Siirry sisältöön

Viikon Vinkki 12 – Lämmitä puulla.

28 maaliskuun, 2011

Niin, lämmitä puulla mikäli sinulla on kämpässäsi soveltuva tulisija. Miksi?

 • Tulisijan tehokas käyttö vaatii harjoittelua, jota ei kannata tehdä sitten kun sähkökatko tms. on jo päällä.
 • Se on parhaimmillaan tunnelmallista ja mukavaa (pahimmillaan karmeaa sählinkiä kun savut työntää sisään päälle unohtuneen ilmastoinnin vuoksi)
 • Se säästää sähköä/öljyä lämmityksessä
 • Puu on uusiutuva luonnonvara, lämmitysöljy tai sekasähkö eivät ole.
 • Leivinuunin omaavat voivat käyttää jälkilämpöjä myös ruoan laittoon, kuten meillä silloin tällöin tehdään. Takassa onnistuu grillaus. Näin myös hellan (sähkön) kulutus vähenee.

Eri tulisijojen sytyttämisessä tulee seurata valmistajien ohjeita. Lähtökohtaisesti uusien tutkimusten mukaan olisi parempi sytyttää tulet päältä, kuin alta. Tämä ilmeisesti siksi, että varsinkin syttymisvaiheessa ilmoille pääsee muuten runsaasti palamattomia palokaasuja ja muita pienhiukkasia, jotka ovat terveydelle ja ympäristölle haitallisia. Pesää ei myöskään saa tunkea liian täyteen tavaraa, sellainen 2/3 täyttöaste on sopiva, jolloin mainituille palokaasuille jää tilaa ja happea missä palaa.

Mutta polttopuuthan maksavat?
Joo, niin tekevät. Pieni Suuri Energiakirja muistaakseni (oma kirja on lainassa joten en pysty nyt tarkistamaan lähdettä) tiesi kuitenkin kertoa, että normaalihinnoilla puulämmitys on hyvinkin kustannustehokasta, vaikka klapit ostaisi valmiiksi tehtyinä. Olettaen tietysti että kalusto on sopivaa (varaava takka/leivinuuni tms.) ja että lämmittäjä osaa asiansa.

Kun sähkön ja öljyn hinnat jatkavat nousuaan, tämä kustannustehokkuus tulee todennäköisesti kasvamaan. Tosin parina viime talvena, jotka ovat olleet poikkeuksellisen kylmiä, polttopuukauppiaat ovat joutuneet myymään myös ei-oota. Kuten aina, kannattaa olla riittävän ajoissa liikkeellä. Voisi olla jopa järkeä tehdä pysyvä toimitussopimus klapitoimittajan kanssa, jolloin hän tietää varata sinulle puuta joka vuosi, ja sinun ei tarvitse stressata asiasta. Ainakaan paljon.

Toinen, todellisen säästäjän ja kierrättäjän vaihtoehto, on käyttää jätepuuta lämmitykseen. Monilla paikkakunnilla toimii rinkejä, jotka käyvät kärryllä keräämässä rakennustyömailta soveltuvan jätepuun, ja käyvät kippaamassa sen sitten vuoronperään kunkin jäsenen pihalle pilkkahintaan. Jätepuussa kannattaa kiinnittää kuitenkin huomiota sen laatuun; naulat, maali ja muut käsittelyaineet voivat tehdä hommasta vähemmän nautinnollista, ja tiukkaan asutulla taajama-alueella koetella jopa yleisiä säädöksiä puhumattakaan naapurin hermoista. HUOM! Painekyllästetty puu on ongelmajätettä, sitä ei saa polttaa! (se on sitä usein vihertävää puuta, jota käytetään paikoissa jotka ovat maan tai kosteuden kanssa paljon tekemisissä)

Jos metsään haluat mennä nyt…
Mikäli haluat hankkia uuden mukavan ja kuntoa kohottavan harrastuksen, harkitse yhteydenottoa paikalliseen metsänomistajaan. Monet voivat olla myötämielisiä ajatukselle, että käyt kaatamassa ei-toivotut, arvottomat puut metsäpalstojen laidoilta, teiden reunoilta, ja kokemuksen ja luottamuksen karttuessa jopa harventamassa ja raivaamassa kuvioita laajemminkin. Toki tällöin kyseessä ei ole isot puut, joista saa vuoden polttopuut parista rungosta, vaan pienemmät energiapuut. Näin on ehkä parempikin, sillä onnettomuusriski on pienien puiden kanssa huomattavasti pienempi, jonka lisäksi niiden liikuttelu ilman metsätraktoria on varsin mahdollista. Tosin jonkinlaisen peräkärryn tarvitset puiden siirtämiseen metsästä kotipihaan.

Myös myrskytuhojen jälkeen voi kysellä maanomistajilta ja kunnilta, josko jälkiä voi käydä ”korjaamassa”. Usein se on mahdollista, sillä heillä ei ole intressejä ottaa pienempiä määriä omaan käyttöön, eikä myrskytuho-puista välttämättä saa mitään muutakaan järkevää tehtyä.

Toki itse tehdessä hinnan maksaa omalla työllään. Puiden teko on kuitenkin omien kokemuksien mukaan kohtuullisissa määrin (ja mukavalla kelillä) oikein mukavaa hommaa, ja myös monipuolista liikuntaa. Otan sen itse harrastuksena, johon kuuluu myös kahvi/kaljatauot metsässä, saunominen mökillä urakan jälkeen ja tietysti lasten varauksettomassa ihailussa paistattelu (isukki on supersankari koska se sahaa puita moottorisahalla!)

Lähiviikkojen vinkeissä vielä lisää sahaamisesta ja polttopuiden kuivattamisesta.

Advertisement

From → Viikon vinkki

3 kommenttia
 1. Heini permalink

  Pari numeroa sitten Pirkka-lehdessä oli oikein kuvien kera tällainen ”Näin poltat puuta oikein”-artikkeli. Ainakin oli tarkoitus säästää se, mutta jos tuli heitettyä roskiin niin onhan tästäkin apua. 🙂

  Kolme tulisijaa (puuhella, varaava takka ja avotakka) varmasti ovat käytössä ensi talvena. Tarkoitus on jossain vaiheessa ostaa takkasydän avotakkaan, jotta ei mene sekään lämpö harakoille.
  Tässä rivarissa, jossa on kattolämmitys, alkaa jo mennä hermo. Lämpövuotoja joka huoneessa lattianrajassa, kauheat sähkölaskut ja pienet mahdollisuudet vaikuttaa siihen itse (meillä ei pidetä valoja, koneita tms. päällä turhan takia ja muutenkin ollaan tosi nuukia).
  Talokaupan mukava yllätys (lähes täyden öljysäiliön lisäksi) oli ulkovarastosta löytynyt reilu motillinen polttopuuta.

 2. Kattolämmitys on kyllä hupsuimpia ideoita joita olen taas vähään aikaan kuullut.

  Teidän isäntähän taisi olla remonttimiehiä? Tohdin silti suositella tuota Pientä Suurta Energiakirjaa. Jos sieltä jonkun vinkin saa ja toteuttaa, maksaa kirja itsensä aika nopeasti takaisin. Itse sain erään lehtitilauksen lahjana myös sellaisen infrapunalaservaimikäsenytoli -lämpömittarin, joka siis mittaa jonkin pinnan lämmön, kun siihen osoittaa laitteesta lähtevän punaisen valon.

  Järkyttävää löytää kämpästään sisältä kohtia joissa on reilusti pakkasta! Mutta sillä kyllä löytää hyvin vuotokohdat, varsinkin kun ulkona on -30 pakkasta.
  Ja talvellahan nuo valot ja koneet tuottaa sitä lämpöä, joka sähkölämmityksessä tuotetaan sitten kuitenkin about yhtä tehokkaasti pattereilla. Oletteko ilmalämpöpumppua harkinneet?

 3. Meidän kirjahullussa perheessähän opusten ostoa ei tarvitse tuon kummemmin perustella eli menee ostoslistalle.

  Rivariin vuokraemäntä teetti lämpökuvauksen ja nollassa oltiin meidän makuuhuoneen lattialla. Antoi kummasti lisämotivaatiota remontointiin tuolla omalla talolla. Siellä tuntuu eristeet olevan ihan toisenlaisessa kunnossa. Ainakaan lattianrajassa ei käy samanlainen veto.
  Ilmalämpöpumppu ehkä ajastaan.

  Ja en voi suositella kattolämmitystä kenellekään tällä kokemuksella joka meillä on.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: