Siirry sisältöön

Omat Projektit – Lediä siellä, Lediä täällä

30 tammikuun, 2012

Jonkinasteisena teknofiilinä olen innoissani LED-valaisimista. Niinpä olenkin viimeisten kuukausien aikana LEDeistänyt asuntoamme varsin rankalla kädellä. Nyt on aika kertoa alustavia kokemuksia projektista, jonka myötä meillä on asunnossa pari hehkulamppua (paikoissa joihin on vaikea muita laittaa), muutama energiansäästölamppu, jokunen putkivalaisin ja reilu tusina LED-valoa sopivissa, valikoiduissa kohteissa.

LEDien hinnat
Suomalaisissa rautakauppoissa LED-valaisimien hinnat ovat vielä varsin suolaiset. Alle 30 euron on turha löytää kovinkaan käyttökelpoisia lamppuja, ja tehot sekä valikoima ovat vielä varsin rajattuja. Jos otan siis valaisin-budjetiksi vaikkapa 150 euroa, saan sillä ehkä 5 uutta lamppua. Se on hyvä alku, mutta koemielessä päätin kokeilla myös jotain muuta. Hankin nimittäin valtaosan lampuistani ”Kiinasta”, verkkokaupasta. Siellä käyttökelpoisten, yleisvalaistukseen soveltuvien LED-lamppujen hinnat ovat toimitettuina suunnilleen välillä 10-15 euroa, joten 150 euron budjetilla saa 10-15 lamppua. Ongelmilta ei kuitenkaan vältytty, sillä pari lamppua olivat susia jo saapuessaan, ja takuu-valitusten tekeminen ei jaksanut itseäni kiinnostaa niin paljon että olisin siihen ryhtynyt. Otinkin vaihtelevan laadun ”as the cost of doing business”, sillä hintaero suomalaisiin marketteihin oli vielä voimakkaasti Kiinalaisilla.

Vaikutelma
Ledien valo on usein valkoisen kirkasta, ja olen huomannut että pidän siitä oikeastaan paljon enemmän kuin energiansäästölamppujen tai hehkulamppujen keltaisemmasta loisteesta. Marras-joulukuussa tuntui ihanalta täyttää tupakeittiö valkoisella kirkkaalla valolla, joka saatiin aikaan kolmen ”polttimon” kattoplafondista, jossa siis kolme LED-valaisinta. Niiden nerokkuus piilee siinä, että Ledit on suunnattu lampussa vain yhdelle suunnalle, eli lampun ollessa katon rajassa sivuttain, niin yksi pitkistä sivuista on täytetty Ledeillä, ja tämä suunnataan alaspäin. Kattoplafondin ollessa kyseessä tämä on suoranainen nerokkuuden huipentuma, sillä kaikki valo suuntautuu sinne minne pitääkin, lampusta suoraan alas. Roikkuvissa varjostimissa tämä ei tietenkään oikein käy, mutta meillä on asunnossa äkkiä laskettuna 5 plafondia joissa paikat yhteensä kahdeksalle lampulle (joista 5 on tällä hetkellä Ledejä).

Muita hyviä puolia ledeissä on se, että ne syttyvät heti, toisin kuin energiansäästölamput. Niissä on myöskin vähemmän ympäristömyrkkyjä kuin perinteisissä energiansäästölampuissa jotka ovat ongelmajätettä (en ole varma mitä jätettä ledit on, anyone? Elektroniikkaa?)

Mittaustuloksia
Kattovalaisimista on hankala mitata kulutusta mittarilla, mutta pöytävalaisimella sain mielenkiintoisia tuloksia. Lukuvaloksi soveltuvan led-kohdevalaisimen ollessa kyseessä mittari ei inahtanutkaan. Ei watin wattia. Testasin mittarin sitten myös energiansäästö-lampulla, joka oli pientä ja himmeää mallia, olisiko ollut 3-5 watin luokituksella, niin silloin mittari näytti 2-3 wattia. Mittarissa siis pientä epätarkkuutta, mutta vaikutelma oli varsin positiivinen led-valaisimelle. Yleisvalaistukseen käyttökelpoiset led-valot lienee välillä 5-8 wattia (400+ lum), ja omissa kokemuksissani niiden valaisuteho on varsin hyvä.

Jos sitten vertaillaan hintoja energiansäästölampun ja LED-lampun välillä, on tilanne mielenkiintoinen. Oletetaan että lamppua poltetaan 1 000 tuntia vuodessa. LEDin teho on 7 wattia ja vastaavan energiansäästölampun 14 wattia. Vuodessa kulutusta tulee siis 7 kWh ja 14 kWh. Jos sähkön hinta on 14 senttiä / kWh, ledin poltto maksaa 98 senttiä, ja energiansäästölampun poltto 1,96 euroa. Noin euron säästö vuodessa, hurraa! (olettaen että emme laske saatua lämmitysenergiaa ja toisaalta vähentynyttä viilennystarvetta mitenkään mukaan). Jos ledistä maksaa siis 30 euroa ja energiansäästölampusta 3 euroa, kestää 27 vuotta että se maksaa itsensä takaisin. Ei ihan unelma-sijoitus vielä näillä hinnoilla. Toisaalta, jos Kiinan hinnoista voi jotain päätellä, niin LEDien hinnoissa on laskuvaraa helposti 60 % jo tänä päivänä, jolloin takaisinmaksu-aika putoaa muutamaan vuoteen. Kun otetaan huomioon energiansäästölamppujen myrkyllisyys ja ongelmajätteys sekä hidas syttyminen, alkavat ledit vaikuttaa entistä houkuttelevammilta.

Projektin jälkeen kaapissa on ylimääräisiä energiansäästö-varalamppuja vuosien tarpeisiin, joten tuskin tulen jatkossa hankkimaan muita kuin ledi-lamppuja. Tosin kestää vielä tovi että ostan niitä suomesta, sillä täällä hinnoissa on vielä aimo annos ilmaa ja uutuudenviehätystä.

ps.
Tyhmin keksintö ikinä?
Lampunvarjostin. Siis tehdään laite, jolla kaapataan osa valaisimen valotehosta varjostimeen, ja siten heikennetään edelleen sen tuottamaa valotehoa per kulutettu watti. Hitto miten nerokasta, mutta näitä varjostimia on kodit täynnä. Noh, niiden pääasiallinen tehtävä on lienee ainakin joskus ollut pehmentää valaisimen aiheuttamaa häikäisyä. Nykyisin voisi tosin argumentoida että pääasiallinen tehtävä on tukea sisustuksellista kokonaisuutta, eli näyttää hyvältä, monesti energiantehokkuuden kustannuksella. Olisiko EU:n syytä direktiivillä määritellä sallittujen valaisimien tehoa alentava maksimivarjostus? 🙂

Advertisement

From → Omat projektit

7 kommenttia
 1. milla permalink

  Itselleni ledivalo tekee kylmiä väreitä ja vähän sellaisen fiiliksen kun olisi syönyt jotain lievästi pilaantunutta. Uskoisin tämän efektin johtuvan värilämpötilasta ja erittäin huonosta värien toistosta. Olen ollut tekemisissä huippulaatuisten, (mukamas) hyvin värejä toistavien ledien kanssa. Kuitenkin pahimmillaan maalatun alueen värikylläisyys laski jopa lähes 50% kun valaistus vaihdettiin halogeeneista ledeihin.

  Tämän ilmiön takia ledit eivät sovellu mihinkään sellaiseen käyttöön missä värillä on väliä.

  • Tää näyttää olevan aika henkilökohtaista, sillä mä kyllä esim tykkään tuosta ledien valkoisesta kirkkaasta valosta tosi paljon. Mutta mä en ymmärrä väreistä yhtikäs mitään, enkä valokuvauksestakaan juuri mitään, joten ihan subjektiivisesti mennään. 🙂

 2. Valokuvaajana olen vahvasti sitä mieltä, että LEDit päihittävät energiansäästölamput 6-0. Ledien valossa on hyvä kuvata ja sävyt menevät kohdalleen, kun tas energiansäästölamppujen valossa tulee outoja sävyjä.

 3. Kalevi Härkönen permalink

  Varoituksen sana Kiinalaisiin LED-lamppuihin liittyen: niiden sähköturvallisuus saattaa olla mitä vaan. Monta lamppua on tälläkin hetkellä Tukesin palautusmenettelyssä.

  Tilanteesta saa käsityksen kun katsoo Tukesin rekisteriä
  http://marek.tukes.fi/

  Oman vaatimattoman kokemukseni mukaan Philipsin nykyiset LEDit ovat hyviä (joskin hintavia).

  Varjostimen tehtävä todella on estää häikäisyä kun on ympärisäteilevä (hehku)lamppu. Lisäksi varjostin suojaa tahattomasti koskettamasta kuumia lamppuja. Suuntaavilla LEDeilä homman voi tietenkin miettiä alusta asti uudestaan, tosin siinä tapauksessa menee valaisimetkin vaihtoon.

  • Kalevi, kiitos asiallisesta varoituksesta. Koetin tuoda niiden epätasaisen laadun itsekin ilmi, mutta sähköturvallisuus on validi lisäpointti. Lienee tässä vaihessa aika hyvä nyrkkisääntö että mitä kalliimpi, ja/tai tunnetulta valmistajalta, sitä parempi & tasaisempi laatu.

 4. Heini permalink

  Etsiskelin täältä erästä vanhempaa tekstiä ja löysin tämän. No ei se mitään, voinpahan kertoa omat led-kokemukset 🙂
  Meillä oli muutosta asti (eli noin 2 vuotta) portaikossa liiketunnistimella toimivat led-valot. Siis sellaiset, jotka toimivat pattereilla. Muuten ihan jees, mutta eivät välittäneet valontarpeesta (ts. onko päivä vai ilta). Ja kun patterit loppuivat, loppui tietysti valokin.
  Kun tuota portaikkoa tuli muutenkin uudistettua, päätettiin uudistaa myös valaistus. Robbarista hankittiin 5 metriä led-nauhaa (mallia karu) ja liiketunnistin hämäräkytkimellä. Muutama tunti siinä vierähti oikeita kytkentöjä miettiessä, mutta valmista saatiin kuitenkin. Nyt led-valo pamahtaa päälle tarpeeksi pimeällä, kun joku osuu haistajan ulottuville. Ulottuvuus on 360 astetta, joten kun liiketunnistin on sijoitettu portaikon kattoon, se ottaa liikkeen niin rappujen alapäästä kuin makuuhuoneiden oviltakin.
  Suunnittelen vastaavia virityksiä muuallekin. Tai ainakin tuota ledvalo-nauhaa.

Trackbacks & Pingbacks

 1. Energiankulutusseuranta « Kaikenhuipun blogi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: