Siirry sisältöön

Iranin Öljynvienti -boikotti

25 tammikuun, 2012

EU sitten päätti boikotoida Iranin öljyä, huolimatta taloudellisista seuraamuuksista. Go EU, ihmeellisen suoraselkäistä toimintaa läpensä kierossa maailmassa. Eu:lla lienee jonkinlaisia paineita saada rivinsä yhtenäisiksi, ja tämä päätös kieltämättä osoittaa aika tiukkaa kuria ja yhtenäisyyttä.

Eu Approves ban on Iranian Oil

Eli vajaan puolen vuoden sisällä muunmuassa Italian ja Kreikan oletetaan löytävän uusia toimittajia öljylleen. Ottaen huomioon että molemmat valtiot ovat velkakriisissä, ja nykyiset toimitusehdot Iranista ovat ilmeisesti varsin suotuisat, niin ei tuo taloustilannetta paremmaksi käännä. Iranialisiakin vituttaa:

Iran angry over EU Unity

Eräs mielenkiintoinen kommentti Iranilaiselta seniori-poliitikolta oli, että Iranin pitäisi lopettaa öljyn vienti EU:hun välittömästi, eikä antaa EU:lle tuota puolta vuotta aikaa etsiä korvaavia toimittajia. Siitä tulisikin varsin mielenkiintoinen soppa jos näin käy.

Edit: lisäyksenä myös tämä CNBC:n uutinen:
Iran: Closing Hormuz Strait to Deal With EU’s Embargo?

Toi otsikko pureutuu hieman vanhaan pihviin, toinen uutinen löytyy itse tekstin alusta:

Iranian authorities have reacted to the decision by the European Union on an embargo by calling for an immediate halt to oil sales to the continent. In a statement on its website, the Iranian Oil Ministry described the European Union’s decision as ”hasty” and ”a political game”.

Pikkasen jäi epäselväksi onko kyseessä vaan tulkinta-ero vai ovatko ihan oikeasti kääntämässä hanaa kiinni. Noh, öljyn hintaa seuraamalla sen varmaan näkee, ja ei ole ainakaan vielä noussut…

Öljylle löytyy käyttöä
Iranin öljynviennin haaska ei kuitenkaan ehtinyt edes kylmetä, kun viereen laskeutui Intia sitä nokkimaan. Alla olevan uutisen mukaan Intia on tarjoutunut ostamaan Iranin öljyä, ja maksamaan siitä kullassa. Kiinan odotetaan seuraavan pian perässä. Jutussa vihjaillaan myös laajemmasta suuntauksesta pois dollarisidonnaisesta öljykaupasta. Mikäli tämä suuntaus alkaa levitä, voi jenkkitaalalle tulla kovat ajat arvonsa pitämisen kanssa.
http://www.debka.com/article/21673/

Advertisement
9 kommenttia
 1. jorma permalink

  Iranista ja ydinteknologiasta muuten sen verran, että jos Iran vaihtaisi öljyllä pyörivän sähkön tuotantonsa (jota sillä käsittääkseni on suuresti) ydinvoimaan (ja totta kai mahdollisesti lisäksi johonkin muihin vähähiilisiin sähkön tuotantotapoihin), niin seuraukset olisivat ymmärtääkseni seuraavanlaiset.

  1. Laskupainetta öljyn maailmanmarkkinahintaan, minkä seurauksena globaali talous saattaisi voida hiukan paremmin.

  2. Vähemmän hiili-intensiivinen talous, erityisesti Iranissa ja hitusen tietysti myös globaalisti, minkä seurauksena ilmasto saattaisi voida hiukan paremmin.

  3. Iranilla enemmän intressiä pitää yllä hyviä suhteita ulkomaihin, mikäli sen kanssa tehtäisiin ydinteknologiayhteistyötä.

  Tämä tietysti olettaen, että tällaisia boikotteja ja niin edelleen ei olisi. (Lisäksi tietysti jos sähkön tuotannossa öljyn korvaamisesta saatava talouskasvu investoitaisiin pitkällä aikavälillä suurempien hiilipäästöjen tai muun ympäristöhaitan tuottamiseen, niin se olisi varmaan huono juttu. Mutta se riippunee sitten taas politiikasta.)

  • Saudi-arabiahan suunnittelee korvaavansa merivedenpuhdistus-dieselgeneraattoreitaan aurinkovoimalla ja ydinvoimalla. Iranin kanssa kait eniten hiertää nämä epäilyt niiden pyrkimyksistä valmistaa ydinaseita, joka puolestaan ruuvaisi paikallisen voimatasapainon rutkasti uuteen uskoon. Ja se ei käy Israelille, joka ihan syystäkin tuntee olonsa alati uhatuksi.

 2. Mikko Vuorela permalink

  Olisi kyllä hyvä,jos Iran päättäisi lopettaa öljyn viennin eurooppaan. Itse asiassa se olisi paras tapa herättää porukka unesta. Tajuaisimme kuinka riippuvaisia olemme öljystä. Toisaalta ei kait sieltä Iranista niin hirveän paljon tule tänne meille, joten vaikutus olisi pieni. Pitäsi saada koko Hormuzin salmi suljettua. Olisi hyvä saada sellainen pieni öljykriisi päälle. Muuten ei kehitystä muihin energian lähteisiin tunnu tapahtuvan. Itse olen ainakin sen verran vittuuntunut ja kypsynyt tähän meidän seinähulluun kestämättömättömään kulttuuriin, että haluaisin sen kärsivän. Mitä nopeammin romahdus tulee sen parempi. Muuten ehdimme kaluta koko pallon loppuun.

  • joo, kattelin kans yks päivä kanssa että siellä oltiin huolissaan josko lentoasemille riittää bensaa… kyseessä ilmeisesti jalostamoiden konkurssi, joka ei ole sinänsä ihme koska toimivat todella ohuilla marginaaleilla. Ja kaiken lisäksi niitä on viime vuosina tullut lisää (kenties yli kapasiteetin, kun öljyä ei olekaan tullut niin paljon lisää?).

   Mutta että paniikki-ostamista jo ennakoivat… joopa joo.. welcome to peak oil 😐

 3. Ylekin heräsi tähän:
  http://yle.fi/uutiset/ulkomaat/2012/01/iran_varoittaa_oljyn_kallistumisesta_3214010.html?ref=leiki-es

  IAEA on myös saanut tarkastajansa Iraniin. Heillä lienee ainakin jonkinasteiset kannustimet olla löytämättä mitään ydinaseisiin viittaavaa jotta saartosuunnitelmat voidaan purkaa…? Haluaisin olla sitä mieltä tosin että tällaiset kannustimet eivät vaikuta, kun kyseessä on mahdollinen ydinasevaltioiden lisääntyminen maailmassa… Mutta ainahan kaikki tietysti vaikuttaa..

 4. Mikko Vuorela permalink

  Jos Iran ajattelisi kestävästi se voisi panostaa vaikka aurinkoenergian rakentamiseen ja kehittämiseen. Aurinkohan noilla seuduilla riittää. Tähtäisi vaikka maailman johtavaksi aurinkovaltioksi. On vaikea sanoa mitä Iran siellä kehittelee. Ydinvoimaa vai ydinkärkiä. USarelin mielestä ainoa mahdollinen on ydinkärki.

  Ihminen on viimekädessä todella tyhmä otus.

  • jorma permalink

   >Jos Iran ajattelisi kestävästi se voisi panostaa vaikka aurinkoenergian rakentamiseen ja kehittämiseen. Aurinkohan noilla seuduilla riittää. Tähtäisi vaikka maailman johtavaksi aurinkovaltioksi.

   Siinä on varmaan ainakin se ongelma ydinvoimaan verrattuna, että se lienee teknisesti vaikeampaa, taloudellisesti kalliimpaa, ei auta ydinaseohjelmaa, tai useampi näistä asioista yhdessä. Olisihan se hieno homma kyllä. Niillä seuduilla taidetaan pyörittää kovasti esimerkiksi ilmastointilaitteita (ainakin ne joilla on varaa) juuri silloin, kun aurinko porottaa kovasti.

   Mutta jos jokin huomattavasti kehittyneempi Espanja ei ole vielä onnistunut muuttumaan aurinkosähköllä pyöriväksi, vaikka sijaitsee aika samoilla leveysasteilla, niin voiko joltain Iranilta oikein odottaa moista?

  • Näissä on se kiva puoli että kenelläkään meistä ei ole lähimainkaan varmaa tietoa oikeastaan yhtään mistään mitä Iranissa tapahtuu. Asiat harvemmin ovat ainakaan ihan niinkuin meille kerrotaan. Iran ja ydinase ovat oletuksellisesti huono idea (niinkuin on Israel ja ydinasekin, tai Pakistan/Intia ja ydinase).

   Mikäli saisimme öljyriippuvuutemme ”kuriin” olisi myös ydinaseiden leviämisen estäminen/ehkäiseminen nykyistä helpompaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: