Siirry sisältöön

2011 – Heinäkuun luonnonvarauutiset

1 heinäkuun, 2011

Kuukausittainen viestiketju, johon toivon kommentteihin linkkejä Suomen ja kansainvälisen uutismedian julkaisemiin, luonnonvaroihin, raaka-aineisiin ja muihin blogin teemaan ainakin etäisesti sopiviin uutisiin (myös hyviin, vaikka huipulla ollaankin;) ).

Myös keskustelu uutisista on sallitua ja suotavaa. Voit julkaista halutessasi uutisen ilman sen syväluotaavampaa kommenttia, mutta otsikko olisi kiva olla mukana. Julkaisen joistain uutisista ihan oman artikkelin niinkuin tähänkin asti, jos tulee jotain mielenkiintoista ja analyysiä vaativaa.

Heinäkuu 2011 

Advertisement
21 kommenttia
 1. Muunmuassa painetun Kauppalehden mukaan OPEC on vetänyt herneet nokkaansa IEA:n päätöksestä vapauttaa markkinoille lisää öljyä varmuusvarastoista.

  Aika hupsua että hinta-kartellijärjestö OPEC kehtaa alkaa aukomaan päätään asiakkailleen, jos nämä päättävät olla ostamatta sen tuotteita maksimaalista määrää maksimaalisella hinnalla. Mikä olisi se poru ja itku, jos teollistuneet maat alkaisivat todellisiin toimiin öljynkäytön vähentämiseksi! Hinnat voisivat laskea ja volatiliteetti vähetä! Karmeaa!

  No itse asiassa, koska esim Saudi-Arabian diktatuuri-suku on erittäin riippuvainen korkeista öljytuloistaan, niin voisi se aika karmeaa heidän kannaltaan olla… Kuten Kauppalehden jutussa todetaan:
  ”Lähi-idän ongelmamaiden on saatava pian enemmän öljyä markkinoille turvatakseen tulonsa. ”

  Hmm… Enkös minä kesäkuun resurssiuutisissa todennut jotain tuonne päin? Kiva huomata että joku muukin on samaa mieltä. 😀

 2. Käytyään noin 105 usd:ssä / tynnyri (Brent), on hinta pompannut takaisin jo yli 111 usd:n.
  http://www.taloussanomat.fi/energia/2011/06/29/oljyn-hinta-jyrkimmassa-nousussa-kuuteen-viikkoon/20119176/12

  Eli voi olla ettei OPECilla ole syytä huoleen. Hehän ovat käytännössä sanoneet että anti olla vittu viimeinen kerta kun IEA puratte niitä varastojanne ja puututte öljyn hintaan. juttu on HS:n digilehdessä 29.6. ja siis paywallin takana -> ”Emme halua tämän toistuvan,” Opecin pääsihteeri Abdalla Salem El-Badri sanoi WSJ:n mukaan.

  Tuo WSJ:n juttu on täällä:
  http://online.wsj.com/article/SB10001424052702304584004576415552407285570.html?KEYWORDS=opec

 3. http://www.nytimes.com/2011/07/04/business/04gas.html?_r=1

  Kaikkea ne Jenkit keksii. Bensa on niin kallista, että shoppaajat uhkaavat jäädä kotiin. Niinpä kaupat tarjoavat bensasta alennusta jos käy ostamassa riittävästi muita tuotteita.

  Pääasia että kulutus jatkuu/kasvaa… Näyttää vähän siltä että tuo Jenkkien homma kyykähtää ihan näinä aikoina, Euroopassa nyt ei mene tietysti sen paremmin (Kreikka & co.)

 4. Hyviä uutisia kaikkien hi-tech tuotteiden, kuten aurinkopaneeleiden, tuulivoimaloiden, hybridi/sähköautojen ja vaikkapa (matalakulutuksisten) näyttöruutujen ystäville:

  Tyynellä valtamerellä jättilöydös – päättyykö Kiinan maametallivalta?
  http://www.kauppalehti.fi/5/i/talous/uutiset/etusivu/uutinen.jsp?oid=20110781953&ext=rss

  Geopoliittisestikin tuolla lienee jonkinverran merkitystä, sillä mahdollisesti tuo tulee haittamaan Kiinan tavoitteita omia maametallit ja niiden mukana vastaavien tuotteiden tuotanto, itselleen.

 5. a_l permalink

  Maametallien tuotannossa ei käsittääkseni ole pullonkaulana metallien löytyminen sinänsä, vaan se, että niiden tuotannosta suurin osa on jalostusta. Jalostuskapasiteetti on keskittynyt Kiinaan, koska alhaisten hintojen vuoksi muut eivät ole pystyneet kilpailemaan kiinalaisia tuottajia vastaan.

  Maametallien hintojen nousun myötä tuotanto kannattaa taas Kiinan ulkopuolellakin, mutta koska tuotanto on hidasta rakentaa ei Kiinan asemaa muutamaan vuoteen näillä markkinoilla uhata.

 6. Hmm.. Mä olin siinä käsityksessä että niitä esiintymiä on myös aika lailla harvassa, ja Iso osa niistä on sijoittunut Kiinaan. Ja toinen syy niiden dominoinnille on se, että Kiinassa on sen verran löyhät ympäristönormit että louhinta, ja tosiaan jalostus, on siellä mahdollista tehdä kohtuuhinnalla. Kyllähän ne Jenkeissä suunnittelevat avaavansa sen niiden ainoan kaivoksen uudestaan koska maametallien hinnat on nousseet, mutta toiminnan saattaminen ympäristönormien mukaiseksi kestää ja maksaa aika paljon.

  Taannoin tähän liittyen kommentoinkin, että on muulta maailmalta vähintäänkin kaksinaamaista moittia Kiinaa siitä, että he eivät halua jatkaa erittäin tuhoisaa louhimistoimintaansa pääosin muun maailman hyväksi, vaan haluavat rajoittaa maametallien vientiä ja tehdä ne tuotteetkin mielellään kotimaassaan.

 7. Krisu permalink

  Tuohon Tyynen meren löytöön liittyen toinen uutinen, jossa todetaan että esiintymän, tämän tai minkään muunkaan, löytäminen ja hyödyntäminen ovat ihan eri asioita:
  Mullistava maametallilöytö jää merenpohjaan
  http://www.tekniikkatalous.fi/metalli/mullistava+maametalliloyto+jaa+merenpohjaan/a653611

 8. Joo anna Krisu mennä vaan.

  Noissa Kiinan uusiutuvissa on se mielenkiintoinen kuvio, että paikallinen hallinto tukee niitä aika voimakkaasti jotta ne saavat riittävät kilapiluedut (ja ajettua turhan kilapilun pois markkinoilta). Tai näin muistan jostain lukeneeni, ei tosin rajoitu pelkkään uusiutuvan energian tuotantoon.

  Mitä tulee metalleihin, niin toistaiseksi suurin ”hyöty” noista voi olla uhka siitä että niitä ruvetaan tosissaan kaivamaan jos Kiinan pojat ei laske hintoja ja löysennä vientikiintiöitä.

 9. http://www.tekniikkatalous.fi/talous/oljyn+kysynnan+kasvu+hidastuu+maailmantalouden+heiketessa+ensi+vuonna/a654114

  Jee öljyn hinta laskee!
  … eikun….
  *doh* talouskasvu heikkenee!
  …eikun…
  Öljyn hinta nousee lopulta silti, kun alentunut hinta ensin aiheuttaa hieman sosiaalisia ongelmia öljyntuottaja-maissa…!

 10. a_l permalink

  Lufthansa ja Finnair testaavat Neste Oilin biokerosiinia

  http://www.kauppalehti.fi/5/i/talous/uutiset/etusivu/uutinen.jsp?oid=20110783529

  Kerrankin hyvä käyttökohde biopolttoaineille, varsinkin jos ne valmistetaan niin ettei tuhota joko ruokaa tai luontoa. Lentoliikennettä ei juurikaan voi korvata muilla liikennemuodoilla eikä lentokoneita noin vain muunneta hybrideiksi tai akkukäyttöisiksi… käytetään siis vähät biopolttoaineet siellä missä muita korvaavia vaihtoehtoja ei ole

  Olen hieman skeptinen miten biokerosiinin tuotanto skaalautuu, sillä lentobensaa palaa maailmassa _paljon_.

  • Joo, totta, turha lentoliikenne on karsittava ja karsiutuu, mutta jonkinverran sitä olisi hyvä olla, myös jonain muuna kuin ilmalaivoina ja ultrakevyinä 🙂

   Jostain muistan lukeneeni että liuske-öljystä olisi suhteellisen helppo jalostaa lentokoneisiin sopivaa polttoainetta, mutta en muista mistä tai edes että muistanko oikein 🙂

 11. Krisu permalink

  Onkohan tämä sitten hyvä vai huono uutinen? :O Jos sovituista päästövähennyksistä pidetään kiinni, 80% sijoituksista muuttuu vessapaperiksi, ja edelleen, 16 vuoden päästä fossiilisia ei saisi enää hyödyntää. Jippii???

  http://www.tekniikkatalous.fi/energia/hiilikupla+uhkaa+markkinoita/a655107

  Alkuperäinen raportti kokonaisuudessaan löytyy täältä:
  http://www.carbontracker.org/carbonbubble

  • jukka permalink

   toisaalta kuinka paljon noista hiilivarannoista sitten oikeasti on hyödynnettävissä, vaikka ei ilmastonmuutoksesta välitettäisikään:

   http://www.energybulletin.net/stories/2011-07-15/end-cheap-coal

   myös muualla on kyselty miten realistisia nykyisest hiiliarviot on:

   Click to access EWG_Report_Coal_10-07-2007ms.pdf

   toisin sanoen näyttäisi siltä että vaikka hiiltäkin teoriassa on aika paljon niin halpaa ja hyvälaatuista hiiltä ei lopulta olekaan niin paljon…

   ilmaston kannaltahan tämä on hyvä asia. nykyisen kulutusyhteiskunnan ylläpitämisen kannalta se on sitten toinen juttu…

   • Jukka, nimenomaan. Tutkimuksiahan on tietysti laidasta laitaan, mutta eräs varsin tuore (taisi olla 2010) tuli siihen tulokseen että on varsin mahdollista että tänä vuonna on huippu hiilienergian tuotannossa. Kallistuva dieseli vaikuttaa myös hiilen hintaan koska melkein kaikki louhinta/kuljetuskoneisto toimii dieselillä. Ja jos tavara on huonolaatuisempaa ja/tai sitä pitää louhia kauempaa käyttökohteesta, alkaa hinta (toivottavasti) nousta yhä nopeammin. Myös tuotantohuippu, tai kysynnän kasvu tuotannon jumittaessa, nostaa hintaa ja siten tappaa kysyntää.

    Nyt näyttää tosin vähän siltä että tämä ”tupla-w” lama tulee varsin nopeasti, tai siis ajattelin viime vuonna että siihen menisi hieman enemmän aikaa ennenkuin katto tulee vastaan. ”toipumisaika” voi jäädä varsin lyhyeksi…

 12. Krisu, mielenkiintoinen juttu, kiitos. Edelleen tämä vahvistaa sitä mielikuvaa että ympäristöjärjestöt ja Vihreät (puolueena, yksilöissä on järkeviäkin mielipiteitä) ovat menossa perse edellä puuhun vastustaessaan ydinvoimaa fossiilisten kustannuksella. Noh, eräänä päivänä se aukeaa ehkä heillekin, tai sitten ei.

  Se tuossa tulee ottaa myös huomioon, että monella on jo kakkapaperia kourassaan, mutta ei sitä vielä tiedä (ei ole haistanut tai sormi ei ole vielä sattunut oikeaan kohtaan). Tällä tarkoitan sitä että monet fossiilisia omistavat firmat ovat kategorisesti liioitelleet varantojaan kirjanpidossa. Se ei kannusta Hyväpalkkasia Johtajia kovin suureen rehellisyyteen, jos osakkeiden kurssi kyykistyy merkittävästi pelkästään siitä että pienentää firman raportoituja, tuotettavissa olevia öljyvarantoja, esimerkiksi. Heidän työpaikkansa kun on suoraan kiinni omistajien suosiosta, eli osakkeen kursseista.

 13. Laitan tänne huomioni siitä, että lähes päivittäin on alkanut olemaan uutisia euron hajoamisesta ja siihen liittyvistä kuvioista. Tämähän oli muutama kuukausi sitten vielä aika tabu aihe, johon koskivat vain turvallisesti valtavirran ulkopuolella toimivat ”asiantuntijat”. Myös Kreikan defaulttaaminen on hiljalleen alkanut näyttää yhä mahdollisemmalta.

  Veikkaan että jotkin virkamiehen eristetyissä huoneissaan suunnittelevat jo kuumeisesti vara-strategioita miten homma hoidetaan.

 14. Krisu permalink

  Tämä sopinee vielä kuun viimeiseksi uutiseksi: ”Suomessa on keksitty mullistava menetelmä voimaloiden kasvihuonepäästöjen poistamiseksi. Ydinfyysikko Matti Nurmian kehittämä menetelmä hiilidioksidin neutraloimiseksi varastoinnin sijaan on patentoitu. Ensimmäiset puhdistuslaitokset nousevat kuitenkin Suomen sijasta Afrikkaan.”

  Kommentoijat tuolla kyselevät hyötysuhdetta ja paljonko maasälpää tarvitaan. Minua kiinnostaa myös minkä laatuista vettä ja kuinka paljon prosessiin tarvitaan?

  http://yle.fi/uutiset/tiede_ja_tekniikka/2011/07/suomessa_patentoitu_uusi_menetelma_kasvihuoneilmion_hillitsemiseksi_2757164.html

  • jukka permalink

   tuohan kuulosta mielenkiintoiselta. pienellä googlauksella en löytänyt mitään tarkempaa lisätietoa. firman omat nettisivut oli aika niukat:

   http://www.cuycha.com/

   näyttäisi siis siltä että tätä on vasta testattu laboratoriossa, eikä edes pientä koelaitosta ole olemassa.

 15. Toi on ilmeisesti sama kuin mistä linkitin täällä aiemmin:
  https://kaikenhuippu.wordpress.com/2011/05/13/uutislinkki-ilmastouhka-peruttu/

  Homma on ilmeisesti edennyt, sillä tyypit on pakkaamassa kamojaan ja muuttamassa tuonne, mihin se nyt oli..,. Botswanaan..Täytyy toivottaa tsemiä ja menestystä projektille! Se kuulostaa todella hyvältä alustavasti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: