Siirry sisältöön

Uutislinkki – EU haluaa bensiinin ja dieselin pois kaupunkiliikenteestä

29 maaliskuun, 2011

Mm. Hesari uutisoi 28.3. näyttävästi, että EU haluaa bensiinin ja dieselin pois kaupunkiliikenteestä. Kun olin ruuvannut leukani takaisin paikoilleen, klikkasin linkkiä. Mitä hittoa? Oliko maailma tullut viikonloppuna järkiinsä?

Niinkuin yleensä, otsikko oli jättänyt osan olennaisesta tiedosta pois. Eli aikataulun. Nimittäin EU tosiaan haluaa Liikenne 2050 strategiansa mukaan kyseiset polttoaineet pois kaupunkiliikenteestä vuoteen 2050 mennessä, ja samalla vähentää liikenteen hiilipäästöjä 60%.

Hieno tavoite!” Joku huutaa. ”Mutta ei tuo tule onnistumaan noin nopeasti”, kommentoi business as usual.

Olen itse sitä mieltä, että tuo tulee kyllä pitkälti toteutumaan, mutta ei ihan niin kuin oli suunniteltu. Otetaan avuksi matematiikka. Öljyvaroja on arvioitu olevan jäljellä 1100 miljardia tynnyriä, +/- 200 miljardia. Jos oletetaan että kaikki tuosta saadaan talteen, mutta että emme löydä merkittävästi täysin uusia superjättiläis-kenttiä (yli 10 miljardia tynnyriä), ja oletamme että maailman raaka-öljynkulutus pysyy nykyisellä tasolla (65 milj tyynyriä/päivä), voimme tehdä seuraavan laskutoimituksen:

1 100 000 / 65 / 365 = 46,4 vuotta raakaöljyä jäljellä -> Loppuu noin 2057

Mielestäni EU vetää aikataulun turhan tiukalle, mutta ihan toisesta päästä.

Noh, tämä nyt meni saivarteluksi. Oikeastihan tuo on hyvä tavoite siinä mielessä, että toimet pitää aloittaa paljon aiemmin. Myös öljyntuotanto (eli käyttö) tulee laskemaan rajusti paljon ennen puoliväliä aikataulusta, ja itse asiassa mitä aiemmin tuotanto lähtee laskuun, sen pidempään öljyä riittää. Öljyn hinta tulee nousemaan melko radikaalisti ennen tuota, joten monella tuskin on enää varaa ajaa autolla muutenkaan.

Tavoitteeseen päästäisiin siis ilman kyseistä ohjelmaakin. Mutta on hyvä että sinne pyritään edes vähän suunnitelmallisesti. Aikataulua vaan voisi ruuvata vielä 20 vuotta nykyisyyteen päin.

Advertisement
2 kommenttia
  1. Vesku permalink

    Mistä sait tuon 65 miljoonaa barrelia/päivä? Käsittääkseni raakaöljyn tuotanto on n.78 Mbbl/d. Polttonesteiden kulutus n.84 Mbbl/d. Erotus tuotetaan muilla tavoin, kuin raakaöljystä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: