Siirry sisältöön

Uutislinkki – Saksalaisten kämpät pian kylminä?

23 toukokuun, 2011

Esim. Hesari uutisoi viikonloppuna, että Saksalla saattaa olla edessään laajat sähkökatkot, mikäli väliaikaisesti (ja sittemmin kuulemma pysyvästi) suljettuja ydinvoimaloita ei käynnistetä uudelleen.

Hmmmm… Ilmeisesti sitä Hiilivoimaa (tai uusiutuvia) ei kyetä rakentamaan ihan niin nopeasti, että saataisiin perseet pysymään lämpiminä myös ensi talvena? Suunnitelmahan on ollut se, että ostetaan korvaava sähkö ulkomailta, mutta nyt voi käydä niin, että siitäkin huolimatta voidaan olla kusessa. Tuollainen on, etten sanoisi, raivostuttavan itsekästä Nimbyismiä.

Onkin mielenkiintoista nähdä, ottavatko Saksan poliitikot järjen käteen ja käynnistävät pari vanhaa ydinvoimalaa uudestaan, vai ottavatko riskin siitä, että ydinvoimattomuus alkaa tappaa sikäläistä väestöä sähkökatkojen muodossa. Kyseessä olisi, sanalla sanoen, kohtalaisen kokoinen kakku ironiaa, jos ydinvoimaloiden sulkeminen johtaisi useampaan kuolonuhriin kuin niiden päällä pitäminen on Saksassa johtanut. Laajojen sähkökatkosten taloudelliset seuraukset ovat joka tapauksessa mittavia.

Ilmeisesti Saksalaiset ydin-aktivistit eivät ole käyneet tekemässä testiäni siitä, onko heillä varaa vastustaa ydinvoimaa?

Ja entä jos muutkin tekisivät kuten Saksalaiset? En uskalla edes ajatella.

Advertisement
4 kommenttia
 1. Renewables permalink

  Sähköverkkoyhtiöiden uhkailu. Mutta hyvä että ne uhkaili tarpeeksi ajoissa niin saksalaisilla on tarpeeksi aikaa eristää talojaan paremmin ja neuloa villasukkia itselleen kylmän talven varalle…

 2. Joo, tuli myös mieleen että tämähän on se periaatteessa mitä sinä haet: Riittävän epävarma ja kallis sähkönsaanti saa ihmisten töppösiin kyllä vauhtia. Se on ihan totta. Mutta se on lähtökohta joka mielestäni pitäisi tuoda esille kun ihmisille esitellään eri energiatuotannon vaihtoehtoja, että tietävät mitkä ovat päätösten seuraukset.

  Toivottavasti kaikki tajuavat tilanteen ja kaupoissa riittää tavaraa kaikille. Voi tietysti olla myös että saksalaiset ottavat lusikan käteen ja alkavat käynnistellä voimaloita. Jos Saksan energiapolitiikassa jotain ei ole, niin pitkäjänteisyyttä. Valitettavasti se on hyvän energiapolitiikan tärkeimpiä vaatimuksia…

 3. Mistähän tuosta sähköverkkoyhtiöiden uhkailusta saisi näyttöä? Ettei vaan olisi mielikuvituksen tuotetta?

  Minusta on aika selvää, että jos merkittävä osa maan energiantuotannosta suljetaan, niin vilu saattaa tulla. Tulisi täysin varmasti, jos esim. Tshekeistä ei olisi ostettavissa runsain mitoin halpaa hiilisähköä – ja Ranskasta onneksi atomisähköä.

 4. Tämä kuva muuten kannattaa pistää laajempaankin jakoon – siinähän tämä uusiutuvan energian vallankumouksen todellisuus näkyy.

  http://www.spiegel.de/international/germany/0,1518,grossbild-928803-496691,00.html

  27 uutta hiilivoimalaa, jo ennen näitä nykyisiä ydinvoimaloiden sulkemisia. Yhteisteho hiukan alle Suomen keskimääräisen sähkötehon. Osaa ei toteuteta tai toteutetaan kaasuvoimalla, mutta ilmaston kannalta lopputulos on aika sama. Eiköhän noista jokusen valmistumista kiirehditä hiukan. Ja tuo oli siis vihreän puolueen kompromissiratkaisu.

  En tiedä arvostatko Renewables ironiaa – minusta sitä on ihan jonkin verran havaittavissa, kun Saksa taitaa olla ainoita Euroopan maita jossa hiilen poltto lisääntyy sekä absoluuttisesti että osuutena energiantuotannosta. Toistan, jo ennen näitä nykyisiä sulkemispäätöksiä.

  Kun luonnolla on tälläisiä ystäviä, niin mihin se enää tarvitsee vihollisia?

  Välillä tuntuu aika turhauttavalta puhua täällä Suomessa päästöjen vähentämisestä ja muovikasseista, kun maailmalla tehdään tälläistä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: