Siirry sisältöön

Viikon vinkki 9 – Vähennä öljyriippuvuuttasi – osa 1

7 maaliskuun, 2011

Öljyn tuotantohuipun häipyessä hiljalleen takapeiliin ja vääjäämättömän tuotannon laskun alkaessa, voi kukin meistä helpottaa omaansa ja yhteisönsä tuskaa vähentämällä riippuvuuttaan öljystä ja sen jalosteista. Ylivoimaisesti helpoiten se onnistuu autoilun ja liikkumisen parissa.

Henkilöstä, ammatista, elämäntilanteesta ja asuinpaikasta riippuen tähän vähentämiseen on erilaisia ja eritasoisia keinoja. Alla muutama joista voi aloittaa. Ne ovat omasta näkökulmastani, jossa julkinen liikenne ei ole käytännössä vaihtoehto. Jos se on vaihtoehto, niin käytä sitä.

1) Älä lennä.
Niin. Noh, muutaman vuoden päästä lentolippujen rajusti nousseet hinnat tappavat turhan viihde-lentelyn joka tapauksessa (samalla nurkissa alkaa pyöriä työttömiä turistioppaita, lentoemäntiä ja lentokenttähenkilökuntaa). Mutta jos menet johonkin lentäen, nyt kun se vielä on mahdollista, niin nauti siitä, tee hieman pidempi matka ettei tarvitse heti puolen vuoden päästä olla taas menossa johonkin. Viikonloppu Euroopassa tai viikko Thaimaassa on vähän kuin teurastaisi härän syödäkseen vain sen kivekset, mutta isommassa skaalassa.

Toisaalta, (ja minulla ei ole sijoituksia matkailuyrityksissä), nyt on ehkä se hetki kun vielä kohtuuhinnalla pääsee katsastamaan jonkin maailmankolkan, josta on aina haaveillut.

2) Hanki auto jossa on pieni polttoaineen kulutus.
Jos et heti huomenna mene vaihtamaan autoa, niin ensi kerralla kun vaihdat autoa, luo silmäys polttoaineen kulutukseen. Monikaan ei oikeasti tarvitse isoa farmaria, vaikka perhettä olisi enemmänkin. Kaiken ei tarvitse olla aina mukana, sillä fiksusti ja suunnitelmallisesti pakkaamalla saa yllättävän paljon lisätilaa. Ja sitten vielä eräs oivallus joka taannoin lävähti naamalle kuin märkä rukkanen, kun kiroilin ja pakkasin mummolassa lastenvaunuja Nissan Almeraamme ja uhosin että pitää ostaa isompi auto että saa vaunut ja muut kamat mahtumaan!

Sitten läimäytin itseäni kämmenellä otsaan ja päädyin hankkimaan isomman auton asemesta mummolaan omat käytetyt lastenvaunut parilla kympillä kirpparilta. Tuli vähän halvemmaksi. 🙂 Käytettyä lastenvaunua, polkupyörää ja muuta saa pilkkahinnalla kirppareilta, kierrätyksestä, sukulaisilta ja tuttavilta, ja ne kelpaavat maalle mummolaan oikein hyvin. Samaten olemme hankkineet kirpparilta kasan lastenvaatteita jotka ovat pysyvästi mummolassa, jolloin itse lähtemisestä vähenee pakkaamis-stressi lähes kokonaan, kun kaikki tärkeimmät vaatteet ovat jos perillä.

Joten kannattaa ehkä miettiä, mihin ja miten usein isoa autoa todella tarvitsee. Väitän että monet isompaan autoon vaihtavat tekevät niin täysin irrationaalisista ja mitättömistä syistä. Älä sinä tee niin.

Ensi viikolla vähennetään lisää riippuvuutta öljystä!

Advertisement

From → Viikon vinkki

2 kommenttia
 1. Mirva permalink

  Lisäisin vielä autoasiaan, että hyvä olisi myös miettiä, mihin sitä autoa oikeasti tarvitsee ja mihin ei, oli se sitten katumaasturi tai pikkuhybridi. Täytyykö jokainen kauppareissu tehdä autolla, vai voisiko sen unohtuneen maitopurkin hakea vaikka pyörällä tai sitten vaikka siltä lähikioskilta (vaikka siinä olisikin kalliimpaa, ei takuulla niin paljon kalliimpaa että ne pari ylimääräistä kymmensenttistä siihen maitopurkkiin kattaisivat automatkan markettiin)? Voisiko mummolareissuja lasten kanssa tehdä vaikka joskus junalla elämysmatkailun hengessä (me teemme monituntiset matkat nykyään junalla vaikka saisimmekin kimppakyydin, koska junalla matkustaminen lapsen kanssa on yksinkertaisesti helpompaa ja mukavampaa)?

  Ymmärrän, ettei esimerkiksi monilapsinen maalla asuva perhe pysty useinkaan luopumaan autosta kokonaan, mutta osittain siinä on kyllä myös kysymys puhtaasti tottumuksesta. Me luovuimme aikoinaan maalla asuessa autosta kun esikoinen oli vielä vauva, ja hoidimme kauppareissut ja muut kävellen sekä pyörällä talvipakkasillakin, joskus turvauduimme naapureiden tarjoamaan kyytiin. Kaikki sanoivat autoa myydessä, ettei nykyään voi pärjätä ilman autoa, ainakaan lapsiperhe, mutta ihan ongelmatonta se ainakin meillä oli. Mieskin tuli kotiin päivän päätteeksi tyytyväisenä, kun oli ehtinyt tunnin junamatkalla ottaa nokoset sen sijaan että olisi saanut road rage -kohtauksia tien päällä.

  • Kiitos Mirva kommenteista ja tervetuloa keskustelemaan!

   Hieman tuohon suuntaan lähden ensi viikon vinkissä.

   Olen itse monesti miettinyt että miten pärjäisi ilman autoa, ja hankalalta se vaikuttaa. Käyn esim silloin Tällöin iltatöissä ja bussit eivät kulje enää kun tulen takaisin. 20km taas on turhan paljon poljettavaksi edestakasin. Kauppaan kyllä pääsisi ja maidon saa lähistöltä.
   Aika aktiivinen sukuloiminen jäisi vähiin, ja toisaalta arvostan sen tuomaa verkostoa ja yhteisöä.

   Ja ajoa tulee aika vähän koska teen töitä kotoa, poislukien nuo illat 2-3 krt viikossa, joissa yhdistyy harrastus ja työ.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: