Siirry sisältöön

Omat Projektit – Osa 2 – Lisää Uusiutuvaa Energiaa

23 toukokuun, 2011

Putting my money where my mouth is
Omat Projektit -artikkelisarjaan kerään juttuja omista projekteistani, jotka liittyvät enemmän tai vähemmän blogini teemaan; peak oil, ilmastonmuutos, kriisivalmius, riippumattomuuden lisääminen, elämänlaadun parantaminen jne. Näissä artikkeleissa kerron siis miten toteutan omia kirjoituksiani omassa ja perheeni elämässä.

Taannoisessa testissäni testataan onko henkilöllä ”varaa” vastustaa sekä ilmastonmuutosta että ydinvoimaa. Omat pisteeni pyörivät siellä puolen tusinan kieppeillä, joka vähän hävetti. Niinpä onkin aika tehdä asialle jotain.

Parahiksi huhtikuun alkuun asti oli haettavissa ARA-avustusta asuinkiinteistön energiatehokkuuden parantamiseen tai uusiutuvien käytän lisäämiseen max. 20 % soveltuvista laitteistohankinnoista. Niinpä laitoimme roposemme jonoon ja tilasimme:

 • Uuden lämminvesivaraajan, jossa on ns. aurinkolämpökierukka (3kpl). Tämä siksi että vanhassa varaajassamme ei kyseistä mahdollisuutta ollut. Koko projektin budjetti meinasi kaatua tähän, sillä uusi varaaja melkein tuplasi laitteiston budjetin!
 • 3 kpl aurinkolämpökeräimiä lämmittämään käyttövettä keväästä syksyyn.
 • 1 savukaasukierukka. Se on siis savupiippuun asennettava keräin, jonka keräämällä lämmöllä meillä jatkossa esilämmitetään käyttövettä talvisin, kun leivinuunilla lämmitämme lähes joka päivä.

Hieman tietysti arveluttaa, miten hyvin tuollaiset kierukat toimivat tai eivät toimi. Rohkea kuitenkin rokan syö, ja ideatasolla tuo tuntui hyvältä, sillä savupiipun kautta ilmoille karkaa merkittävät määrät poltettavan puun energiasta. Itse määrä riippuu tietenkin paljon tulisijasta ja sen käyttäjästä. Netin mukaan parhaat varaavat tulisijat optimaalisella poltolla keräävät jopa yli 80 % energiasta lämmöksi.

Todellisuudessa juuri kenelläkään ei ole parasta mahdollista varaavaa takkaa, eikä aikaa ja taitoja maksimoida siitä saatavaa hyötyä, joten toteutunut hyötysuhde on todennäköisesti jotain aivan muuta (ehkä 50 – 70 %?) . Tätä toteutunutta hyötysuhdetta lähdin parantamaan tällaisella passiivisella järjestelmällä, joka ei (toivottavasti) vaadi kauheasti omia käyttöponnisteluja.

Tarkoitus on investoimalla pitää nykyinen elintaso, mutta pienentää sähkönkulutusta. Tästähän kaikki puhuvat, nyt koetan sitä käytännössä. Tilattu pakettikin tuli pari päivää sitten pihalle, toivottavasti saan sen kokoon (putkihommiin tietysti putkimies). Asennuksesta tulee mahdollisesti raporttia blogiin.

Entäs rahoitus?
Itse koetan ajatella näistä energiasäästö-investoinneista siten, että jos vehkeellä on vaikkapa 10 vuoden arvioitu takaisinmaksuaika, ja oletettu laitteiston kesto on reilusti sen päälle, niin 10 vuoden päästä ne tuottavat jo 10 % voittoa joka vuosi. Tämä olettaen että energian hinta ei nouse, minkä se kyllä tulee tekemään. Toinen pointti on, noh, ekologisuus. Mitä vähemmän otan verkosta sähköä, sitä vähemmän hiilivoimalat myrkyttävät ilmakehää ja työntävät ilmastonmuutokselle vauhtia, vaikka tuulivoimaa yhtiöltä tilaankin.

Ja vaikka joskus tietysti kaikki hajoaa, niin kyllä tuollainen energiatehokkuutta parantava viritelmä nostaa kiinteistön arvoa, ainakin omassa mielessäni, jos ei ihan koko hankintahinnan verran niin ainakin osan. Jonkun mielestä se voi tietysti myös laskea kiinteistön arvoa (helvetin viherpiipertäjä-viritelmä joka ei kuitenkaan toimi, en osta).

Itselleni on tällä hetkellä käytännössä melko mahdotonta luopua (pienen) henkilöauton käytöstä. Mutta se ei tarkoita sitä, etteikö sitten voisi koettaa nipistää sieltä mistä se on mahdollista. Monesti törmää asenteeseen, että mitään ei kannata tehdä, kun kuitenkin, jossain toisessa asiassa tulee ilmastonmuutos päälle. Minusta on todellisuuden pakoa olettaa että kaikki tekevät heti kaikki säästötoimet. Jos jonkun on pakko lentää kaksi kertaa vuodessa etelään hakemaan d-vitamiinia ja rentoa mieltä, niin sitten on. (Lähitulevaisuudessa se ei enää ole välttämättä mahdollista). Mutta olisi se silti hyvä että muussa elämässä pyrkisi vähentämään päästöjä. Ja lisäämään riippumattomuuttaan.

Toinen pointti on sitten se, että jos kaikki teemme vähän, saamme aikaan vähän. Eli vaikka kuinka nyppisimme kännykkälatureita seinästä ja vaihtaisimme hehkulamput energiansäästölamppuihin, niin vaikutus on varsin vähäinen (varsinkin kun Suomessa hehkulamppujen hukkaenergia menee kylmempinä vuodenaikoina lämmittämiseen). Jos näillä pienillä teoilla perustelemme itsellemme, että olemme tehneet osamme ja muuta ei tarvitse, niin vaikutus voi olla jopa negatiivinen.

Jatkoa seuraa, kun saan vehkeet kotiin ja asennettua. Tällä hetkellä rakenteilla on taannoin tilaamani pihasauna.

Advertisement

From → Omat projektit

12 kommenttia
 1. Tuosta hehkulamppujen hukkaenergiasta sen verran vielä, että mikäli kämpän lämpö tuotetaan jollain tehokkaammalla tavalla kuin suora sähkölämmitys, niin hehkulamput haaskaavat energiaa. Eli vaikkapa ilmalämpöpumppu tuottaa lämpöä yleensä 2-4 kertaa tehokkaammin kuin se hehkulamppu.

 2. Jyri_ permalink

  Teet juuri niin kuin pitää, kaikenhuippu.
  Aurinkoenergialla vähennetään kaikenlaista polttamista, investointi on pitkäikäinen ja energian hinnan noustessa viimeistään kannattava. Talvella on pakko polttaa jotain, joten sen voi tehdä itsekin, savukierukasta en oikein tiedä mitään joten odotan mielenkiinnolla kokemuksiasi. Mutta vettä ei kukaan jaksa ympäri vuoden puilla lämmittää, menee kohtuuttomasti puita ja siinä halkoshowssa iskee itselle energiapula taatusti joten auringon apu on tervetullut ja se auttaa ainakin puolet vuotta.

  Teen itse ehkä suunnilleen samat temput, tosin mittakaavaa olen ajatellut ”suuremmaksi” (siitä lisää tuonnenpana, pikkunyherrys ei todellakaan enää riitä).
  Nyt olen ”vasta” yläpohjan lisäeristämisvaiheessa, tuulenohjaimet yms. on laitettu kuntoon ja odottelen puhallusautoa lähiviikkoina. Tiivistysnauhaa meni oviin ja ikkunoihin jo n. 50m, parikymmentä vuotta vanhat kovettuneet muovisuikaleet roskiin, tämäkin projekti valmistuu parissa viikossa.

  Muuten, mihin asensit/asennat aurinkokeräimet? Taso- vai tyhjiökeräimiä? Onko paikka sellainen että saat niistä edes pientä tuottoa talvellakin? Aurinkoisuus, ilmansuunta, asennuskulma? Lämmittääkö yhtään jos jouluaatto sattuu olemaan aurinkoinen?

  Oletko tutkinut näitä?

  http://www.y-energia.com/aurinkolampo/teho_ja_tuotto/teho_ja_tuotto.html

 3. Hieno homma :). Vähintäänkin resilienssi kasvaa, kun edes mahdollisuudet elää ilman ulkopuolista energiaa paranevat. Mökkeilystähän sen tietää, että jos se käyttövesi on itse lämmitettävä, niin yllättäen sitä sitten käytetään aika tarkasti :).

  Mulla on jostain jäänyt semmoinen mielikuva, että puun pienpolton hyötysuhteen parantamiseksi voisi olla tehtävissä melko yksinkertaisiakin jupinoita (tietty se oikein latominen jne. varmaan ovat jo käytössä, mutta muistelen muutakin olleen). Ehkä olet jo selvittänyt näitä asioita?

  Itselläni nämä omavaraisuustoimenpiteet ovat toistaiseksi rajoittuneet sähkönsäästöön – pudotin kulutusta aikaisemman asukkaan noin 2500 kWh:sta noin 600 kWh:n. Suurimmat erot taitavat olla lattialämmityksen sulkeminen ja televisiosta kieltäytyminen.

  Työpaikan verstaalla rakenneltiin vähän aikaa sitten puun kaasutukseen perustuvia mikroliesiä. Isompina voisivat olla melko eteviä vehkeiltä kesäkäyttöön.

  http://www.garlington.biz/Ray/WoodGasStove/

 4. Renewables permalink

  Esimerkillistä, näin sitä todistetaan muille että kannattaa!

 5. Jep. Tosin onneksi rahoitus saadaan hoidettua omalla pääomalla. En tiedä olisiko tuossa mitään järkeä jos joutuisi lainaamaan rahat pankista (nykykoroilla vielä ehkä). Takaisinmaksuaika ehkä helposti tuplaantuisi jos vähänkään merkittävämmät korotkin pitäisi maksaa.

  Mutta hei, olen hyvä esimerkki henkilöstä joka panostaa sähkön säästämiseen siitäkin huolimatta että suomeen on tulossa lisää ydinvoimaa 😉 Joten ei se ihan mahdotonta ole.

  Nyt tarvitsee saada muutkin mukaan, ja sitähän varten näitä juttuja (muun muassa) täällä kirjoittelen 🙂

 6. Leena permalink

  Muutama asiaatuntematon kysymys: savukaasukierukka tulee siis hormiin? miten se vaikuttaa nuohoukseen? voiko savukaasukierukan ja aurinkokeräimen yhdistää samaan varaajaan? kuinka suuren varaajan tarvitset? joudutko tekemään läpivientejä kattoon näiden putkien takia? tai voisitko ylipäänsä kertoa näiden tekniikasta hieman tarkemmin.
  Joskus 15 vuotta sitten päätimme hankkia vuolukivileivinuunin, jonka yläosassa on patterikiertoon yhdistetty vesisäiliö. Olin nähnyt sellaisen jossain filmissä ja kuvittelimme, että niitä voi ostaa kaupasta noin vain. Ei ollutkaan niin helppoa, kaikki osat piti teettää varta vasten mittatilaustyönä. Systeemi kuitenkin saatiin kasan ja se on toiminut hyvin.
  Nyt kun olemme pohtineet näitä savukaasu/aurinko -systeemejä, epäilyttää että kaikki pitää taas kyhätä alusta alkaen itse.

 7. Leena, olen mainospuheiden varassa itsekin, sillä asennusta ei ole vielä tehty (loukkasin selkäni tuossa ja olen nyt saikulla joten homma on tilapäisesti kohmeessa).

  Mutta siis, joo, tämä jälkiasennettava kierukka tulee hormiin, yläkautta. Se kiinnitetään jonkinlaisella pikalukolla, ja nostetaan nuohouksen ajaksi siis pois. Savukaasukierukan ja aurinkokeräimen voi yhdistää samaan varaajaan, mutta olikohan se nyt jotenkin niin, että riippuen teknisestä ratkaisusta vain toinen on kerrallaan käytössä (riippuu ilmeisesti siitä, montako aurinkokierukkaa vesivaraajassa on, joihin tällaisia voi liittää). Kierukasta ei tietysti ihan törkeitä tehoja saa irti, joten se toimii lähinnä veden esilämmittäjänä.

  Meille tulee nyt sellainen ratkaisu, että kaivon (oma kaivo jossa tosi kylmä vesi) vesi johdetaan uuteen varaajaan, jossa se esilämmitetään joko aurinkokeräimillä tai kierukalla, riippuen vuodenajasta. Varaajan koko taisi olla 400 litraa. Tästä esilämmitetty vesi johdetaan sitten nykyiseen, vanhaan varaajaan (270 litraa), jossa se lämmitetään yösähköllä lopulliseen käyttölämpöönsä. Tämä on vain yksi tapa tehdä tämä, eli riippuu aina vähän olemassa olevasta infrasta ja budjetista.

  Myyjä lähetti asennusohjeet, mutta en ole niitä vielä kerinnyt kokeilemaan 🙂 Mutta jos maltatte, niin koetan laittaa asennusrumbasta raporttia. Kaiken pitäisi mennä ihan helposti ja plug&play, mutta olen riittävän vanha tietämään että tuo harvemmin toteutuu (varsinkin kun en ole itse mikään remontti-ihme). Tässä nyt ei ainakaan tähän mennessä ole tarvinnut mittatilaustyötä…

 8. a_l permalink

  Kuulostaa hyvältä.

  Et sattumoisin ole mitannut vanhan varaajasi kulutusta esim edellisen vuoden ajan? Voisit verrata paljonko sähkönkulutus todella laskee uusien järjestelmiesi avulla.

 9. a_l, valitettavasti en ole ollut niin kaukaa viisas ja taitava. Sähkön kokonaiskulutus on tallessa, ja kesällä pitäisi tulla Lahti Energia asentamaan uuden hienon etäluettavan mittarin, joten ei tarvitse itse ravata sähkökaapilla katselemassa ja kirjaamassa lukuja.

 10. Tuumailija permalink

  Rohkeita ratkaisuja! Nostelen näkymätöntä hattua… 🙂 Itse mietiskelin tuota savukierukka, onko semmoista ns. valmista tuotetta vai pitääkö itse lähteä tulevaisuudessa kokeilu/erehdys/korjaus -linjalle. Kirjoittelehan miten projekti etenee tulevaisuudessa.

  Mites, onko seuraava vaihe että pystyt tuottamaan ison osan sähköstä itse? esim. Mikrovoimalalla millä syntyy lämpöä ja sähköä.

 11. Kiitos tuumailija. Savukaasukierukoita saa suht valmiiksi tuotteistettuna pakettina ainakin niiltä kahdelta firmalta, joilta pyysin tarjouksen (toinen firmoista vaihtoi omistajaa ja nimeä kesken toimituksen) Eli Savumax ja Runtech energy. Toi on suht uusi tuote, joten markkinat on vielä aika pienet. Alkujaan näin tuon kierukan suomela-lehdessä, josta kautta asiasta kiinnostuin.

  Nyt olen saanut aurinkokeräinten telineet koottua, ensimmäisen kanssa oli tappelua kun en osannut, mutta kaksi seuraavaa meni heittämällä kokoon vajaassa tunnissa.

  En tiedä vielä seuraavasta vaiheesta, täytyy nyt saada nuo projektin ekat osat (pihasauna ja grillikatos/huvimaja) ja nämä kasattua ja käyttöön. Sitten huokaistaan ja katsotaan edemmäs. Budjettia ja aikaa kun on rajallisesti. ihan mielellään näitä tekisi jos saisi kamat ilmaiseksi, toistaiseksi sponsorointi/ale -pyynnöt ovat kaikuneet kohtalaisen kuuroille korville, vaikka sainkin tuon aurinkokeräinpaketin lopulta mielestäni ihan sopuhintaan, joka on salainen 😉

  Mutta toki ehdotuksia ja ideoita otetaan vastaan, ja jotain on tietysti myös pyörinyt mielessä, mutta en vielä lähde lupailemaan mitään itselleni enkä muille.

 12. Tuumailija permalink

  Etäluettavien mittarit tuovat todella mahdollisuuden seurata sähkönkulutusta lähes reaali ajassa ( n. 12-24h vuorokausi sykli) Ohjaako se sitten ihmisten kulutusta? Ehkä, ehkä ei.. asiasta kiinnostuneet saavat lisää dataa omista kulutus tottumuksistaan.

  Etäluettava mittarihan toimittaa sähkö- ja verkkoyhtiöille paljon muutakin dataa kuin kulutustiedot, mm. lliityen sähkön laatun, vikatapaukset (nollavika, 1 – 2 vaiheviat) jne. Itseä kiinnostavat erityisesti tuo sähkön laadulliset asiat (yliaallot, vinokuormitus) jne. Veikkaisin että sähköverkkojen mittaaminen ja seuranta tulee olemaan välivaihe ennen älyverkkoihin siirtymistä. Ainakin suuremmassa mittakaavasssa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: