Siirry sisältöön

ESS – Mielipidekirjoitus – 4.7.2011

13 heinäkuun, 2011

Alla oleva tekstini julkaistiin Etelä-Suomen Sanomissa 4.7.2011.

***************************

Vihreiden voitto on ilmaston häviö

Ympäristöväki on innoissaan Saksan päätöksestä luopua ydinvoimasta 2022 mennessä. Toissijaista on, että Saksan hiilivoimalat jäivät sulkematta ja lisää rakennetaan, tai että uusiutuvien säätövoimana käytettävät kaasuturbiinit ja tuontisähkö tekevät niistä jotain muuta kuin päästöttömiä. Luonnon monimuotoisuudenkaan häviäminen biopolttoaineiden tehotuotannon alle ei ole ongelma ympäristöväellä, eikä se, että noin 80 % maailman primäärienergiasta tuotetaan fossiilisilla polttoaineilla.

Samana päivänä kun tieto Saksan päätöksestä levisi maailmalle, kansainvälinen energiajärjestö IEA tiedotti maailman hiilidioksidipäästöjen saavuttaneen viime vuonna ennätystason. IEA:n pääekonomisti Fatih Birol totesi myös, että ilmaston lämpenemisen rajoittaminen alle kahteen asteeseen näyttää yhä epätodennäköisemmältä. Tämän ymmärrettyään tuntuu irvokkaalta, että ympäristöväki iloitsee ilmaston kannalta vähäpäästöisten ydinvoimaloiden sulkemisesta Saksassa. Varsinkin kun Saksa ilmoitti vähän myöhemmin rakentavansa 10-20 GW uusia hiilivoimaloita korvaamaan suljettavat ydinvoimalat. Se on suunnilleen Belgian koko sähköntuotantokapasiteetti (17 GW).

Ympäristöväki argumentoi, että ydinvoiman jättämä aukko täytetään uusiutuvalla energiantuotannolla. Pelkästään Saksan hiilivoimaloiden poistaminen käytöstä loisi kuitenkin energiantuotantoon kaksi kertaa suuremman aukon, jonka täyttäminen uusiutuvilla voisi hyvinkin, toisin kuin nykyinen ratkaisu, laskea kasvihuonekaasupäästöjä. Ympäristöväki voisikin nyt selittää minkä logiikan mukaan nimenomaan ydinvoiman alasajo pienentää päästöjä, mutta hiilivoiman ei. Vai onko kyse jostain muusta kuin ilmastonmuutoksen hillitsemisestä? Jos näin, niin tarvitsemme mielestäni uuden ympäristöliikkeen.

Advertisement
Jätä kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: