Siirry sisältöön

Helsingin Sanomat – Mielipide – 9.8.2011

10 elokuun, 2011

Oheinen mielipidekirjoitukseni julkaistiin Hesarin mielipide-palstalla 9.8.2011

Öljyn hinnan nousu haittaa talouskasvua Euroopassakin
Perinteisen raakaöljyn tuotanto on jo reilun vuosikymmenen pysytellyt stabiilina kysynnän ja hinnan noustessa. Tähänastinen tuotantohuippu koettiin IEA:n mukaan vuonna 2006, ja sen jälkeen tuotannon trendi on ollut laskeva. Syvänmeren, arktisten alueiden ja esim. Kanadan öljyhiekan tuotannon lisäys on paikannut vajetta, mutta kokonaistuotannon kasvu on jäänyt vaatimattomaksi.

Öljyn hinta tynnyrilliselle Brent-laatua pysyttelee 100 USD:n yläpuolella. Se on hinta jota asiantuntijat eivät muutama vuosi sitten pystyneet kuvittelemaankaan, mutta nyt siitä on tullut uusi normaali. Se on myös hinta, jolla moni öljyriippuvainen länsitalous ei kykene voimakkaaseen, pidempiaikaiseen kasvuun. Ainoa keino saada öljyn hinta merkittävään laskuun tuntuu olevan taantumasta johtuva kysynnän väheneminen.

Monissa öljyntuottajamaissa kytevät yhteiskunnalliset kriisit odottavat kipinää leimahtaakseen. Libyan öljyntuotannon romahtaminen aiheutti kokoonsa nähden merkittävät seuraukset maailman taloudelle: Kun korvaavaa tuotantoa ei pystytty järjestämään riittävän nopeasti ja helposti, jos ollenkaan, öljyn hinta ampaisi jyrkkään nousuun vetäen perässään ruoan ja monien raaka-aineiden hinnat hidastaen talouden kasvua maailmalla.

Onkin turhan optimistista odottaa, että valtaosan öljystään muualta tuovan EU:n velkakriisin lääkkeeksi odotettu voimakas ja pitkäaikainen talouskasvu saadaan aikaan, kun yhteiskunnan pyöriä pyörittävän öljyn hinta jatkaa nousuaan tuotannon ollessa kyvytön vastaamaan kysynnän kasvuun.

Talouden pelätty ”tupla-vee” voikin osoittautua vain toiseksi vaiheeksi siinä suhdanteiden ”sahanterässä”, joka meillä on edessämme, kun markkinoiden näkymätön käsi takoo globaalin talousjärjestelmämme kerta toisensa jälkeen öljyntuotannon sille asettamiin raameihin.

Onkin hyvä kysymys, miten velkavetoinen ja kasvuriippuvainen talousjärjestelmämme kykenee toimimaan uusissa oloissa.

Advertisement
5 kommenttia
 1. Jyri_ permalink

  Onneksi olkoon, asiasi ansaitsikin huomiota ja nyt sitä tuli. Minäkin huomasin ja luin monta kertaa, kaikenhuippu on oikein lehdessä ja kuuluisa!
  Eivät ne hesarissakaan ihan huuhaa-juttuja julkaise – siitä voi joku jopa päätellä jotain fiksunsuuntaista…
  Niin ei kai tuo julkaisu heti varmaan mihinkään johda (vaimo vei hesarin jo paperinkeräykseen ja hallitusohjelmakin on jo tehty) mutta oletpahan ainakin saanut oikeuden jälkiviisastella sitten kun ”näkymätön käsi” alkaa kunnolla takoa talousjärjestelmää uusiin raameihin.
  Kieli oli tosin vähän pliisua, värikkäämpääkin tekstiä on täällä tullut lueskeltua.

  Miten tällä voisi tienata, voisiko ostaa vaikka jotain rommaus-futuureja tai käänteisiä optioita kunnon vivulla?

  Hyvä juttu, ja oikeassa paikassa 🙂

 2. Jyri, kiitos ylitsevuotavan positiivisesta (ja optimistisesta) palautteesta 🙂

  Blogiin on toki vähän helpompi laittaa värikkäämpää tekstiä§kun voi itse moderoida (eri asia sitten lukeeko kukaan). Tuossa jutussa oli pieni yritys, sillä näkymätön käsi oli alunperin puristunut nyrkkiin ja sitten takonut talousjärjestelmän, mutta olivat editoineet nyrkit pois. Mentiin siis värikkyyden (väkivaltaviihteen?) rajoja hipoen, niinkuin pitääkin 🙂 Lisäksi käytännössä on pakko puristaa teksti mahdollisimman tiiviiksi jotta saa jotain sanottua mutta riittävän lyhyessä kuosissa, niin siinä karisee valitettavasti myös värit. Tämä kaikki on siis vain selittelyä sille, että en vaan osaa kirjoittaa riittävän hyvin…

  Sitten kun saan johonkin kaupiteltua asiaan keskittyvä 3-osaisen artikkelisarjan, niin lupaan yrittää olla seikkaperäisempi (sinä toimittaja joka luet tämän ja sydän pampahti innostuksesta, tai ainakin pampahti muuten vaan, ota yhteyttä 😉 )

  Tuon jälkiviisastelun kanssa on vähän niin ja näin. Todennäköisesti kaikki ennustukset menevät metsään paitsi se yksi joka osuu tuurilla oikeaan. Jotain trendejä voi tietty spottailla, ja yrittää tuoda keskusteluun tämmöisiä näkökulmia, ja siinä tämä blogi ja sen kirvoittamat mielipide-kirjoitukset ovat lähteneet ihan hyvin liikkeelle. Blogi on kuitenkin vielä alle vuoden vanha, ja toisaalta, sanottavaa tuntuu yhä olevan, ja blogijuttujen kirjoittelu on saanut ajatuksia ja näkemyksiä senverran kasaan, että niistä voi aika-ajoin tiristää tuollaisen tiiviin kirjoituksen joka voi mennä johonkin läpi. Vuosi sitten ei olisi onnistunut 🙂

 3. Loistavaa työtä, eiköhän tuolla saada taas uusia ihmisiä kiinnostumaan aiheesta.

  Näyttäisi tällä hetkellä ihan käsikirjoituksen mukaiselta: uusi taantuma tulossa ~heti öljyn hintapiikin jälkeen. :\

  • Kiitos, ja toivotaan että joku lukee vahingossa myös rivien välistä, vaikka riveillekin yritin puristaa jotain sanomisen arvoista 🙂

   Ja tosiaan, kun vajaa vuosi sitten aloittelin blogia, en uskaltanut arvioida että uusi taantuma (tai hidas kasvuko se on tällä hetkellä) tulisi ihan näin nopeasti. Toisaalta, öljyn hintaan pääsi vaikuttamaan esim Libya joka pienensi potentiaalista kokonaistuotantoa ja siten madalsi tavallaan myös tuota talouskasvun lasikattoa (tietysti markkinoiden reaktorioilla ja öljyn hinnan suhteettomilla hyppäyksillä oli iso osansa). Tuo Libyan tilanne tosin on ihan oppikirja-esimerkki öljyhuipun jälkeisestä maailmasta: Kriisit tulevat herkemmin ja niiden vaikutukset kasvavat suhteettoman suuriksi.. Ja tämä tekee minkään ennustamisesta käytännössä turhaa.

 4. Hyvää työtä. Lohdullista huomata että asialinjallakin saa äänensä kuuluviin.

  Itseä lämmitti pitkään kun pääsin painettuun Aamulehteen työmatkaähennyksen kontrollointia koskevalla kirjoituksellani
  http://viestitin.blogspot.com/2010/10/verokarhu-tallustelisi-kinttupolkuakin.html

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: