Siirry sisältöön

Uutislinkki – Jenkkien asuntomylläkkää Hesarissa

8 maaliskuun, 2011

Hesari uutisoi maanantaina asunto”kaupan” kehittymisestä rapakon takana otsikolla Käteisostajat ovat kuninkaita USA:n asuntomarkkinoilla

Asuntojenhinnat ovat siellä jatkaneet putoamistaan vuoden vaihteessa, ja osa porukasta uskoo että pohjaa ei ole vielä nähty. Toinen osa on sitä mieltä, että hinnat tulevat nousemaan entiselle tasolleen muutamassa vuodessa. Arvaatko kumpaa mieltä minä olen? 🙂

Itseäni uutisoinnissa ihmetyttää sen irrallisuus todellisuudesta, vaikka tokihan johonkin pitää uutisessa aina keskittyä ettei rupea rönsyilemään. Noh, onneksi minä voin rönsyillä hieman Hesarin puolesta tänne blogiin:

Rönsy 1
9 % ennätystyöttömyyden lisäksi Jenkeillä alkaa olla käsissään asunnottomien ongelma. Otsikossa mainitut käteiskauppiaat tarkoittanevat lähinnä varakasta väkeä, eli paljolta osin pankkiireita ja meklareita jotka alunperin kämpät rahoittivat, uudelleenlainoittivat ja hintoja pumppasivat, pumpaten joka käänteessä muhevia bonuksia, järjestelypalkkioita ja kuluja omille tileilleen. Kyseessä on siis valtava tulonsiirto, tällä kertaa aitoa varallisuutta (maata, rakennuksia), köyhiltä (ja alemmalta keskiluokalta) rikkaille. Vaikka Jenkkien keskitulo onkin ostovoimaltaan maailman huippuluokkaa, hyvinvointia vääristää yhä kasvavat tuloerot. Köyhien joukko siis kasvaa, ja aina muutamaa (kymmentä)tuhatta köyhää kohden saadaan kasattua yksi uusi miljonääri. Hurraa! Amerikkalaiseen unelmaan kuuluu olennaisesti se, että jokainen uskoo itse olevansa tuo seuraava miljonääri, kun vaan tarpeeksi yrittää. Ihailtaava ja huvittavaa samaan aikaan.

Rönsy 2
Jos oletetaan että maailmalta ei löydy lähivuosina muutamaa uutta Saudi-Arabiaa, niin öljyn hinta tuskin tulee, taantumista johtuvia lyhyempiä romahduksia lukuunottamatta, laskemaan kovinkaan alas pidemmällä aikavälillä. Jenkkien masinoima maailman suurimmaksi virheinvestoinniksikin tituleerattu suburbia ja exurbia -projekti ajaa siis karille lähitulevaisuudessa, ja potkuri punaisena hehkuen koettaa puskea, turhaan, koko karikon läpi. Alkaen kaukaisimmasta exurbiasta ja läheten hiljalleen lähemmäs kaupunkeja, asuntojen arvo tulee jatkossakin laskemaan, sillä monilla ei ole varaa työmatkailuun, kun bensan hinta kipuaa yli 4 dollariin per gallona.

********** PS *************

Tänään tuli 10 000 hittiä täyteen kaikenhuippuun! 🙂 Mahtavaa, kiitos kaikille kävijöille ja ennenkaikkea myös kommentoijille!

Advertisement

From → Talous, Uutislinkit

Jätä kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: