineet/biojalostamoinvestointi/raaka-aine-ja-prosessi/Pages/default.aspx

    siis sopivia yhteistuotantopaikkoja on korkeintaan yhtä monta kuin suomessa on sellutehtaita.

    • Joo ei tuolla olekaan. Mutta se isompi eu-rahoitusta odottava upm:n laitos on f-t laitos. Olisi mielenkiintoista tutustua tähän mäntyöljy-menetelmään ja sen energia-taseeseen…

 3. Mikko Vuorela permalink

  Kolme vuotta sitten julkaistu juttu kempeleen ekokylästä: http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2009/09/kempeleen_ekokortteli_pyrkii_energiaomavaraisuuteen_1035086.html

  parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Sano, jos tämä on spämmiä, niin laitan näitä vanhoja vaikka linkkeihin.

 4. Antero permalink

  UPM:n uusi biojalostamo: pelasta maailma tankkaus kerrallaan (”laskee autoilun kasvihuonepäästöjä jopa 80 % fossiilipolttoaineisiin verrattuna”). Olisipa kiinnostavaa nähdä tuo laskelma. Paljonko esim. dieseliä palaa puun korjaamisessa ja sen kuljettamisessa laitokseen?
  Tietenkin laitos rakennetaan vain, jos EU-tukipäätös on myönteinen.

  Nopea laskutoimitus osoittaa, että laitoksen tuotanto vastaa 0,9 % Suomen öljynkulutuksesta. Eli nippeleleillä pelataan.

  http://www.tekniikkatalous.fi/metsa/upm+rakentaa+biojalostamon+lappeenrantaan++investointi+150+miljoonaa/a768005

  • Luin tuolta että upm ei hae julkista rahaa (ainakaan valtiolta) joten käsittääkseni tuo laitos on ihan oikeasti lähdössä kesällä rakenteille eikä odottele mitään eu-rahoja. ehkä upm on perillä peak oilista? 🙂 Ne pari muuta isompaa hanketta odottelevat noita eu-rahoja kyllä.

   Sitten mitä kirjaa varten tein taustatutkimusta, niin puun korjuu ja kuljetus tehtaalle vie keskimäärin (muistaakseni) luokkaa 5 % puun sisältämästä lämpöenergiasta polttoaineena. Tähän on tarvittaessa ihan lähdekin, eräs tosi tuore suomalainen tutkimus joka tutki energiapuun kerjuun kustannuksia eri tavoilla muistaakseni..

 5. jukka permalink

  yk on julkaissut raportin ”Resilient People, Resilient Planet: A Future Worth Choosing” jossa siis tarja halonenkin on ollut mukana.

  http://www.un.org/gsp/report

  kestävä kehitys määritellään seuraavasti:

  ”A quarter of a century ago, the Brundtland report introduced the concept of
  sustainable development to the international community as a new paradigm for
  economic growth, social equality and environmental sustainability.”

  siis talouskasvu kuuluu olennaisena osana kestävään kehitykseen. myös kestävä kasvu, tuo perusesimerkki loogisesti ristiriitaisesta käsitteestä, mainitaan usein. vihreää kasvuakin esiintyy:

  ”Green growth has the potential to be an engine for sustainable development
  across the board. Thus, while energy will remain the lifeblood of the economy,
  green growth is concerned with promoting energy from low-carbon and renewable
  sources and ensuring that it is used efficiently.”

  haasteita riittää:

  ”By 2030, the world will need at least 50 per
  cent more food, 45 per cent more energy and 30 per cent more water”

  ja tämä lisäenergia tietysti saadaan uusiutuvista.

  huvittava yksityiskohta: jopa tämä nord stream kaasuputki mainitaan positiivisena asiana koska puhtaampi maakaasu korvaa hiiltä… halonen on varmaan ollut asialla…

  minua on aina ihmetyttänyt mitä ne ihmiset ajattelee jotka näitä kirjoittaa, ja allekirjoittaa. uskooko ne oikeasti tuollaiseen. varmasti siellä kuitenkin on ihmisiä jotka on aidosti huolissaan maailman tilasta.

  kommentti energy bulletinistä:

  http://www.energybulletin.net/stories/2012-01-31/resilient-people-resilient-planet-a-future-worth-choosing

  ”I didn’t want to give a knee-jerk reaction, so have spent much of the last 24 hours thinking about this report. And my take, after all, is that it is a sustained exercise in cognitive dissonance, denial, and delusion”

  no ehkä pieni loppukevennys on paikallaan:

  http://xkcd.com/1007/

 6. Renewables permalink

  Environmental Extremists Are An Asset to Our Movement
  http://www.treehugger.com/economics/do-environmentalists-need-get-more-extreme.html

  • Mielenkiintoinen juttu. Pelottavaa kyllä myös ainakin osittain totta. Ja pelottavalla tarkoitan ihmisten taipumusta pitää ”normaalina” sitä mikä löytyy äärilaitojen keskeltä, mitä ne laidat sitten ovatkaan. tällä on puolestaan taipumus työntää laitoja yhä kauemmas jutussa esitellyt logiikan mukaan. Tämä näkyy esim republikaanien äärilaitojen suosion kasvuna Jenkeissä. Kuten tee-liike.

 7. Tällaisia ei kauhean usein näe:
  http://www.hs.fi/kotimaa/Uudenmaan+liikenteen+tilanne+katastrofaalinen+sanoo+poliisi/a1305554794021

  Vissiin ainakin jollain lailla poikkeuksellinen sääilmiö?

  Noh, ei huolta, sillä koska mitkään yksittäiset sääilmiöt eivät voi olla ilmastonmuutoksen, saati ihmisten aiheuttaman ilmastonmuutoksen syytä, niin voimme jatkaa fossiilisten polttamista huoletta. Mitään riskiä ei ole, ja vaikka olisi, niin ei siihen varsinkaan kannata varautua nyt vielä, kun varautuminen olisi murto-osa itse riskin toteutumisen hinnasta. Varautuminen olisi tyhmää ja turhaa.

  • a_l permalink

   Melkein parinkymmenen asteen pakkanen yhdistettynä sulan meren (!) aiheuttamaan voimakkaaseen lumisateeseen ja tuuleen. Ei todellakaan aivan jokahelmikuinen juttu, ainakaan vielä.

   Euroopassa palellaan kolmatta talvea peräkkäin, nyt erikoisen lämpimän alkutalven jälkeen. Pakkasaalto näyttää liittyvän lämpimään Jäämereen:
   http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/lehti-merien-jaakato-syyna-euroopan-hyytavaan-saahan/art-1288446765180.html

   Jotenkin tuntuu, että monet odottavat ilmastonmuutoksen pikku hiljaa lämmittävän Suomea johonkin miellyttävään Saksan ilmastoon. Tosiasiassa kukaan ei tiedä miten muutos ilmenee paikallisesti ja millä lailla sää reagoi muuttuneeseen ilmastoon. Ainakin ääri-ilmiöt lisääntyvät samalla kun ennustettavuus huononee, joten yhteiskunnan säänkestävyyteen kannattaisi panostaa ennen kuin on liian myöhäistä.

 8. Krisu permalink

  Paperihesarissa kokosivun juttu; tästä se rapistuminen alkaa ja eriarvoisuus lisääntyy…

  http://www.hs.fi/kotimaa/Poliisin+ty%C3%B6moraali+uhkaa+rapistua+s%C3%A4%C3%A4st%C3%B6jen+vuoksi/a1305554785116

 9. http://www.nytimes.com/2012/02/05/magazine/economic-doomsday-predictions.html?_r=2

  Ennustamisen sietämätön keveys?
  Ei liene yllätys että tämäkin blogisti on lukenut mainittujen herrojen kirjoittamaa kirjallisuutta oman osuutensa. Vaikeinta niissä tuntuu olevan sen valinta, että miten, milloin, ja mihin suuntaan romahdetaan… voi vittu… 😐

  For nearly a decade, it turns out, the most accurate forecasts have come from the fringe.

  • jorma permalink

   No oikein hieno homma, jos noita todella saadaan siedettävillä kustannuksilla käyttöön muuttamaan ydinjätettä sähköksi – vähäisillä CO2-päästöillä myös. Silloin ei tarvitsisi kaivaakaan sitä jätettä mihinkään kallioon.

   Ymmärtääkseni kyseessä on huomattavasti realistisempi teknologia kuin esimerkiksi joidenkuiden haikailema fuusiovoima.

 10. Falklandin saarten lähettyviltä on löydetty lupaavia öljyesiintymiä. Toiveet ovat jopa 8,3 miljardin tynnyrin löytymisestä tämän vuoden etsinnöissä (se on jo yli neljännes vuoden käytöstämme). Pientä riitaahan on siitä, kenelle alue kuuluu, Briteille vai Argentiinalle.

  http://www.ts.fi/online/ulkomaat/307786.html

 11. jukka permalink

  exxonilta tullut outlook vuoteen 2040 asti

  Click to access news_pub_eo.pdf

  luonnollisesti kulutus kasvaa (kaikkien energiamuotojen), ja vaikka tuossakin myönnetään että tavanomaisen öljyn tuotanto ei enää kasva (pdf-sivu 33), niin öljyhiekka ja syvänmeren tuotanto kasvaa ”riittävästi”. tavallisen öljyn tuotanto pysyy kätevästi käytännössä vakiona vuoteen 2040 asti.

  ja vuonna 2040 noin 80% energiasta tuotetaan fossilisilla.

  • Tänks. Nää on kyllä poikkeuksetta aina hieman karmeaa luettavaa. Eli mikään ei muutu, koska nytkin noin 80 % energiasta tuotetaan fossiilisilla… Noh, määrät voi tietysti muuttua vaikka suhteet pysyvätkin samana, ja käytännössä toi näyttäisi siltä että energiankulutus ja siten todennäköisesti myös elintaso tulee globaalisti laskemaan seuraavina vuosikymmeninä, sillä oman perstuntumani mukaan fossiilisista saatava nettoenergia tippuu tuohon mennessä kaikissa laaduissa aika rajusti.

   Myös OilDrumissa oli BP:n 2030 energy outlookista pätkä. En ole itse vielä ehtinyt lukea, mutta varsin optimistisena pitivät.
   http://www.theoildrum.com/node/8897

   • jukka permalink

    nyt sinä ymmärsit ihan väärin: sekä elintaso että energiankulutus jatkaa kasvuaan:

    ”We know from centuries of history that reliable and affordable energy is
    essential to human progress. To sustain progress, we must continue to
    safely expand the world’s energy supplies, improve the ways in which we
    consume energy sources and address attendant environmental challenges”

    näin siis pääjohtaja rex tillerson

   • Go Rex! 🙂

    Avainsanana: ”We MUST continue to safely expand…”. Pakko on keksintöjen äiti, mutta onneksi kovinkaan monia ei kiinnosta se mahdollisuus, että entä jos ei onnistu vaikka miten olisi pakko. No, onhan se todella epämiellyttävä ajatus tai lähtökohta, mutta valitettavasti ihmiskunnan historia on toistuvasti osoittanut sen paikkansapitäväksi kun sivilisaatio toisensa jälkeen on romahduttanut itsensä resurssien ylikäytöllä. Nyt ollaan poikkeuksellisesti kusessa koko planeetan voimin, ja matka alas on pienen ikuisuuden pidempi.

    Sinänsä kaikki Rexin toimenpide-ehdotukset ja näkemykset ovat hyviä ja kannatettavia, jos ne vaan voitaisiin tehdä todeksi.

 12. Koskien jukan esille tuomaa Businessweekin juttua otsikolla ”Everything You Know About Peak Oil Is Wrong”
  https://kaikenhuippu.wordpress.com/2012/01/02/2012-tammikuun-uutislinkit/#comment-2057

  Niin myös Gail Tverberg on ottanut sen käsittelyyn täällä:
  http://ourfiniteworld.com/2012/02/06/businessweek-gets-it-wrong-everything-you-know-about-peak-oil-is-not-wrong/

  Itsekin mainitsin öljyalan kultapojan Daniel Yerginin, oheistan Gailin vähän perusteellisemman CV:n miehelle:
  <blockquote<Daniel Yergin is chairman of IHS Cambridge Energy Research Associates and Executive Vice President of IHS. The companies he works for do consulting work for oil companies. These oil companies would like you to think that their prospects for the future are as good as possible. In many ways, Daniel Yergin’s role is not too different from that of Jack Gerard, CEO of the American Petroleum Institute. If a person checks back, one finds that many of Yergin’s rosy predictions have proven false.

 13. jukka permalink

  tom murphy tekee yhteenvedon kaikista analysoimistaan energiamuodoista:

  http://physics.ucsd.edu/do-the-math/2012/02/the-alternative-energy-matrix/

  ”in this post, I will provide a recap of all the schemes discussed thus far, in matrix form. Then Do the Math will shift its focus to more of the “what next” part of the message.”

 14. Juho Kinnunen permalink

  Hyviä uutisia.

  Yhdysvaltain kongressi on myöntänyt rakennusluvan kahdelle uudelle ydinreaktorille – ensimmäiset vuoden 1979 jälkeen. Eihän tuolla vielä pitkälle pääse, mutta jostakin se on aloitettava.

  http://www.washingtontimes.com/news/2012/feb/9/nrc-approves-first-new-nuclear-plant-3-decades/

  (Jos linkki ei toimi kokeilkaa lehden kotisivujen kautta.)

  • Nimenomaan, jostain se on aloitettava. Psykologisesti kuitenkin tärkeää, sillä tuon westinghousen reaktorin tyyppi-hyväksyntä (tms) on kestänyt kauan. NYt kun tyyppi on hyväksytty, helpottaa se jatkossa kyseisenlaisten reaktorien rakentamista. Toivottavasti on hyvä peli, ja vähän Arevaa ripeämpi toimitus 🙂

   Sormet ristissä odottelen ifr-reaktoreita, jotta saataisiin jäteongelmakin järkevämmin hoitoon, myös poliittisesti…

 15. Krisu permalink

  Kaikista Ateenassa/Kreikassa mellakoidaan- uutisoinnista silmiini osui 35-vuotiaan kreikkalaisisän kommentti: ”En ole täällä siksi, että minulla olisi nälkä. Olen täällä siksi, että minulla on nelikuukautinen poika, enkä näe hänelle mitään tulevaisuutta.”

 16. Pricier oil comes at a delicate time. Jälleen kallistuva öljy uhkaa murskata sen pienen talouskasvun nupun joka on havaittu jenkkilässä.

  http://online.wsj.com/article/SB10001424052970204792404577224932060341956.html

 17. Miten hyvin EIA:n ennusteet öljyntuotannosta on pitäneet paikkansa:
  http://www.energybulletin.net/stories/2012-02-17/how-reliable-are-us-department-energy-oil-production-forecasts

  Lyhyt vastaus: melkoisen surkeasti. Jatkokysymys: miten paljon meidän kannattaa luottaa yhteiskuntamme tulevaisuus heidän nykyisiin ennusteisiinsa?

 18. Krisu permalink

  Puheista tekoihin… ei tarvitse arvailla, ketä Iranin ”uudet asiakkaat” ovat…

  http://www.hs.fi/ulkomaat/Iran+keskeytti+%C3%B6ljykaupan+brittil%C3%A4isille+ja+ranskalaisille+yhti%C3%B6ille/a1305555996072

 19. jorma permalink

  Tässäpä pari äskettäin vastaan tullutta linkkiä… Mietityttivät ainakin minua.

  http://www.iop.org/news/12/feb/page_53901.html

  >A drastic switch to low carbon-emitting technologies, such as wind and hydroelectric power, may not yield a reduction in global warming until the latter part of this century, research published today suggests.

  >Furthermore, it states that technologies that offer only modest reductions in greenhouse gases, such as the use of natural gas and perhaps carbon capture and storage, cannot substantially reduce climate risk in the next 100 years.

  >The study, published today, Thursday 16 February, in IOP Publishing’s journal Environmental Research Letters, claims that the rapid deployment of low-greenhouse-gas-emitting technologies (LGEs) will initially increase emissions as they will require a large amount of energy to construct and install.

  – – – – – – –

  http://www.guardian.co.uk/environment/2012/feb/20/canada-eu-tar-sands?intcmp=122

  >Canada threatens trade war with EU over tar sands

  >The row over the EU’s plan to label tar sands oil as highly polluting escalates as Canada says it ’will not hesitate to defend its interests’

  • Kanadasta on kehittymässä änkyräjyyrien päälinnake. Siihen onkin hyvät edellytykset, koska haluavat tietysti hyödyntää öljyhiekkansa maksimaalisesti, ja haluaisivat mielummin luoda mielikuvan että se on jotenkin puhdasta, tai puhtaampaa, mitä se oikeasti on. Paskaa ei saa silti suklaaksi vaikka vähän sokeria päälle laittaisikin.

   Ilmastonmuutoksen kanssa taas ei voi kuin huokaista. En edes jaksa aloittaa tilitystä… en vaan jaksa…

 20. http://www.kauppalehti.fi/5/i/yritykset/yritysuutiset/?oid=201202119633

  Suomalaisyritys löysi ratkaisun tuulivoimaloiden isoon ongelmaan
  Hyvä Suomi, tai siis hyvä Vaasa Engineering! Ovat kehittäneet kustannustehokkaan tavan korvata Neodyymi-kestomagneetit tuulivoimaloissa. Erinomaista.

 21. Saksa laskee aurinkoenergian tukia ja tariffeja suunniteltua enemmän ja nopeammin, joka heikentää aurinko-paneelien tuottajien tulevaisuuden näkymiä. Tätä voisi kai sanoa uusiutuviin investoimisen riskien toteutumiseksi? Kauppalehti uutisoi tästä maksumuurin takaa, mutta alla olevasta linkistä asia käy myös ilmi:

  http://mobile.businessweek.com/news/2012-02-23/trina-leads-solar-slump-on-german-tariff-cut-china-overnight.html?section=highlights

 22. Öljyn ja Talouden kevät näyttää epävarmalta. Mikäli (kun) markkinoiden epävarmuudet, kauppasaarrot, joiden tuottajien vaikeudet sun muuta jatkuvat, ja työntävät öljyn hinnan 125 dollarin tuntumaan (brent eilen huipussaan jo yli 124), alkaa sekin vähäinen orastava talouskasvu mitä esim jenkeissä on nähty, kuihtumaan jo nuppuvaiheeseen. Mikäli tilanne ei parane vaan pahenee ja hinta alkaa havitella 130 dollaria, nousee IEA:n kiusaus vapauttaa hätävarastoista öljyä markkinoille hintoja laskemaan. Taas, sillä tätähän tehtiin jo viime keväänä Libyan kriisin vuoksi! Tuleekohan tästä karusellista joku-vuodtinen hupi?

  Koska öljyn hinta näkyy reaalitaloudessa muutaman kuukauden viiveellä, voi hintojen pysyessä korkeina kevät ja kesä tuoda paljon paskoja talousuutisia, välille maalis-heinäkuu. Talous ei liene ehdi elpyä (jos se nyt oli mihinkään elpymässä?) ennen sitä riittävästi, että voisimme kutsua tätä kolmois-veeksi, vaan tyydymme toteamaan että talouden kaksoisveen toinen lasku tuleekin sitten vähän syvempänä ja jatkuu pidempään…?

  http://www.reuters.com/article/2012/02/22/column-oil-economy-idUSL5E8DM9CO20120222?rpc=401&feedType=RSS&feedName=rbssEnergyNews&rpc=401

 23. Juho Kinnunen permalink

  Puola pistää hösseliksi.

  3000 MW ydinvoimala 2020 mennessä ja perään toinen 3000 MW ydinvoimala.

  http://www.reuters.com/article/2012/02/23/us-poland-nuclear-idUSTRE81M1UW20120223

  • Oho, joo, siltä näyttää. Tämä tilanne reaktoreiden kannalta alkaa olla nykypäivänä aivan eri kuin silloin kun olkiluoto kolmosen valmistajaa haettiin, ja päädyttiin Arevan puolisuunniteltuun prototyyppiin. Näiden valmistuskustannukset ja aikataulut voivat osoittautua huomattavasti OL3:sta maltillisemmiksi, ja tämä tulee toivottavasti näkymään myös Suomen tulevissa reaktori-hankkeissa.

   Tuo GE-Hitachin passiivinen reaktori kuulosti varsinkin mielenkiintoiselta.

   • Juho Kinnunen permalink

    GE-Hitachin ESBWR on kieltämättä hieno keksintö. Ei pumppuja, vaan jäähdytysveden kierto perustuu täysin luonnonlakeihin. Siihen ei sähkökatkokaan pure.

    Ongelma vaan on, että se on EPR:n tavoin prototyyppi ja niiden rakentamisessa on aina sähellystä. Toivottavasti saavat sen pian rakenteille.

    TVO:lla ESBWR on yhtenä ehdokkaana OL4 laitokseksi, mutta saa nähdä mihin päätyvät.

 24. Muunmuassa Turun Sanomat uutisoi, että tuulivoiman rakentaminen on vihdoin pääsemässä Suomessakin vauhtiin.

  http://www.ts.fi/online/kotimaa/316073.html

  Hienoa. Kenties tuulivoiman esteitä ollaan vihdoin saamassa pois tieltä:
  https://kaikenhuippu.wordpress.com/2010/11/24/tuulivoiman-esteet/

 25. Talousuutisissa eräs jenkkianalyytikko ennustaa myös taantumaa kesälle:
  http://www.kauppalehti.fi/5/i/porssi/omaraha/uutiset.jsp?oid=201202120423

  Tosin tämän mukaan siihen ei enää tarvita edes kallista öljyä tai muita romahduksia / kriisejä, vaan taantuma on jo niinsanotusti korteissa. Kyseinen analyytikko on tähän mennessä ennustanut (ainakin jutun mukaan) taantuman tulemiset ja menemiset 100 % tarkkuudella. Hassuna mutta merkityksettömänä yksityiskohtana kyseessä on uusi taantuma, ei ns. tupladippi, eli tupla-V.

  No huh, onneksi! Mä jo ehdin pelätä että nyt tulee tupla-V! .

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: