Siirry sisältöön

Kuukauden kirja – The Black Swan – Nassim Nicholas Taleb

10 tammikuun, 2012

Viime aikoina olen keskusteluissa törmännyt usein tiettyyn Mustaan Joutseneen, joka vedetään mukaan keskusteluun. Siihen viitataan kun tulee puhetta yllättävistä tapahtumista, joita tuskin kukaan, tai ainakin todella harva ja hekin todennäköisesti tuurilla, osasi ennustaa. Mustasta Joutsenesta on tullut jopa tietynlainen automaattinen leimasin, joka lyödään pöytään ja oletetaan kaikkien ymmärtävän mistä on kyse. Moni ei ehkä ymmärrä, tai mikäli ymmärtää, niin puutteellisesti. Näin myös minä, joten koetin korjata asian ottamalla teoksen kuunteluun, sillä se löytyy audio-kirjana.

En pettynyt. Kirjan mukaan Mustan Joutsenen tunnistaa kolmesta ominaisuudesta:
•    Se tulee yllätyksenä (havainnoijalle)
•    Se aiheuttaa laajoja ja merkittäviä kumulatiivisia seurauksia
•    Jälkikäteen sen ilmaantumisen voi rationalisoida, ja päätellä että sen olisi voinut ennustaa.

Kuinka sitten ennustaa Mustia Joutsenia? Kirjoittajan mukaan se ei kannata, sillä ne ovat niin sattumanvaraisia että niitä on mahdoton ennustaa. Mitä hän suosittelee, on järjen käyttö ja varautuminen siihen, että kaikki ei mene jatkuvasti suunnitelmien mukaan. Jos asenne on se, että huominen tulee olemaan sama (mutta enemmän) kuin eilinen ja tämä päivä, aiheuttaa mahdollinen musta joutsen karmeita seurauksia. Jos asenne taas on se, että jokin voi muuttua ja jotain epänormaalia voi tapahtua, on seurauksista helpompi selvitä. Vaikka se selviäminen ei silti ole varmaa, niin se on todennäköisempää. Voihan olla että olet varautunut aivan vääränlaisiin sattumuksiin, mutta sitten kyse onkin huonosta tuurista.

Musta joutsen on musta toiselle mutta valkoinen toiselle, eli riippuu havainnoijasta. Esimerkkinä Taleb käyttää kalkkunaa, joka elelee elämäänsä hyvinvoivana, onnellisena ja painoaan kasvattaen, kunnes yhtenä päivänä teurastaja katkaisee yllättäen sen kaulan. Kalkkunalla ei ollut mitään aavistusta kyseisestä tapahtumasta, ja jos se olisi ennustanut tulevaisuuttaan peilaten tähän mennessä tapahtuneeseen, jota esimerkiksi ekonomistit paljon tekevät, olisi huominen näyttänyt samalta hyvältä jatkumolta. Mutta teurastajalle kalkkunan tappaminen ei tullut yllätyksenä, sillä hän tiesi siitä koko ajan. Se oli hänelle täysin valkoinen joutsen. Väkisinkin tulee mieleen, että mikä on minulle se teurastajan kirves, jota en näe, mutta joka on jostain toisesta näkökulmasta aivan ilmiselvä, ja aiheuttaa rajuja seurauksia.

Tuuri onkin toinen asia jota Taleb käsittelee. Hänen havaintojensa mukaan tuurilla on itse asiassa suhteettoman suuri rooli esimerkiksi ihmisten menestyksen kanssa. Talebin mukaan paljon riippuu tuurista: saako kirjoituksensa lehteen, kirjansa julkaistua, kappaleensa soimaan radiossa jne. Jos tuurilla toimittaja tai ohjelmapäällikkö sattuu tykkäämään tekstisi otsikon väristä, ja siten julkaisee juttusi, voi se aiheuttaa tapahtumaketjun, joka johtaa menestykseen. Tähän vaikuttavat esimerkiksi kirjallisuuspiireissä se tutkittu juttu, että kriitikot kopioivat toistensa mielipiteitä. Jos siis onnistut, käytännössä tuurilla, vakuuttamaan yhden tärkeän kriitikon, se voi merkitä satojen muidenkin hyväksyntää. Ja tietysti myös toisin päin.

Niinpä hän neuvookin altistamaan itseään. Mitä enemmän altistaa itseään ja tekosiaan kontakteille kaikenlaisissa tapahtumissa ja ympyröissä, sitä paremmat mahdollisuudet on sille, että jotain syntyy ja lumipalloefekti lähtee kasvamaan. Toisaalta kun tuurin tuo tähän mukaan, niin altistaminen huonolla tuurilla väärään paikkaan ja väärään aikaan voi merkitä koko loppu-uran vetämistä wc-pöntöstä, sillä myös epäonnistumisilla voi aloittaa lumipalloefektin.

Ennustaminen
Taleb puhuu myös ennustamisesta, ja siitä miten menneisyyden ennustaminen on paljon vaikeampaa kuin tulevaisuuden. Esimerkiksi otetaan jääpala: On melko helppoa ennustaa minkälaisen lätäkön jääpala muodostaa pöydälle sulaessaan. Mutta on paljon vaikeampi tietää, minkä muotoinen jääpala muodosti lätäkön. Toinen ennustamisen hauska vertaus kirjassa on biljardi. Matemaattisesti, mikäli kaikkien pallojen, mailan, lyönnin ja pöydän ominaisuudet tiedetään, on melko yksinkertaista ennustaa miten ensimmäinen lyönti etenee. Toinenkin on vielä ennustettavissa. Mutta kun mennään yhdeksänteen lyöntiin, pitää laskukaavaan ottaa mukaan pöydän vieressä seisovan pelaajan liikkeet, ominaisuudet ja vetovoima. Kun mennään lyöntiin 52 (muistaakseni), täytyy laskentakaavaan ottaa mukaan galaksin kaikki yksittäiset hiukkaset, ja myös se että niiden ottaminen huomioon laskelmassa muuttaa itse laskelmaa.

Mustien joutsenien todennäköisyyksien ennustaminen onkin paljolti turhaa, paljon parempaa ajankäyttöä on selvittää niiden mahdollisia seurauksia, jos ne tapahtuvat. Ja varautua niihin jotenkin.

Kaiken kaikkiaan kirja on viihdyttävä ja opettavainen ainakin kuunneltuna, joskin loppua kohden se muuttuu hieman puuduttavaksi. Koko kirja pyörii enemmän tai vähemmän sen yhden ilmiön ympärillä, ja kirjoittajasta jää tekstin perusteella aika narsistinen vaikutelma.

Ai niin. Lähes kaikki ihmiskunnan oikeasti tärkeät ja mullistavat jutut kautta historian ovat johtuneet mustista joutsenista. Joten epäilemättä asiaan kannattaa kiinnittää huomiota, ja rakentaa robusti yhteiskunta joka kestää yllättäviä muutoksia mahdollisimman hyvin. Esimerkiksi globalisaatio vähentää näkyvää heilahtelua ja lisää siten turvallisuudentunnetta, mutta pahentaa samalla poikkeustilanteiden seurauksia, joten se toimii tuhoisien mustien joutsenien generaattorina. Seurauksena pieniä ongelmia on vähemmän, mutta isoista ongelmista seuraa 2008 romahduksen kaltaisia katastrofeja.

Arvosana 4 tähteä viidestä.
Taleb wikipediassa
Audiokirja @ Audible.com
1. laitoksen sivu adlibriksessä
2. laajennetun laitoksen sivu adlibriksessä

Advertisement

From → Esittelyt

Jätä kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: