Siirry sisältöön

Uutislinkki – Nigerian bensamellakat – Tervetuloa öljyhuippuun

11 tammikuun, 2012

Nigeriassa, tuossa Afrikan suurimmassa öljynviejässä ja väkirikkaimmassa maassa, jo kymmenet tuhannet kansalaiset osoittavat mieleltään ja polttavat autonrenkaita rikkaiden naapurustossa, koska valtio poisti vuoden alussa kotimaisen bensan hinta-tuen.

http://www.hs.fi/ulkomaat/Nigerian+bensiiniprotesti+yltyy/a1305553086519

Bensan hinta on siis noussut markkinahintaansa, eli noin 73 senttiin litralta. Keskimääräisellä Nigerian päiväansiolla saisi siis pari litraa bensaa, ja vielä jäisi pari senttiä ylikin. Paikallinen parin miljoonan jäsenen ammattiliitto onkin aloittanut lakon, jota se lupaa jatkaa siihen asti että hallitus palauttaa bensan hintatuen. Ottaen huomioon sen, että öljytulot jakautuvat Nigeriassa ihan hatarankin arvion mukaan järkyttävän eriarvoisesti, ja bensatuki on ollut valtion budjetista jopa neljänneksen, ja siis ainoa ”hyvä” mitä Nigerian öljyvaroista tavalliselle kansalle on jaettu, niin vaatimus on varmaan ihan kohtuullinen.

Mutta mitä sitten, kun öljytulot vähenevät? Onko kukaan esittänyt kysymystä, mitä sitten käy, kun öljyn tuotanto väistämättä vähenee ja tuloja on yhä vähemmän, kunnes ne loppuvat kokonaan? Millä Nigerian hallinto sitten maksaa kansalleen bensa-tuen? Hiekalla? Vai lyijyllä?

Täälläkin blogissa on usein tuotu ilmi kyseinen ilmiö, eli levottomuudet lisääntyvät ja hallintojen pallit (siis penkit) alkavat heilua kun öljytulojen kakun murusia ei kyetä enää jakamaan kansalaisille samoissa määrin kuin aiemmin. Jotkut kutsuvat arabikevättä demokratian liikkeeksi, minä kutsuisin sitä ihan mielelläni myös öljyhuipun paikallisiksi seurauksiksi, sillä esim. Egyptin öljynvienti lakkasi liikuttavasti aivan samoihin aikoihin kun paikalliset mellakat alkoivat ja hallinto pistettiin vaihtoon. Hurraa demokratia! Egyptin hallinnon muodolla ei ollut länsimaille juurikaan väliä, sillä sieltä ei menovettä enää merkittävissä määrin irronnut. ”Demokratisoitukoon sitten!” totesi populismibonuksen haistanut länsipoliitikko, kun diktaattori kaatui.

Öljyhuippu on jo täällä. Se vain ei ole vielä tasaisesti jakautunut.

 

 

Advertisement
4 kommenttia
 1. Mikko Vuorela permalink

  Ja kun Iranissa alkaa paukkumaan se on myös meillä.

  • Juho Kinnunen permalink

   Juu-u
   Itsekin seuraan tilannetta erittäin huolestuneena. Tuskin siitä ihan maailmansotaa tulee, jos USA panee ranttaliksi. Jospa siitä ”selvittäisiin” öljykriisillä.

 2. Jatkouutinen: http://yle.fi/uutiset/ulkomaat/2012/01/nigerian_bensamielenilmaukset_loppuvat_3176686.html

  Nigerian bensamellakat ovat loppumassa. Presidentti on luvannut alentaa bensiinin hintaa 30 % nykyisestä, ja ammattiliitot ovat lopettamassa mellakoinnin turvallisuusriskien vuoksi. Ilmeisesti ammattiliitot kuitenkin jatkavat jo viikon kestänytt yleislakkoa, joten jatkoa seurannee…

 3. Ja liittyen Nigeriaan, samalla mantereella kun ollaan, niin Egyptissä on omituista polttoaine-pulaa esiintynyt. Porukka alkaa hätääntyä, ja viranomaiset pyörittelevät papereitaan ja sanovat että kyllä sitä bensaa on. Ja sitten ei kuitenkaan ole.

  Salaliittoteoreetikot, eli asiantuntijat, ovat sitä mieltä että meneillään on alustava pehmennys siihen, että porukka ei pääse kaduille mellakoimaan sitten kun Egyptikin kohta poistaa polttoainetukiaan, tai kun edellisen levottomuuden vuosipäivää juhlitaan 25.1. kenties uusilla levottomuuksilla. Ai niin, sielläkin puolet elää alle 2 dollarilla päivässä. Ja edellisen hallinnon toimintatavat ovat yllättäen periytyneet suoraan uudelle hallinnolle, kuulemma.

  Analyytikot ovat sitä mieltä että pahin juttu on se, että Egyptin ulkomaan varannot (foreign reserves) on pudonneet 36 miljardista 18 miljardiin viimeisen vuoden aikana. whoa…

  http://www.chicagotribune.com/news/sns-rt-us-egypt-fuel-shortagetre80f159-20120116,0,325345.story

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: