Siirry sisältöön

Massaturismi, tuo lihava punkki imemässä yhteiskunnan energiaa

27 huhtikuun, 2011

Nykyinen länsimainen yhteiskunta on tottunut käyttämään energiaa. Itse asiassa se paljolti perustuu siihen, että energiaa käytetään mahdollisimman paljon ja mahdollisimman tehottomasti. BKT:n kasvun maksimointi tarkoittaa paljolti sitä, että energiaa on käytetty mahdollisimman paljon, ja raaka-aineen muuntaminen jätteeksi on tapahtunut niin nopeasti kuin vain mahdollista.

Totta se on. Jos ostamamme tavarat kestäisivät ”niin kuin ennen vanhaan”, ajaisi BKT:n kasvu seinään ja pankki- ja rahoitusjärjestelmä tulisi perässä. Ja niiden perässä kärähtäisi sitten mahdollisesti koko Länsimainen yhteiskunta.

Otetaan vielä toinen esimerkki. Autoilu. Jos joku tarkastelisi tilannetta ulkopuolisena, vaikkapa matemaattisesti analysoiden, voisi hän tulla aika nopeasti melko järjettömään lopputulokseen: Että ihmiset pukeutuvat 1000+ kiloa painavaan viiden henkilön haarniskaan, usein yksin, ja sitten käyttävät rajallista, erittäin hyödyllistä ja käyttökelpoista litkua nimeltään öljy, liikuttamaan tätä valtavaa metalliklönttiä ympäriinsä. Peräkanaa jonossa. Henkilöautoilussa on energiatehokkuus kaukana, mutta siitähän tässä juuri oli kysymys. Jopa lentäminen täydessä koneessa on energiatehokkaampaa kuin autolla ajeleminen yksin, tai kaksin jos kyseessä ei ole markkinoiden pihein ja pienin automalli.

Toinen massiivinen energian ja raaka-aineiden käyttökohde on vapaa-aika. Vapaa-ajan alttarille on ei vain sallittua, vaan myös suotavaa, uhrata niin paljon energiaa kuin vain suinkin on mahdollista. Ja siitä tulemmekin jutun pääotsikkoon, Massaturismiin.

Massaturismin idea
Massaturismin ideahan on pähkinänkuoressa seuraavanlainen:

 1. Siirretään ihmisiä paikasta toiseen mahdollisimman paljon (massaturismi) mahdollisimman nopeasti (lentokoneella) ja mahdollisimman kauas (kaukomatkat).
 2. Perille päästyään heillä on yleensä 2 viikkoa aikaa (noin puolet vuosittaisesta lomasta) tuhlata mahdollisimman paljon työllään (eli ajallaan ja energiallaan) ansaitsemaansa valuuttaa paikan päällä. Usein tämä tapahtuu pääosin keinotekoisesti sitä varten rakennetussa ympäristössä (hotellit uima-altaineen, baareineen ja ravintoloineen). Joissain paikoissa energian ja rahan tuhlaaminen on tehty erittäin tehokkaaksi (Las Vegas vilkkuvaloineen ja rulettipöytineen).

Tässä prosessissa poltetaan mahdollisimman paljon fossiilista energiaa, sillä siitähän vapaa-ajassa on kysymys! Kuten Amerikkalainen Elämäntapa, niin myöskään ihmisten pyhä oikeus viettää vapaa-aikansa juuri niin kuin he itse haluavat (tai kenties niin kuin turismi-bisnes haluaa), eivät ole neuvottelupöydällä, kun puhutaan päästövähennyksistä tai kohtuullisemmista kulutustottumuksista.

Mitä jos tapetaan massaturismi?
John M. Greer toteaa kirjassaan Ecotechnic Future, että jos voisimme lopettaa massaturismin, meillä olisi käytössämme valtavasti energiaa, jolla voisimme rakentaa uutta uusiutuvaa energiantuotantoa, helpottaa siirtymäaikaa väistämättömään energianiukkuuteen ja loiventaa merkittävästi öljyhuipun jälkeisen tuotannon laskun tuomaa energia-vajettamme. Ostaisimme itsellemme kerta-heitolla hatusta heitettynä kenties 10 vuotta lisäaikaa valmistautua elämään öljyn jälkeen. Ne 10 vuotta voisivat olla ratkaisevia, sillä ensimmäiset 20-30 vuotta olemme jo tuhlanneet ja onnistuneet vain pahentamaan ongelmaa (rakentamalla itsellemme entistä enemmän fossiilisia polttavan ja niistä riippuvaisen yhteiskunnan).

J.M. Greer ei ota huomioon kirjassaan vaikutuksia, jotka massaturismin lopettamisella olisi, eikä toisaalta spekuloi sen poliittisella mahdottomuudella (näen sieluni silmin Halosen omassa State of the Nation -puheessaan toteavan, että nyt se etelänmatkailu saa saatana loppua! Seurauksena olisi valtavasti työttömyyttä, joka olisi erityisen keskittynyt tiettyihin turismista riippuvaisiin paikkoihin.

Mieleen tulee jo nyt ongelmissa rypevä Kreikka, joka romahtaisi ilman turismia todennäköisesti muutamassa kuukaudessa tunnistamattomaksi kasaksi tyhjiä hotelleja, likaisia rantoja ja vaikkapa päihteitä väärinkäyttäviä rikollisia jotka huolehtisivat siitä, että satunnaisiakaan turisteja ei paikalle eksy. Muita romahtajia ihan koto-euroopassa olisivat todennäköisesti esim. Portugali, Espanja ja Italia. Mutta hetkinen, eikös nämä maat ole jo nytkin ongelmissa taloutensa kanssa? Ovat. Hitto. Tai kansainvälisemmin: oh fuck.

Toisaalta, Greeren ei tarvitse ottaa ehdotustensa vaikutuksia huomioon. Nimittäin öljyhuipun seurauksena tuo massaturismin kuolema on edessä joka tapauksessa. Kysymys on vain siitä, miten kauan sitä pidetään hengissä, miten pahasti se sätkii yhteiskuntarakenteita paskaksi kuolinkouristuksissaan, ja miten paljon se onnistuu kuluttamaan uusiutumattomia energia- ja luonnonvaroja ennen viimeistä hiilidioksidin katkuista henkäisyään planeettamme ilmakehään.

Joten. Tapetaan yhdessä massaturismi. Se käy lopettamalla sen palveluiden käyttäminen tänään.

Advertisement
14 kommenttia
 1. Antero permalink

  Energian tuhlaamisen lisäksi massaturismiiin liittyy vielä eräs, mielestäni vähintään yhtä vahingollinen piirre. Nimittäin se, että ihmiset, jotka lentelevät lomillaan ympäri maailmaa, eivät todennäköisesti pysty nimeämään lähimetsästään viittä kasvilajia. Kun massaturismi siis aikanaan, ei niinkään kaukana tulevaisuudessa, loppuu, toivon mukaan moderni ihminen kiintyy lähiympäristöönsä ja -yhteisöönsä uudestaan.

  William R. Catton upeassa kirjassaan Overshoot on antannut länsimaista korkean elintason elämää viettävälle ihmiselle uuden lajinimen ”homo colossus”. En voi muuta kuin toivoa tuon lajin nopeaa sukupuuttoon kuolemista.

 2. Antero, oikeassa olet. Näitä hauskoja ”paikallistietämys” -testejä on kaikenlaisia, ja itsekin niissä nöyrtyneenä on tullut mietittyä vähän perspektiiviä siihen mikä on olennaista ja mikä ei. Mikä kumma siinä on että pitää mennä jonnekin mahdollisimman kauas, ja useinmiten vielä siten, että ollaan pari viikkoa, juodaan kaljaa/votkaa ja syödään sitten niitä lihapullia ja perunamuusia, mitä paikallinen kokki on tajunnut ruveta tekemään? No, onhan siinä varmaan jokin järki, mutta se ei avaudu oikein mulle.

  Toisaalta, käyhän jengi ruotsinlaivallakin… *huokaus*

  Oma lempinimeni nykyihmiselle on muistaakseni Colin Campbellin lanseeraama Homo Petroleum. Polttoainemies, supersankari, jolla käytettävissään jatkuvasti yli 200 ihmisen voimat. Siinä kalpenee monet X-miehet.

 3. a_l permalink

  Innokkaana matkailijana kierrän turistihelvetit kaukaa, mutta matkailun lopettaminen alkaa hipoa oman ekologisuuden kipurajaa.

  Tarkoitatko massaturismilla Gran Canaria/Phuket -tyylistä pakettimatkailua, vai meneekö repputurismi samaan sarjaan? Jos ei, niin miksei?

  Omaan tuttavapiiriin kuuluu monia jotka elävät hyvinkin köyhästi (ja ekologisesti) kuukausitolkulla päästäkseen talveksi jonnekin Kaakkois-Aasiaan. En tiedä mitä nämä tyypit tekisivät jos eivät enää pääsisi reissuun.

  Matkailu avartaa.

 4. a_l

  No niinpä, itsekin pidän matkailusta tosi paljon, ja pyrin välttämään, ja olen myös välttänyt, turistirysät, kaukaa. Lisäksi, silloin kun olen matkaillut, olen tehnyt pidempiä reissuja ja yhdistänyt matkailuun myös muuta toimintaa kuin lomailun (eli treenimatka kouluttautumaan opettamassani lajissa)

  Se mitä haetaan tässä vaiheessa, on se, että kun menee, niin sitten menee tarpeeksi pitkäksi aikaa, ja todella nauttii ja ”saa” matkustamisesta jotain. Se on mielestäni ainakin jonkinverran eri asia kuin se, että matkustetaan turstirysään vetämään parin viikon matokuuri ihan vaan sillä että kun siellä on lämmin ja viina halpaa. Eihän kaikki massaturismi tuotakaan ole, ja tässä astuu helposti muiden varpaille siinä mielessä että mikä minä olen sanomaan kenestä mikäkin on maailman rentouttavinta toimintaa. Mutta sanon kuitenkin.

  JA kuten artikkelissanikin totean, se ei ole meistä kiinni. Massaturismi ja matkailu ylipäätään on mahdollista vain halvan ja riittävän fossiilisen energian vuoksi. Kun nämä otetaan pois, on matkailu edelleen mahdollista, mutta merkittävä osa tuotteistetusta matkailubisneksestä tulee olemaan vaikeuksissa ja häviämään. Tällä on sitten omat vaikutuksensa paikallisiin oloihin, työttömyyteen jne.

  Voi olla että tuttavapiirisi matkailijat joutuvat harventamaan matkailukertojaan, sillä puoli-ilmaiset lennot katoavat kuvasta. Itsekkäästi ajatellen, nyt kannattaa vielä mennä, kun se on mahdollista ja edullista.

  Matkailla voi jatkossakin, mutta se on kalliimpaa ja/tai hitaampaa kuin nykyisin. Raideliikenne toivottavasti kehittyy jatkossa parempaan suuntaan, laivamatkailu voi nousta vaihtoehdoksi jne. Ehkä itse matkasta tulee tärkeämpi osa kuin päämäärästä? Sitähän se ”matkailu” on.

 5. Krisu permalink

  ”…mikä minä olen sanomaan kenestä mikäkin on maailman rentouttavinta toimintaa. Mutta sanon kuitenkin.”

  Slow down: mene mihin tahansa, missä pääset/joudut uutispimentoon; ei sanomalehtiä, ei tv:tä, ei nettiä ja kännykkäkään ei löydä kenttää. Rentouttaa syvällisesti. Suosittelen. Tosin paluu sivistyksen pariin voi tuottaa yllätyksen. 🙂

 6. Jyri_ permalink

  Energian hinnan nousu tappaa epäilemättä halvan massaturismin. Kallis energia ja halpa matkailu ei vain sovi yhteen.

  Mutta tappaa turismia muukin, esim. levottomuudet joita ilmastonmuutos (liian kuuma kesällä yms. sään ääri-ilmiöt) sekä yleisen kurjuuden lisääntyminen.
  Helle/kuivuus-, metsäpalo-, sotatoimi- tai vaikkapa pakolaisaalto-alueelle harva haluaa lähteä lomaansa viettämään. Kaikki nämä ovat jo akuutteja ongelmia mm. välimeren alueella ja todennäköisiä ongelmia jo ensi kesänä.
  Jos turismista katoaa merkittävä osa jostain syystä, lomakohteen ”syke” ja palvelutarjonta romahtaa – kukaan ei viihdy, lomaodotukset eivät toteudu, tulee pettymyksiä, valitusta ja muuta tyytymättömyyttä.
  Talousongelmat seurauksineen ovat tietysti läsnä koko ajan ja kerjäläiset roikkuvat hihassa.

  Ainakaan minä en uskaltaisi varata lomaa välimeren alueelta nyt ensi kesäksi, riskit jonkin em. lomantuhoajan ilmaantumisesta ovat jo nyt liian suuret. Vain vuodessa välimeren alueen arabimaat ja lähes kaikkien alueen maiden talouselämä on joutunut suuriin vaikeuksiin ja on ”epävakaassa tilassa”, samahan pätee jo alueen ilmastoonkin. Thaimaassa ja monessa muussakin kaukokohteessa tilanne ei ole sen parempi. Veikkaan monen seuramatkailuun tottuneet ja siitä ”riippuvaisen” tulevan pettymään jo ensi kesänä.

  Siitä se vieroitus massaturismista sitten alkaa.

  • Jyri, niinpä, kiitos hyvistä näkemyksistä.

   Ja yksi massaturismin tappajista asuu myös täällä ”käyttäjän päädyssä”. Kallistuvan energian tuoma taloudellinen epävakaus ja vähentynyt taloudellinen kasvu ja sen tuomat vaikutukset kuten työttömyys esim täällä suomessa höyläävät sitä osaa väestöstä hiljalleen ohuemmaksi, joille ylipäätään on taloudellisesti mahdollista kaukomatkailla kerran/pari vuodessa.

   Työläisperheessä kasvaneena muistan varsin hyvin, että 80-90 luvuilla lomamatkat etelän lämpöön olivat perheessämme ajankohtaisia ehkä pari kertaa vuosikymmenessä, ei pari kertaa vuodessa. Se, että turismin kohdemaihin on rakennettu valtava infra sitä silmällä pitäen, että massaa riittää jatkossakin, tulee aiheuttamaan ongelmia, sillä ylläpito maksaa, ja autiot hotellit eivät ole kovin kutsuvia.

 7. juolevi permalink

  Olen nyt jotakuinkin runsaat neljäkymmentä vuotta elänyt varsin kohtuullisesti. Ollut melko keskeisesti luomassa työvoimavaltaisia työpaikkoja, joita vielä näin kymmenien vuosien jälkeenkin on olemassa ne viiitisenkymmentä. Ovat matkailun sivuelinkeinoja mm. . Bloginpitäjän jota kuinkin yks´niittisen ja tieteen todistelun voimin esittämät faktat pitänevät paikkansa ja toteutuvat. Halleluja. Olen aivan viime vuosina tullut aina vain vakuuttuneemmmaksi kommentoimani bloggauksen tehottomuudesta. Joka mielestäni johtuu aina vain itseensä enemmän käpertyvän joukon kyvyttömyydestä puhua ja levittää tietoa siellä ja sinne, missä sitä tarvitaan. Ja kielellä jota ymmärretään. Mutta se juna meni jo.

 8. Juolevi,

  Bloggaus vaikutuskeinona on tietysti rajattu. Sillä on kuitenkin runsaasti hyviä puolia, joiden vuoksi itse sitä teen:
  – Sitä voi tehdä vaikka aikaa olisi käytettävissä vähän kerrallaan (lapsiperhe, työ)
  – Sitä kautta saa kontakteja muihin asiasta kiinnostuneisiin (verkostoituminen)
  – Sen avulla saa myös lisää tietoa ja voi ”testata” näkemyksiään ja tietojaan helposti (kommentit, joista olen kiitollinen)
  – Se on helppokäyttöinen ja nopea pystyttää ja nopea julkaisualustana (verrattuna vaikka lehtien mielipidepalstoihin)
  – Sen avulla saan ainakin itse jäsenneltyä ajatuksiani ja harjaannuttaa kirjoitustaitoja (ne eivät ole käyttövalmiina odottamassa)
  – Siitä voi lopulta poikia jotain muutakin, joka voi auttaa tiedon levittämisessä muuallekin. (jää nähtäväksi 🙂

  Minulla ei ole kontakteja, resursseja, aikaa, titteliä, osaamista tai paljon muutakaan, joiden avulla olisin voinut päästä pitämään aiheesta vaikkapa luentoja kauppakorkean opiskelijoille, tai poliitikoille, jotka voisivat olla sellaisia tärkeitä ja hyviä kohteita näistä asioista tiedottaa. Täysin varmaa on se, että ilman blogia tai jotain sen tapaista, minulla ei noita yllämainittuja tule ikinä olemaankaan.

 9. Leena permalink

  Minulla on mahdollisuus levittää tämänkin alan tietoa. Minulla on aiheeseen sopiva koulutus, kyky yksinkertaistaa, mahdolllisuus valita puheitteni painopiste ja tästä jopa maksetaan palkkaa, Olen tehnyt tätä neljännensvuosisadan, kohderyhmänä ovat aikuistuvat nuoret. Vähän alle parikymppiset ovatkin hyvä kohderyhmä, heillä on jo melko hyvä käsityskyky, eivätkä ole aivan tavoittamattomissa ennakkoluulokuplansa sisällä. Joskus tuntuu, että jotain menee perillekin, kunnes jää kaikkien muiden virikkeiden jalkoihin.
  Mutta laajempaan tiedonlevitykseen ei mitkään kyvyt riitä. Tässä parin viikon sisällä olen ohimennen maininnut joitan kaikenhuipun asiaa parille eri henkilölle. Toisen ammatti on suoraan kiinni öljystä ja toinen on virkamies. Hyvä etten turpiini saanut. Etenkin vanhemmat miehet ovat nykytilanteesta ihan pihalla. Sen näkee jo silmistä. Hehän ovat tämän maan omin käsin kovalla työllä rakentaneet (sano siinä sitten, että on teillä kyllä ollut aika hyvät öljyvarat apuna.)
  Blogit ovat kuitenkin hyödyllisiä, juuri noista kaikenhuipun mainitsemista syistä. Jos ei saisi mitään vertaistukea,alkaisi jo epäillä että on itse ymmärtänyt jotain ihan väärin.
  Mutta juna on tosiaan jo mennyt. ”Tuhon aika on tullut, onnettomuus on jo täällä, ei silti,että sillä olisi enää mitään väliä.” (Piisamirotta teoksessa Muumipeikko ja pyrstötähti)

  • jukka permalink

   leena: hienoa että levität tätä ”propagandaa”!

   mitään ei varmaan konkreettisesti tapahdu ennen kuin riittävä määrä nuoria on tietoisia tästä asiasta. eihän poliitikot muuta mielipiteitään ellei äänestäjät vaadi sitä, ja vanhempi väki tuskin muuttaa mielipiteitään missään oloissa…

  • Kiitos Leena kommentista ja tiedon levittämisestä.
   Junia onneksi tulee ja menee, määränpäät tietysti vaihtelee, eivätkä juurikaan parane odoteltaessa.

   Parasta olisi tosiaan yrittää huolehtia, että mahdollisimman pieni porukka jää asemalle. Hätätilanteessa, kiinnittäkää ensin oma happinaamarinne, ja auttakaa vasta sitten vierustoveria.

   Mutta tosiaan, esim. suurten ikäluokkien kanssa voi vielä tulla erimielisyyksiä siitä, ovatko he ansainneet koko eläkkeensä, ja onko sen maksaminen mahdollista maailmassa jossa ei ole jokaisella paria sataa puoli-ilmaista energiaorjaa tekemässä sitä kasvua ja rakentamassa maailmaa.

   Voi hyvinkin olla vastassa pientä polarisaatiota, jos toiset syyttävät toista ikäluokkaa laiskottelusta kun eivät saa aikaiseksi riittävää kasvua, ja toiset syyttävät toista sukupolvea siitä, että nämä käyttivät muutamassa vuosikymmenessä puolet maapallon tunnetuista raaka-öljy-reserveistä, paikoitellen paljolti turhuuteen ja ylellisyyksiin.

   Nämä iskevät murphyn lain mukaan päälle siinä vaiheessa, kun kollektiiviset kurahousut on täynnä paskaa, ilmat kylmenevät ja olisi se vihon viimeinen aika riidellä yhtään mistään…

Trackbacks & Pingbacks

 1. Fossiilisen Energian Tuotantohuippu, pelastaja vai paholainen? « Kaikenhuipun blogi
 2. Öljyn kerrannaisvaikutukset yhteiskunnassa – osa 2 – Talous « Kaikenhuipun blogi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: