Siirry sisältöön

Uutislinkit – Väärä Vihreys ja Saksan selkärangattomuus

30 toukokuun, 2011

Mennäviikolla oli Talouselämässä mielenkiintoinen kolumni otsikolla Väärä Vihreys vahingoittaa ympäristöä. Näinhän se usein tosiaan on. Hakiessaan jotain marginaalista luonnonsuojelullista lakia tai tekoa, päätyvät luonnonsuojelijat turhan usein tuhoamaan luontoa paljon enemmän. Se, että luonnonsuojelijat ovat tehneet paljon hyvää, ei mielestäni anna heille valtuuksia ja oikeutusta pyyhkiä noilla saavutuksilla kollektiivista takapuoltamme ja toimia järjenvastaisesti muissa asioissa. Siis mitä yritän sanoa on se, että väärät vihreät pilaavat koko luonnonsuojelun maineen ja uskottavuuden, joka heikentää sen valtaa vaikuttaa ihan oikeasti tärkeisiin asioihin, kuten ilmastonmuutos.

Tilannetta kuvaa hyvin se, että minua välillä hävettää esitellä pihalla koottavana olevia aurinkolämpökeräimiä naapureille ja tuttaville, jos he vaikka yhdistävät minut tuohon porukkaan. Se ei ole hyvä lähtökohta kenenkään kannalta.

Toisessa uutisessa Saksalaiset päättivät luopua ydinvoimasta 2022 mennessä. Kyseisessä uutisessa tosin on aika paha asiavirhe, sillä Saksahan tulee jatkossa ostamaan yhä enemmän ydinvoimaa (hiilivoiman lisäksi) naapurivaltioiltaan. Joten vitut Saksa ole mistään luopunut, paitsi omasta vastuustaan ja siten selkärangastaan. Otsikon ja uutisen tulisikin kuulua jotakuinkin näin:

Saksan poliitikot päättivät ulkoistaa poliittisen vastuunkantamisen ja epäsuosion ydinvoimaloiden muodossa naapurivaltoihin ja kiihdyttää ilmastonmuutosta lisäämällä hiilivoimaa. 

Saksa päätti sulkea omat ydinvoimalansa 2022 mennessä. Samalla se päätti jatkossa tilata yhä enemmän mm. Puolalaista hiilivoimaa ja Ranskalaista ydinvoimaa. Saksa on myös päättänyt rakentaa runsaasti uusia hiilivoimaloita turvatakseen perusvoiman saannin, sillä vaikka ne myrkyttävät ympäristönsä ja pahentavat ilmastonmuutosta, se ei tunnu ydinjätetynnyreiksi pukeutuneita Saksalaisia luonnonsuojelijoita Ilmastonlämmittäjiä haittaavan.

************************

Siis se mitä haluan sanoa, on että Saksalaiset saavat minun puolestani sulkea ydinvoimalansa vaikka huomenna. Mutta sitten ei saatana rakenneta niitä hiilivoimaloita tai kaasuturbiineja tilalle ja teeskennellä että nyt ollaan niin maan perkeleen Jeesuksia että. Se ei käy, ilmakehä on yhteinen juttu. Ja toinen juttu on se, että se sama Jeesus ei sitten tilaa sitä fossiilista sähköä naapuristakaan yhtään enempää. Ja jos tilaa ydinsähköä, niin on ihan turha tulla leijumaan että on luopumassa yhtään mistään.

Harvinaisen selkärangatonta toimintaa Saksalaisilta, joita olen aiemmin pitänyt jotenkin järjestelmällisinä ja pragmaattisina tyyppeinä. Ilmeisesti olin väärässä.

Edit: alla vielä kuvaaja saksan energiantuotannosta, jossa yli puolet tehdään fossiilisilla (Erdgas, Braunkohle ja Steinkohle). Siitä käy myös ilmi paljon hurrattu aurinkovoiman osuus, joka on 1,1 % kokonaisuudesta.

Advertisement
4 kommenttia
 1. Tuodaan tähän mustaan maanantaihin tuolta toisaalta vielä tämä linkki:
  http://www.guardian.co.uk/environment/2011/may/29/carbon-emissions-nuclearpower
  Worst ever carbon emissions leave climate on the brink

 2. toinennakemys permalink

  Päästökauppa kuulemma nostaa kaiken hintaa taas, kun Saksa siirtyy hiileen. Miksi EU jatkaa yleensä koko päästökauppaa eli päästöoikeuksista maksamista, klun kerran USA irrottautui koko systeemistä? Onko koko päästökauppa vain yksi väylä lisää ryöstää rahaa EU:n veronmaksajilta ja yrityksiltä suurpankeille?

 3. Veikkaan että koko päästökauppa romutetaan lopulta, kun talouksilta lirahtaa kuset ja paskat housuihin öljyn hinnan tehdessä kasvun liki mahdottomaksi ja euro-alueen PIIGS-maiden romahtaessa. Tervemenoa ilmasto, tervetuloa muutos.

  Ainakin tämän uutisen mukaan merkkejä on jo näkyvissä:
  Kyoto deal loses four big nations
  http://www.smh.com.au/environment/climate-change/kyoto-deal-loses-four-big-nations-20110528-1f9dk.html#ixzz1NpZvFx7i

 4. EU:han on ollut koko päästökauppajärjestelmän pioneeri, joten ihan hevillä sitä ei kuopata. Toisaalta, lähtökohdat olivat järjestelmän rakentamisen aikaan koko lailla erilaiset kuin nyt jos ydinvoimaa aletaan ajamaan isossa mittakaavassa alas.

  Tilanne näkyy myös suomalaisen sähkönkäyttäjän kukkarossa kuten kirjoitin blogissa http://viestitin.blogspot.com/2011/04/tsunami-iskee-sahkolaskuusi.html

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: