Siirry sisältöön

Uutislinkki – Wikileaks ja Saudi-Arabian öljyvarat

9 helmikuun, 2011

Guardian uutisoi täällä mielenkiintoisesta wikileaks-vuodosta, jonka mukaan Saudi-Arabian reservejä ja tuotantokapasiteettia on voimakkaasti liioiteltu. Kiitos Timo vinkkauksesta.

Lainaus 1: ”According to al-Husseini, the crux of the issue is twofold. First, it is possible that Saudi reserves are not as bountiful as sometimes described, and the timeline for their production not as unrestrained as Aramco and energy optimists would like to portray.

Lainaus 2: ”Jeremy Leggett, convenor of the UK Industry Taskforce on Peak Oil and Energy Security, said: ”We are asleep at the wheel here: choosing to ignore a threat to the global economy that is quite as bad as the credit crunch, quite possibly worse.

Briteillä joku näyttää virallisellakin taholla olevan edes tietoinen asioista, ja siitä että ruoriin on nukahdettu. Suomessa ei ilmeisti edes tiedetä että jossain on joku ruori, tai että jonkun pitäisi ehkä edes selvittää onko jotain ruoria vai ei. 😐

Advertisement
3 kommenttia
 1. jukka permalink

  käsittääkseni noissa wikileaks-papereissa ei ollut mitään varsinaisesti uutta niille jotka on asiaa seuranneet. ehkäpä se on uutinen että joku amerikkalainen diplomaatti on tosiaan sen verran epäillyt saudien virallista totuutta että on tiedottanut siitä kotimaahan. tietysti on hyvä että asia on saanut julkisuutta.

  noissa uutisoinneissa on muuten aina se ongelma että ei kerrota puhutaanko reserveistä (määrä joka voidaan jotenkin oikeasti tuottaa) vai resursseista (määrä joka on maankuoressa, joskus käytetään lyhennettä ooip eli original oil in place). tämän sekaannuksen takia voidaan esittää hyvin erilaisia lukuja, jotka siis periaatteessa voivat kaikki olla jossain määrin oikeita.

  tämä antaa loputtomasti mahdollisuuksia ja tilaisuuksia hämmentää (tahallaan ja vahingossa) yleistä keskustelua koska toimittajat ja lukijat harvoin ovat tietoisia näistä eroista…

  tuolta löytyy lisää:

  http://www.theoildrum.com/node/7465#more

 2. Joo, eihän niissä sinänsä ollut tosiaan mitään uutta tietoa. Mutta uutta oli se, että kyseinen tieto on päässyt julkisuuteen. Ja varsinkin se, että nyt on päässyt julkisuuteen, että tietoa on ylipäätään ollut, muillakin kuin saudeilla, mutta sillä ei ole tehty juuri mitään (järkevää).

  Ja totta, että noi resurssit ja reservit menevät välillä iloisesti sekaisin. Niitä tyätyy vaan sitten pyrkiä oikomaan ja selvittämään että mikä on mitäkin. Se on Jukka meidän tehtävä 😉

  Toinen muuten missä mennään monasti sekaisin on perinteisen raakaöljyn tuotanto ja kulutus, verrattuna kaikkien nestemäisten fossiilisten tuotantoon ja kulutukseen. 2005-2006 nähtiin siis perinteisen raaka-öljyn tuotantohuippu, mutta mielenkiinnolla odotan joko huippu on nähty myös koko skaalassa.

  Lukijoille selvennykseksi, että perinteinen raaka-öljy tarkoittaa ”tavallisista” öljykentistä pumpattavaa kevyttä, hyvälaatuista ja helposti jalostettavaa öljyä. Tuohon kokonais-saldoon lasketaan tämän lisäksi myös ainakin:
  – NGL (natural gas liquids, nesteytetty kaasu)
  – Syvänmeren lähteet (mexico jne)
  – Kanadan pikihiekka-mönjä
  – Alaskan luontoreservaattien tavara (ANWAR)
  – Muu superraskas tuotanto (extra-heavy oil)
  – liuske-öljy

  Nuo ovat siis hyvinkin eri tavaraa kuin normaali öljy, vaikka niillä osittain pystytään korvaamaan tavallista öljyä. Samalla tavalla aikanaan raaka-öljyllä alettiin korvaamaan valas-öljyä polttoaineena, joten jos nuo lasketaan ”öljyksi”, niin silloin voi yhtä hyvin laskea tuon koko köntän ja tavallisen raaka-öljyn valas-öljyksi. Maailma käyttää siis 80+ miljoonaa tynnyriä valasöljyä (tai sen korvikkeita) vuorokaudessa 😉

  • jukka permalink

   joskus jopa nimikkeen ”all liquids” alle lasketaan mukaan myös biopolttoaineet…

   niin pitäisi olla joku sanasto missä on kätevästi määritelty nämä perusasiat. ja jakaa sitä toimittajille.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: